Toprak Analizi Yaptırmayanlar Dikkat! Toprak analizi süresinin bitiş tarihinin, 1 Eylül 2014’den 30 Ekim 2014’e uzatılmasına ilişkin Tarım Bakanlığı tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Mazot Gübre ve Toprak Analizi Destekleme başvuru süresinin uzatılmasıyla ilgili açıklama yapan Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, “2014 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilerimizin Mazot, Gübre ve Toprak Analizi desteği başvuruları kapsamında, 30 Ağustos 2014 tarih ve 29104 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tebliğe göre toprak analizi yaptırma süresi 30 Ekim 2014 tarihine kadar uzatılmıştır. Mazot Gübre ve Toprak Analizi desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için 30 Ekim 2014 tarihine kadar Nevşehir Ticaret Borsamız laboratuarlarında toprak analizi yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca, 50 dekar ve üzeri her bir tarım alanının toprak analizinin yaptırılması zorunlu olup, 50 dekardan küçük alanlar için bu şart aranmamaktadır” dedi. 
Toprak Analizi Yaptırmayan Çiftçi Desteklerden Yararlanamıyor”
ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuarlarda 1 Ocak 2014 ile 30 Ekim 2014 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması zorunlu. Bu tarih uzatılmadan önce 1 Eylül 2014 Pazartesi günü sona eriyordu. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için toprak analizi şartı aranmıyor. ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri tarım arazi olan üreticilerimiz, artık 1 Eylül 2014 Pazartesi günü değil, 30 Ekim 2014 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar toprak analizlerini yaptırmaları gerekiyor. Çünkü toprak analizlerini belirtilen sürede yaptıran çiftçiler, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvurup gübre desteklerinden yararlanabilecekler. Toprak analizlerini yaptıramayan üreticiler, toprak analiz desteğinden de faydalanamayacaklar.
Toprak analizlerini yaptıran çiftçilerin, gübre ve toprak analizi desteğini almaları için 31 Aralık 2014 tarihine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuru süreleri bulunduğunu, aynı sürenin mazot desteği için de geçerli olduğunu kaydetti.
Destek Miktarları
Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 3,1 lira, gübre destekleme tutarının 4,3 lira, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 4,6 lira, gübre destekleme tutarının 6 lira, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkiler alanlarında mazot destekleme tutarının 7,5 lira, gübre destekleme tutarının 7,5 lira olacağını belirtiliyor.

 Toprak Analizi Yaptırma Süresi Uzatıldı. 30.08.2014

30 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2014/39 sayılı Tebliğe göre, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin toprak analizi, gübre ve mazot destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için zorunlu olan toprak analizi yaptırma süresi 30 Ekim 2014 tarihine kadar uzatıldı.
 
Tebliğe ulaşmak için tıklayın...