Nevşehir Tarım il Müdürlüğünde Tarsim sigortasının Yeni çalışması İlçe bazlı Sigorta konusunda Tarsimli çiftçilere tanıtıldı.

”KEŞKE DEMEMEK İÇİN ÖNCE TARSİM “ mesajı ile başlayan topantıya, Üretici örgütleri temsilcileri, çiftçiler ve tarım müdürlüğü personeli katıldı.

Tarsim Sigorta Konya bölge müdürü Mehmet Halis YAMAK yeni çıkan ilçe bazlı sigortanın çalışması hakkında çiftçilere bilgi verdi.

TARSİM Konya Bölge Müdürü Mehmet Halis YAMAK, tarım sigortalarının genel mevzuatı, Hayvansal ve Bitkisel Üretimle ilgili Sigorta kapsamındaki Ürün ve Riskler ile Tarsim kapsamında  neden sigorta ettirilmesi gerektiğini, sigorta şartlarını, hasar tespiti ve sigorta bitiş  hasar  başvuru süresi  eksper çağrılması zarar ziyan tespitleri ile çiftçi ve devlet desteği katkı oranları hakkında katılımcılara geniş bir bilgilendirme sunumu yaptı. TARSİM sigorta prim hesaplamayı internet sitesinden yapılabildiğini ve Sigorta Primlerin ödenmesinde, poliçede yazılı primin %50'si ile %67’sinin Devlet tarafından karşılanacağını söyleyen YAMAK, sigortalı tarafından ödenecek olan primin ve  devlet desteğinden geriye kalan çiftçi katkısını ödemesi ve poliçe düzenlenebilmesi için gerekli evraklar,son başvuru tarihi ile  ödeme biçimi hakkında bilgilendirme yaptı .

Çiftçilerimizin yaptığı her türlü tarımsal faaliyet, doğal afetlere açıktır, hayvansal ve bitkisel üretim yapan çiftçilerin mutlaka Tarım Sigortası yaptırmaları tavsiyesinde bulunan TARSİM Konya Bölge Müdürü Mehmet Halis YAMAK,” Değerli arkadaşlar, çiftçilerimizin TARSİM hakkında bilgilendirilmeleri ve başvuru zamanını geçirmeden müracaatlarını yapmaları mağdur olmamaları açısından çok önemlidir. Sürdürülebilir tarım politikaları doğrultusunda tarımda çalışan kesimin gelir düzeyini arttırmanın hedeflediklerini belirten Yamak, “Tarım sektörü riski oldukça yüksek bir üretim dalıdır. Ülkemizde devlet destekli tarım sigortacılığı yeni oluşan bir sistem olmasıyla birlikte sürekli yaygınlaşan bir sistemdir. Keşke dememek için önce TARSİM” dedi.


Daha sonra katılımcıların konu ile ilgili sorularının cevaplandırılmasıyla, toplantı sona erdi.

Toplantı Bitimi Soru-Cevap Bölümünde Kısa Süreli Gerginlik Yaşandı!


Bilgilendirme sonunda Nevşehirli Çiftçiler Bölge Müdürünü soru yağmuruna tuttular.

TARSİM konusunda şikayetlerini yineleyen çiftçiler, Yeni sigorta sisteminden değil önceki yapılan sigortalardan hasarımızı alamadık gelen eksperden memnun değiliz dediler. Bölge Müdürü Yamak'ta, "benim konum o değil, İlçe bazlı bu sistemden soracağınız varmı" dedi.

Ancak Gülşehir çiftçilerinden Göksun KARAKUŞ "Benim yoncamı Sigorta yaptırmıştım. Sonra hasarım oldu eksper 1 ay sonra geldi ve olumsuz rapor verdi. Sigortanın karşılığını maalesef alamadım" dedi.

Avanos çiftçilerinden Abdullah isimli bir üzüm yetiştiricisi de;" - Bende hasarımı alamadım, eksperden şikayetciyim. 4 Kere sigorta şirketine faks çektim telefon ettim tatmin edici bir cevap alamadım. Neden bizim sözümüz  itibar görmüyorda ekspere inanıyorsunuz" diye söyledi.

Nevşehir çiftçilerinden Süleyman YILMAZ da aynı şeyi söyledi. Bu şikayetler üzerine kısa bir süreyle Bölge müdürü ile çiftçi arasında gerginlik yaşandı.

Başka bir çiftçide Bademlerin çiçek açmadan önce soğuk aldığı için benimde hasarım ödenmedi gibi sözler söylendi.

Netice itibarıyle, Sigorta acantaları ile yaptığımız görüşmelerde hasar görüpde parasını alamıyan çiftci bir daha sigorta yaptırmıyor diyorlar.   


ORUÇ BİLEN