Hollandalı aşçı Wilco, ilk olarak Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesine giderek, limonun yeraltında özel olarak oluşturulan mağara-depolarda nasıl saklandığını izleyicilerine yansıttı.

Wilco, bu kez rotasını Nevşehir'e çeviriyor; yörenin saklı lezzetlerinin peşi sıra ilerliyor. Kuzeyli kahramanımız Wilco, ilk olarak Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde, vitamin hazinesi limonu keşif yolunda. Yapısı nedeniyle yaz aylarında serin, kış aylarındaysa soğuk bir ortam oluşturan soğuk hava depoları, Kapadokya bölgesinin en önemli ekonomik değerleri arasında. Buradaki limonların esas özelliği, yumuşak tüf kayalara oyulu doğal soğuk hava depolarında saklanıyor olmaları. Böylece, limonların lezzetine lezzet ekleniyor. Lezzet avcısı Wilco'nun ikinci durağındaysa, yine yöreye özgü bir sistemle saklanan bir başka lezzet, patates var. Geleneksel bir saklama yöntemi olan doğal soğuk hava depoları, yörenin patatesinin de lezzet sırrını oluşturuyor. Kapadokya bölgesi, eşsiz tatları ile ünlü. Kahramanımız Wilco ise lezzet kapılarını dostları ile aralıyor. Ortahisar'da bulunan eski bir dost, meşhur çingene kebabı ile damakları şenlendiriyor. Wilco'nun rotası Nevşehir'in Kaymaklı ilçesine de uzanıyor. Wilco, şehrin sakinleriyle sohbet edip, hep birlikte yöre yemeklerinden yapıyor. Ardından kolları sıvayıp kendi mütevazı yemek tezgahını açıyor. Wilco'nun burada yapacağı leziz yemeğin sırrı, yöreye özgü patates ve limonda saklı.

İz TV’de yayınlanan “Wilco’yla Yaşasın Yemek” programının “Yeraltından Tatlar” bölümünde, Nevşehir’deki yeraltı depoları ele alındı. Toros Tarım’ın da destek verdiği bölümde, tarihi dokusu ve kendine has coğrafi yapısıyla turistlerin ilgisini çeken Kapadokya’nın yerel lezzetleri gözler önüne serildi.

Lezzet avcısı Wilco’nun ikinci hedefi, yine yöreye özgü yeraltı patates depolarıydı. Bu bölümde Toros Tarım’ın geçen sene faaliyete geçirdiği patates deposunu ziyaret eden Wilco, patates tohum operasyonundan sorumlu Hasan Yener’den patates ve soğuk hava depoculuğu hakkında bilgi aldı. Ünlü aşçı programında, geleneksel mağara-depoların teknolojik yatırımlarla modern bir depoya dönüştürülmesi karşısında duyduğu hayreti dile getirdi. Daha sonra yöre halkıyla sohbet edip yerel yemek tarifleri alan Wilco, programını yöreye özgü limon ve patatesle kendi yemeğini pişirerek bitirdi.