Sosyal Güvenlik Kurumuna, Sigorta Primi, İşsizlik Sigortası Primi, Sosyal Güvenlik Destek Primi, İsteğe Bağlı Sigorta Primi, İdari Para Cezaları, 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş olan, özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlere dair eksik işçilik tutarları üzerinden hesaplanan Sigorta Primleri gibi borcu olanların, 6736 Sayılı Kanunla getirilen ödeme kolaylıklarından faydalanma, ödeme kolaylığının yanı sıra diğer bazı yasal haklardan yararlanabilmeleri için tanınan müracaat etme süresi,  25 Kasım 2016 da sona eriyor.
            Sosyal Güvenlik Kurumuna bu tür borcu olanların, 6736 Sayılı Kanun kapsamında 25 Kasım 2016 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri halinde;
  • Yapılandırma için herhangi bir teminat istenmeyecek,
  • Borcu yoktur yazıları alınabilecek
  • Tatbik edilen hacizler ödemeler nispetinde kaldırılacak,
  • Borçlardan dolayı herhangi bir icra takibi ve haciz işlemi yapılmayacak,
  • Sigorta Primi Teşvik uygulamalarından yararlanılabilecek,
 
4/b (Bağ-Kur) Sigortalıları açısından;
 
  • Borçlarını yapılandıranlar Sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek,
  • 6745 Sayılı Kanunla yapılan yeni düzenleme gereği, 01.10.2016 tarihinden itibaren 5 puanlık prim indiriminden faydalanabilecekler. Bu kapsamda prim ödeyen Sigortalılarımız için,  5 puanlık indirim, ayda asgari 82,35 TL tutarına tekabül etmektedir. Borçlarını yapılandıran (Bağ-Kur Esnaf) 4 / b sigortalıları 2016 yılı için ödemeleri gereken aylık asgari 568,22 TL yerine 485,87 TL,  (Bağ-Kur Tarım) 4 / b sigortalıları ise 435,63 TL yerine, (63,13 TL indirimle) 372,50 TL ödeyeceklerdir.
 
Genel Sağlık Sigortalısı Olanlar açısından;
 
            Genel Sağlık Sigortalısı olanlardan, gelir testi yaptırmamış olanların, 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat etmeleri halinde, yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme imkânı sağlanmıştır.
            Ayrıca Genel Sağlık Sigortalıları, 31 Ocak 2017 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları halinde, 2016/Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarını  gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeksizin, borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya oniki eşit taksitte ödeyebilecektir. Peşin veya taksitle ödemede peşin ödeme veya ilk taksit ödemesi 28.02.2017 tarihine kadar yapılabilecektir.
 
Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu olan vatandaşlarımızın gerek yapılandırma kapsamında ödeme kolaylığından, gerekse sayılan diğer avantajlardan faydalanabilmeleri için 25 Kasım 2016 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerektiğini Kamuoyunun bilgisine sunarız.
Saygılarımızla…