12. Dönem Akreditasyon Sertifika Töreni’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin en büyük zenginliğinin girişimci tüccar ve sanayiciler olduğunun altını çizerken, yapılan törenle birlikte 26 Oda ve Borsa’nın daha, 5 yıldız kapsamına girmeye hak kazandığını söyledi.​

Ayıca 54 Oda ve Borsanın akreditasyonunu yenilendiğini belirten Hisarcıklıoğlu”1 adet Odamız da akreditasyon seviyesini yükseltti. Esasında onlar, kendilerini dönüştürdüler ve geliştirdiler. Reel sektör için hizmet üreten ve sunan merkezler haline geldiler. Proje üretiyorlar, yurtdışına açılıyorlar, reel sektöre işin hakkını vererek kanaat önderi oluyorlar. İşte 5 yıldızın manası da burada gizli. Bugün 5 yıldızlı olan oda ve borsalarımız, hizmet kalitesi anlamında, Londra'daki, Paris'teki, Berlin'deki oda ve borsalar seviyesine ulaşmış durumda. Onlar üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa, bu oda ve borsalar da, minimum aynı seviyede hizmet veriyorlar. Yani dünya standartlarında çalıştıklarını belgelemiş oluyorlar” dedi.

Oda ve borsalarda kurumsal kapasitenin artırılması ve üyelere sunulan hizmet kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla başlatılan "Akreditasyon Sistemi"ne yönelik sertifika töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) gerçekleştirildi.
 
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında iş ve yatırım ortamını iyileştirmek üzere, hükümetle paylaştıkları birçok konunun hayata geçirildiğine dikkati çekti.
 
Tüm bu gelişmeleri olumlu ve gelecek için umut verici gördüklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
 
"İnşallah 2017'de reel sektör için belirsizlik yerine umut hakim olacak. Bu zor günlerde reel sektörün yanında olduğunu gösteren devletimize de teşekkür ediyoruz. Oda ve borsa camiası olarak, ülkemizin gücüne ve özel sektörümüzün dinamizmine yürekten inanıyoruz.
 
Atılan tüm bu adımların ekonomiye yansıması için, üstümüze düşen her sorumluluğu yerine getirecek, daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bunun ilk adımını, sıkıntılı günler geçiren KOBİ'lerimize, finansa ulaşma noktasında çok önemli bir projeyle attık. Nefes kredisi ile KOBİ'lerin, yüksek faiz baskısından bir nebze olsun kurtulmasını ve nefes almasını istedik. 81 ildeki oda ve borsalarımız bu projede büyük bir inisiyatif üstlendi. Onların da destekleriyle 5 milyar liralık taze kredi hacmine ulaştık."
 
-İstihdamdaki adımlar
 
İstihdam alanında da önemli adımlar attıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Son 10 yıl itibariyle ülkemiz 7 milyon kişiye ilave istihdam sağlamış durumda. Demek ki ortalama her sene 700 bin kişi istihdam sağlıyoruz. Hedefimiz, istihdam seferberliğiyle, bu kapasiteyi 2 katına çıkarmak. Bugüne kadar istihdamda en önemli sıkıntılardan biri istihdam üzerinde vergi ve SGK primi gibi maddi yüklerdi." diye konuştu.
 
Yapılan düzenlemelerle yeni istihdamda işveren yükünün hafifletildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun büyük bir avantaj olduğunu belirtti.
 
Ekonomide yaşanan sıkıntıların birlik olarak aşılabileceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
 
"Çünkü bu millet varsa, bu ülke varsa, biz de varız. Buradan sizin aracılığınız ile özel sektörümüze sesleniyorum. Türkiye'nin geleceğine sen de en az +1 istihdam sağla. Çünkü söz konusu olan sadece bir ekonomik veya sosyal bir olay değil. Aynı zamanda ülkemizin güvenliği ve istikrarı meselesidir.
 
Nasıl ki 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ülkemiz, milli bir mücadeleye giriştiyse, özel sektörümüz de 2017'de istihdam yarışı yapmalı. Şu an 81 ilde valilerimiz başkanlığında Odalarımızda, Borsalarımızda ve Organize Sanayi Bölgelerinde koordinasyon ve bilgilendirme toplantıları hızla başladı, başlayacak."
 
Camia olarak kendilerini geliştirmeye devam etmelerinin büyük önem taşıdığını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Bugün 26 Oda ve Borsamız daha, 5 yıldız kapsamına girmeye hak kazandılar. Ayıca 54 Oda ve Borsamız akreditasyonunu yeniledi. 1 Odamızda da akreditasyon seviyesini yükseltti. Esasında onlar, kendilerini dönüştürdüler ve geliştirdiler. Reel sektör için hizmet üreten ve sunan merkezler haline geldiler." değerlendirmesinde bulundu.
 
