Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Evrensel Fuarcılık Pazarlama Müdürü Ahmet Güler, iş adamlarını dünyayla entegre yapmak üzere çalışmaları yoğun biçimde sürdürdüklerini söyledi. Güler, dünyayla entegre olmayan iş adamlarının büyümesinin zor olduğunu kaydetti.

 

Nevşehir Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GESİAD) tarafından organize edilen ve Özel Lara Koleji seminer salonunda gerçekleşen programa, TUSKON Evrensel Fuarcılık A.Ş Pazarlama Müdürü Ahmet Güler'in yanısıra GESİAD Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Avşar ve dernek üyesi iş adamları katıldı.

 

TUSKON Evrensel Fuarcılık Pazarlama Müdürü Ahmet Güler, yaptığı konuşmada, iş adamlarını dünyaya entegre etme projeleri kapsamında, Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü ile yurt dışı iş gezilerini yoğun biçimde yaptıklarını ifade etti. Güler, geçen yıl 480 yurt dışı iş gezisi düzenlediklerini, 19-20 Haziran tarihlerinde Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü kapsamında inşaat-yapı malzemeleri, mobilya, iş makineleri sektöründeki 140 ülkeden kendi sektöründeki bin 500 ithalatçıyı Türkiye'ye getireceklerini belirtti.

 

Güler, 2006 yılında kurulan TUSKON'un, yaptığı Dünya Ticaret Köprüsü etkinlikleri sayesinde, uluslararası alanda önemli bir sivil toplum kuruluşu haline geldiğini, Birleşmiş Milletler'in envanterine girdiklerini ifade etti.

 

TUSKON yönetiminin aldığı karar sonucu, 'Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü' programlarının sektörel bazda düzenleneceğini ve ilk uygulamanın bu yıl başlayacağını kaydeden Güler, "Programa ürün tanıtım standı ile katılan firmalarımız, 7 kıta ve 140 ülkeden kendi sektöründeki ithalatçılara üyelerimiz tek bir programda ulaşma imkanı bulacak. Afrika'dan Avrasya'ya, Asya'dan Latin Amerika'ya kadar yeni ve farklı tüm pazarlardan seçkin ithalatçılarla tanışma imkanı olacak. Ticaret köprüsü programına, ürün tanıtım standı ile katılarak 140 ülkeye tek seferde ulaşmanın maliyeti, sadece bir ülkeyi ziyaret etmenizin maliyetinden çok daha düşüktür. Ayrıca, bir ülkedeki tek bir müşterinin ziyareti için ayıracağınız iki günlük zaman zarfında 140 ülkeden ithalatçılarla buluşma imkanı elde edersiniz. Bu yıl tam 17 dilde tercüman imkanı olacak. Her yabancı katılımcıya kendi dilinde tercüman tahsis edilecektir. Böylece yabancı dil bilmeyen Türk katılımcılar da ikili iş görüşmelerini rahatça yapabilecekler. Üyelerimizi dünyaya açmaya ve ihracatçı yapmaya kararlıyız." diye konuştu.

 

Anadolu'daki iş adamlarının, yurt dışında üretim ve yatırım yapmaları gerektiğini vurgulayan Güler, özellikle Afrika'nın bu konuda önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. Güler, şöyle dedi: "Ülkemizde 50 tane büyük PVC üreticisi firma var. Ama ülkemize 10 tanesinin üretimi yetiyor. Geri kalan 40 firma rekabet içine giriyor, fiyatları düşürüyor, işçi çıkarıyor. Ama yine olmuyor. Halbuki yurt dışına özellikle Afrika'ya açılması durumunda çok güzel sonuçlar alabilecekler. İş adamlarının, firmaların ekonomik sıkıntılardan etkilenmemek için ihracata büyük önem vermesi gerekiyor." dedi.

 

Afrika'ya, 2006 yılında 6 milyar dolar olan ihracat hacminin günümüzde 12 milyar dolara çıktığını da vurgulayan Güler, bunda TUSKON'un büyük katkısı olduğunu vurguladı. Afrika ülkelerinin, Türk insanına güveninin büyük olduğunun altını çizen Güler, Afrika ile ticaret yapmada hiçbir engel olmadığını, TUSKON'un referansı ile güvenli ve büyük işlerin yapılabileceğini ifade etti.

 

Nevşehir Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkan Yardımcısı Ali Ersan Erdoğan, TUSKON Evrensel Fuarcılık Pazarlama Müdürü Ahmet Güler'e bir plaket takdim etti. Sonrasında ise programa katılanlar toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.