Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, "1 Aralık itibariyle AB ile Ortak Transit Rejimine geçeceğiz."

 Gümrüklerde Geçiş Hızlanıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, "1 Aralık itibariyle AB ile Ortak Transit Rejimine geçeceğiz. Bunun sonucunda ortalama bir Avrupa ülkesine 12 günde devam eden gidiş geliş süreci 9 güne düşecek" dedi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Ürgüp Gümrük Müdürlüğü'nün yenilenen hizmet binasının açılışında konuşan Altunyaldız, Bakanlık olarak vizyonlarının Türkiye'yi dünyanın en kolay ve ne güvenli ticaret ülkelerinden biri haline getirmek olduğunu ifade etti.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yap-işlet-devret modeliyle kapıları yenilediklerini anımsatan Altunyaldız, hizmet binalarını da devlet imkanlarını kullanarak modernleştirdiklerini söyledi.

 

-"1 Aralık'ta AB ile Ortak Transit Rejimine geçeceğiz"-

 

Gümrük işlemlerinin uluslararası ticarette rekabeti belirleyen ana unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Altunyaldız, "Uluslararası çalışmalarda ve kurallarda dünya ticaret örgütü ve dünya gümrük örgütü kuralları sonucunda gümrük vergileri aşağı indi. Daha çok lojistik imkanları, güvenlik imkanları, rekabetçi olabilme imkanları geniş olan, büyük olan, iyi olan, etkin çalışan ülkeler rekabette ön sıralara geçiyor. Uluslararası rekabetçilik endeksinde de önlere doğru ilerliyor" dedi.

 

Bakanlık olarak bu çalışmaları sürekli ve kesintisiz yaptıklarını ve 1 Aralık'tan itibaren AB ile Ortak Transit Rejimine geçeceklerini ifade eden Altunyaldız, şunları kaydetti:

 

"Bu ne demek, öncelikle AB ile taşımlarımızı tamamıyla entegre etmek demektir. Ankara'dan İstanbul'a giden taşımada olduğu gibi sadece bir başlangıç noktasıyla bitiş noktası arasındaki transit işlem gibi demek. Kapılarda daha az beklemek demek ve tek doldurulan beyannamenin tüm geçiş noktalarına anında düşmesi demek. Kapılarda beklememek demek, memurların daha az meşgul olması demek. Tırların daha az beklemesi demek. Bunun sonucunda yıllık 100 milyon avroya varan tasarruf demek. Bunun sonucunda yaklaşık ortalama bir Avrupa ülkesine 12 günde devam eden gidiş geliş sürecinin 9 güne, yani yüzde 25 daha az süreye inmesi demek. Tır başına 136 avro olan maliyetin tır karnesi itibariyle sadece 30 avroya düşmesi demek."