Hisarcıklıoğlu, camialarına yakışan kalitede ve aktif çalışmaları gerektiğini ifade ederek, "Çünkü bizim en büyük zenginlik kaynağımız, toprağın altındaki taşlarda değil, üstündeki başlarda. Yani girişimcilerimiz, tüccar ve sanayicilerimiz." şeklinde konuştu.
 
-Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, reel sektörü oda ve borsaların temsil ettiğini ifade etti.
 
Hizmet ve üretimde belli standartları sağlamanın tarih boyunca uygulandığını belirten Tüfenkci, "Ahilik sistemi bunun en güzel örneklerinden biridir. Ahilikte üretimin her aşaması, belli standartlara, kurallara bağlanmıştı. İşte bu üyelere hizmet veren odalarımızın hizmetinin, belli bir standartta olması bizim için önemlidir. Bunun için harcanan çabayı, inanın sadece bir berat almak için olarak anlamayın." değerlendirmesinde bulundu.
 
Oda ve borsaların özellikle kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltma noktasında çabaları olduğunu söyleyen Tüfenkci, "Daha çok çalışmalıyız. Kırtasiyecilikten kurtulmamız lazım. Ülkeye daha fazla ne verebiliriz, ne kazandırabiliriz bunun hesabını yapmamız lazım." ifadesini kullandı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Tüfenkci, "İlk veriler umut verici. Bunu sadece 'istihdamı artırmak' gibi anlamayın. Bunu 'bizler üretimimizi büyüteceğiz, daha fazla üretip, satacağız' gibi düşünmeniz lazım. 'İstihdam üzerinde ciddi yükler var, eziliyoruz' diyordunuz. Bizler de bu yükü alalım dedik. 'Siz sadece çıplak maaşı verin, gerisini biz halledelim' dedik." şeklinde konuştu.
 
Tüfenkci, ihracatçı ve üreticilerin yanında olduklarını, bu çerçevede karşılaşılan her sorunu çözeceklerini belirterek, "2016'da aldığımız kararların hayata geçmesiyle 2017 inşallah iyi geçecek. Döviz de o kadar spekülasyona rağmen gerçek değerlerine geliyor, gelmeye de devam edecek. 'Doların gerçek değerinin, bu kadar olmaması lazım' diye ifade ettik. İnşallah 16 Nisan'dan sonra bu oynaklığın daha da azalacağını bir kez daha ifade ediyorum." dedi.
 
Bakanlık faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Tüfenkci, "Sizlerin isteği üzerine sicil affı uygulamasını getirdik. Bunu getirirken de bankalarla birlikte oturduk, düzenledik ve hazırladık. Onların da elini zayıflatmayacak şekilde bir düzenlemeyi getirdik. Sicil affını uygulamaktan çekinen bankalar olduğunu duyuyoruz. Bununla ilgili konuyu çok yakından izliyoruz. Bankalar çekingen davranırlarsa, gereğini de yapacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. İstiyoruz ki reel sektörün önü açılsın." şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından akredite olan oda ve borsalara sertifikaları verildi.



Akredite Oda/Borsa nedir?
 
Akreditasyon Sürecine başlayan Oda/Borsalar; Akreditasyon Standardını oluşturan Yönetim ve Oda/Borsa Mevzuatı, Mali Yönetim, İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Planlaması ve Yönetimi, Haberleşme ve Yayınlar, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanımı, Üye İlişkileri, Kalite, İletişim Ağı, Politika ve Temsil, Bilgi, Danışmanlık ve Destek, İş Geliştirme ve Eğitim, Uluslararası Ticaret, Borsacılık Faaliyetleri başlıkları altındaki 103 kriterden bağımsız denetçi kuruluşlarca denetlenerek akreditasyon statüsü kazanabiliyor.
 
Akredite Oda/Borsalar da söz konusu kriterlerden her üç yılda bir yeniden denetlenerek sürdürülebilir ve kaliteli hizmet sunma noktasında performans ölçümüne tabi tutuluyor.

