Ürgüp’te yetiştirilen ve Ürgüp ziraat odası tarafından marka tescili yapılan çerezlik kabak çekirdeği, düz zemine serilerek 2-3 gün güneşte bekletiliyor, tırmıklarla karıştırılan çekirdekler kuruduktan sonra kavrulmak üzere fırınlara götürülüyor.

Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, Bölgede anılan iki çeşidin olduğunu, bunların da “Ürgüp sivrisi” ve “kadın tırnağı” isimleriyle patentini aldıklarını belirtti.

Ürgüp’te yetiştirilen kabak çekirdeğine Ürgüp ziraat odası olarak sahip çıktıklarını ifade eden Korkmaz, kadın tırnağı cinsinin marka tescilinin tamamlandığını ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu: “Kabak çekirdeği bölgemizdeki tarım alanları içerisinde ikinci sırada yer almaktadır. Patates bölgemizde üretilen en önemli ürün çeşidi idi, son dönemlerde çeşitli nedenlerle yerini kabak çekirdeğine bıraktı. Üzüm, tahıl ve patatesin olmaması nedeniyle çiftçimiz kabak çekirdeği yetiştirmeye yöneldi. Bölge genelinde yaklaşık 11-12 bin dekar alan üzerinde kabak çekirdeği üretilmektedir, bu hem Ürgüp sivrisi hem de kadın tırnağı çeşitlerinden oluşmaktadır.” Dedi.

Verimin bu sene yaşanan sıcak ve kuraklıktan dolayı düşüş yaşadığını ifade eden Korkmaz, her yıl dekar başına 100 kg ile 150 kg arasında kabak çekirdeği hasadı gerçekleştirilirken bu sene bu oranın dekar başına 50 ile 90 kg arasında gerçekleştiğini vurguladı.

Ürgüp çekirdeğinin pazara inmiş durumda olduğunu belirten Korkmaz, fiyatın yaklaşık 10 ile 13 TL aralığında yaş olarak satışının gerçekleştiğini, üreticilerin fiyattan memnun olduğunu, %40 fire vererek kurutulan kabak çekirdeğinin kurutulmuşunun 15 ile 20 TL arasında fiyatlandırıldığını söyledi.

Ürgüp’e has özellikte sütle odun ateşinde kavrulan Kabak çekirdeğinin bölgeye gelen misafirlerin hediye olarak götürdüğü bir kuru yemiş çeşidi olduğunu kaydeden Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz,  bu yıl 3,5 ton tohumluk kabak çekirdeği satışı yaptıklarını, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden çiftçilerin kabak çekirdeği tohumunu Ürgüp Ziraat odasından temin ettiklerini buna rağmen Ürgüp’te yetiştirilen kaliteyi yakalayamadıklarını ifade etti.

Ürgüp Bölgesinde yetiştirilen kabak çekirdeğinin Türkiye’de birinci sırada olduğunu söyleyen Korkmaz,  Kaliteli ve özel çekirdekleri ile anılan Ürgüp’ün daha da fazla tanıtılmasını hedefledikleri belirterek, fuarlara katılarak tanıtım standı açtıklarını belirtti.
Haber: Faruk Özzengin