Bu konu Türkiye genelinde 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ile meclis başkanlarının yarıdan fazlasını yakından ilgilendiriyor. 2005 yılındaki 59 Sayılı Karar’da imzası bulunan ‘uygunluk ve aykırılık’ konusunda geniş izahlar yapan Anayasa Mahkemesi üyeleri, 27 Aralık’ta konuyu görüşürlerse (ertelenmezse), doğrudan 5174 Sayılı TOBB Yasası’yla ilgili son nokta koyulacak. Bu kararla en çok merak edilen konu haline gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,NTSO Başkanı Arif Parmaksız ve NTB Başkanı Tuncer Gök’ün bir dönem daha aday olup olamalayacağı konusu netleşmiş olacak.
Anayasa Mahkemesi kanunun Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmederse mevcut başkanların bir kez daha başkan olmasının yolu açılacak. Anayasa Mahkemesi süreci sonuçlanmadan kimse ismiyle ortaya çıkıp görüş beyan etmezken mevcut başkanların görev sürelerinin artık kanunen dolduğunu iddia eden bir kesim ortaya yeni bir ‘sav’ attı. Mahkemenin 2005’te aynı konuda Anayasaya ‘uygunluk’ kararı verdiği ve 10 yıl geçmeden bir kez daha bu konuyu görüşmemesi gerektiği ileri sürüldü. Bu görüşe karşı çıkanlar ise, “O karar; 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 54’üncü Maddesinin birinci fıkrasındaki ‘İki dönem üstüste seçilenlerin’ geriye dönük durumlarına açıklık getirmek için yapılan itirazı sonuçlandırdı. Anayasa’ya uygunlukla ilgili değerlendirilmez. Üstlelik Anayasa Mahkemesi esastan görüşme kararı aldı” diyor.

ODA BAŞKANLARI AYM’Yİ BEKLİYOR

TOBB’a bağlı oda ve borsalarda yeni yılla birlikte seçim yapılacak. Seçim takvimi 1 Şubatta başlıyor 31 Martta da bitiyor. 18 Mayıs 2004 tarih ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 16. maddesi “Üst üste iki dönem başkanlık yapmış olanlar, iki dönem geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler” hükmünü ihtiva ediyor.

 

Kanuna bu madde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun isteği üzerine konuldu... Yerinde bir hüküm...

 TOBB’a bağlı odalar, sendikalar, bazı dernek ve vakıflarda  onlarca yıldır bu görevi sürdüren yöneticiler var. Bunların mutlaka sınırlandırılması gerekir... Hatta AK Parti’nin yaptığı gibi diğer partilerin de genel başkanlık, milletvektilliği, belediye başkanlığı için aynı doğrultuda bir sınırlandırma getirmesi yerinde olur.

Kanunun bu hükmüne göre, başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere ülke genelinde mevcut oda ve borsa başkanlarının % 80’i yeniden aday olamıyor.

 TOBB Kanunu’nun yukarıda zikrettiğim ilgili maddesinin Anayasanın “Eşitlik hükmüne aykırı olduğu “İddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ nde açılmış bir iptal davası var.

Mahkeme uzun süredir bu konuyu gündeme almıyordu. Seçimler yaklaşınca “Esastan görüşülmek üzere” gündeme alınmış. Ve Bugün 27 Aralık perşembe günü Yüksek Mahkeme konuyu görüşecek. Mahkeme’nin iptal kararı vermesini bekleyen çok. Hükümet cenahı ise kanunda ısrarlı.

Bize göre de doğru olan da bu...

Aslında bu kanunla ilgili hüküm Nevşehir T.Borsası ve NTSO adına Nevşehir için büyük önem taşıyor.  

Şimdi tüm Oda Başkanlarının gözü Anayasa Mahkemesinde

 

  Borsa Başkanı Tuncer Gök ve NTSO Başkanı Arif Parmaksız AYM’nin iptal kararı halinde yeniden aday olabilir.

Bu arada özellikle NTSO seçimlerine yönelik kulis çalışmaları hararetli. Adaylığını daha öncesinden açıklayan Yakup Zağlanmış ile Musa Ertaş ve grubu Sanayici ve esnaf ziyaretleriyle Nevşehir İ şDünyasından hem destek topluyorlar hemde Sanıyorum hem yoklama, hem de strateji peşindeler.

 İnşallah iki odamızda da seçimler, kırıp dökmeden  gerçekleşir.

Mış… Miş… Muş…

00- Enerji Bakanı ocakta elektrik ve gaza zam yapılmayacağını söylemiş.

00- Yüksek Mahkeme’nin perşembe günü vereceği kararı bekleyen  TOBB’a bağlı odalardan NTSO’da seçim kulisi derinleşmiş.

00-  Makina Mühendisleri Odası da hava kirliliği uyarısı yapmış.

00- Polis ve jandarma son günlerde başarılı operasyonlara imza atıyormuş.

00- Kapadokya da oteller dolmuş.

00- Nevşehir Özel OSB de Sözde Asfalt yola büyük isyan.

00-  Zağlanmış,Ertaş ve ekibine destek gün geçtikçe artıyor.