Akreditasyon Statüsü Kazanan 12. Dönem Oda/Borsalar:
 
1.      Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası
2.      Alaşehir Ticaret Borsası
3.      Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası
4.      Aydın Sanayi Odası
5.      Çorum Ticaret Borsası
6.      Denizli Ticaret Borsası
7.      Didim Ticaret Odası
8.      Düzce Ticaret Borsası
9.      Fatsa Ticaret Borsası
10.  Hopa Ticaret ve Sanayi Odası
11.  Kars Ticaret ve Sanayi Odası
12.  Nevşehir Ticaret Borsası
13.  Niğde Ticaret Borsası
14.  Ödemiş Ticaret Borsası
15.  Ödemiş Ticaret Odası
16.  Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası
17.  Selçuk Ticaret Odası
18.  Söke Ticaret Odası
19.  Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası
20.  Van Ticaret Borsası
21.  Yozgat Ticaret Borsası
 
Akreditasyon Statüsü Kazanan 11. Dönem Oda/Borsalar:
 
1.      Silifke Ticaret ve Sanayi Odası
2.      Simav Ticaret ve Sanayi Odası
3.      Terme Ticaret Borsası
 
Akreditasyon Belgesini Yenileyen 4., 6. ve 9. Dönem Oda/Borsalar:
 
1.      Adana Sanayi Odası
2.      Akhisar Ticaret Borsası
3.      Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası
4.      Antakya Ticaret ve Sanayi Odası
5.      Aydın Ticaret Borsası
6.      Aydın Ticaret Odası
7.      Balıkesir Ticaret Odası
8.      Bandırma Ticaret Odası
9.      Batman Ticaret ve Sanayi Odası
10.  Biga Ticaret Borsası
11.  Bodrum Ticaret Odası
12.  Burdur Ticaret Borsası
13.  Bursa Ticaret Borsası
14.  Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası
15.  Çorlu Ticaret Borsası
16.  Çorum Ticaret ve Sanayi Odası
17.  Düzce Ticaret ve Sanayi Odası
18.  Edirne Ticaret ve Sanayi Odası
19.  Erdek Ticaret Odası
20.  Ereğli(Konya) Ticaret Borsası
21.  Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası
22.  Eskişehir Ticaret Borsası
23.  Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası
24.  Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
25.  Giresun Ticaret Borsası
26.  Isparta Ticaret Borsası
27.  Isparta Ticaret ve Sanayi Odası
28.  İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası
29.  İzmir Ticaret Borsası
30.  Karacabey Ticaret Borsası
31.  Karaman Ticaret Borsası
32.  Karapınar Ticaret Borsası
33.  Kayseri Ticaret Odası
34.  Keşan Ticaret ve Sanayi Odası
35.  Kocaeli Ticaret Odası
36.  Kuşadası Ticaret Odası
37.  Malatya Ticaret ve Sanayi Odası
38.  Manisa Ticaret Borsası
39.  Menemen Ticaret Odası
40.  Mersin Deniz Ticaret Odası
41.  Muğla Ticaret ve Sanayi Odası
42.  Of Ticaret ve Sanayi Odası
43.  Ordu Ticaret ve Sanayi Odası
44.  Salihli Ticaret ve Sanayi Odası
45.  Siirt Ticaret ve Sanayi Odası
46.  Tarsus Ticaret Borsası
47.  Tire Ticaret Odası
48.  Tokat Ticaret ve Sanayi Odası
49.  Turgutlu Ticaret Borsası
50.  Ünye Ticaret Borsası
51.  Van Ticaret ve Sanayi Odası
52.  Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası
 
2017 yılında akreditasyon çalışmaları başlatılan 13. Dönem Oda/Borsalar:
 
1.      Alaca Ticaret ve Sanayi Odası
2.      Babaeski Ticaret Borsası
3.      Babaeski Ticaret ve Sanayi Odası
4.      Bafra Ticaret Borsası
5.      Birecik Ticaret ve Sanayi Odası
6.      Boğazlıyan Ticaret Borsası
7.      Boğazlıyan Ticaret ve Sanayi Odası
8.      Bolvadin Ticaret Borsası
9.      Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası
10.  Bucak Ticaret ve Sanayi Odası
11.  Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası
12.  Bünyan Ticaret Odası
13.  Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası
14.  Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası
15.  Gerede Ticaret ve Sanayi Odası
16.  Havza Ticaret ve Sanayi Odası
17.  Islahiye Ticaret Odası
18.  Keşan Ticaret Borsası
19.  Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası
20.  Kırklareli Ticaret Borsası
21.  Kozan Ticaret Borsası
22.  Malatya Ticaret Borsası
23.  Malkara Ticaret Borsası
24.  Malkara Ticaret ve Sanayi Odası
25.  Niksar Ticaret ve Sanayi Odası
26.  Söke Ticaret Borsası
27.  Vezirköprü Ticaret ve Sanayi Odası
28.  Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası