Sığırlarda görülen Nodüler Ekzantemi  Hastalığı  ile ilgili bilgilendirme toplantısı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Rukiye PINAR, Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Veteriner Hekim Ahmet DENİZ, Dr. M.Fatih BARUT ve İl ve ilçe müdürlüklerimizde görevli Veteriner Hekimler ile ilimizdeki serbest  veteriner hekimler ve konu uzmanları katıldı.

Toplantıda, Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Veteriner Hekim Ahmet DENİZ ve Dr. M. Fatih BARUT katılımcı Veteriner Hekimlere Sığırlarda görülen Nodüler Ekzantemi Hastalığı ile ilgili bilgilendirme sunumu yapılarak, hastalığın bulaşma kaynakları, belirtileri, hastalıktan korunmada sineklerle mücadelenin ve  aşılamanın  önemine binaen bilgiler verildi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, sığırlarda görülen Nodüler Ekzantemi Hastalığı ve Aşılama Programı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi;

"Sığırlarda görülen Nodüler Ekzantemi Hastalığı (LSD) yüksek sıcaklıklar yoğun yağışlı sezonlar ve sulak alanların varlığı gibi sineklerin yoğun olduğu dönemlerde salgınlar halinde gözlenen, tipik olarak deride nodüller ve yumrularla karakterize viral bir hastalıktır. Hayvanlarda şiddetli zayıflama, et ve süt veriminde azalma, deride hasar, damızlık değerde azalma ve ticari kısıtlama nedenleri ile ekonomik kayıplara sebep olan önemli bir hastalıktır. Hastalıkla mücadelede en önemli yol aşılamadır. İlimizde hastalığa karşı başlatılan Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı ile ilgili aşılama programı boyunca 65.746 büyükbaş hayvan aşılanmış, aşılama programı başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir.

 Aşılamanın diğer bir önemi de şudur: Hastalık tespit edilen mihrak alanlarında (koruma ve gözetim bölgeleri) hastalık sönüşü yapıldıktan sonra, koruma ve gözetim bölgelerinden sevk edilecek sığır cinsi hayvanlara Veteriner Sağlık Raporu alırken, hastalığa karşı aşılanma şartı aranacağından yetiştiricilerin hayvan sevklerinde de mağdur olmamaları için aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir" dedi.

            YILMAZ, İl genelinde başlatılan 2014 yılı Sığırların Nodüler Ekzantemi Aşılama Programının 15. 06. 2014 tarihinde başladığını, 24. 07. 2014 tarihi itibariyle tamamlandığını ifade ederek,  Aşılama Programının Ramazan ayına denk gelmesine rağmen mesai mefhumu gözetmeksizin çalışarak, başarıyla tamamlayan tüm görevli personele ve Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığına karşı yapılan aşılama programına yoğun ilgi gösteren hayvan yetiştiricilerine teşekkürlerini bildirdi.