Sektöründe Nevşehir'e ait yerel çeşitlerin tespit edilmesi, tescilinin sağlanması ve bu çeşitleri koruma altına almayı amaçlayan Yerel Çeşitlerin Tespit ve Korunması Projesine başlanıldı.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, proje ile ilgili yaptığı açıklamada; geçtiğimiz yıllarda Nevşehir'de üretimi yapılan ancak günümüzde nesli kaybolmuş yada kaybolmaya yüz tutmuş, artık üretimi yapılamayan özellikle meyve tür ve çeşitlerinin  tekrar üretime kazandırmak istediklerini kaydetti.

YILMAZ, bu proje Nevşehir İli Merkez ve İlçe arazilerinde meyveciliğe elverişli alanlarda uygulanacaktır. Uygulamaya 2014 yılı yaz-sonbaharında çeşitlerin tespiti ile başlanacaktır. Yukarıda bahsedilen anaç parselleri ise 2014 ve 2015 yılında oluşturulacaktır. Meyve ağaçlarında yeterli miktarda meyve olursa 2014 yılı içerisinde tescil çalışmasına başlanacaktır. 2016 yılı ilkbaharında ise anaç üzerine aşılı sertifikalı fidan üretimine başlanacaktır. Damızlık parseller en az üç dekar büyüklüğünde ve Gülşehir, Nevşehir merkez ilçe başta olmak üzere en az iki yerde kurulacaktır. Damızlık anaç parseli talipli üretici bulmak kaydıyla artırılabilir. Köy ziyaretlerimiz esnasında 13 farklı çeşit elma çeşidi tespit edebildik. Farklı 2-3 köyde karşılığı olmayan çeşitleri listeye dahil etmedik. Bu elma çeşitleri; Harmanekşisi, Taşekşi, Zanapa, Altıparmak, Karanfil elması, Tavşanbaşı, Sulugevrek, Sarıekşi, Morekşi, Kızılekşi, Arapkızı, Misket, Saksı elması ve Cenik Elmasıdır. Bu elmalardan ilk on sıradaki elma çeşitleri bölgemize has çeşitlerdir. Arapkızı diğer yörelerde de bulunan ve ekonomik değeri fazla olan bir çeşittir. Bu çeşidin tescil durumu araştırılmalı ve fidanları üretilmelidir. 12. Çeşit olan misket çeşidinin çok farklı alt türlerine rastlanılmıştır. Ekonomik değeri düşük olduğu ve yörede yaygın olduğu için üretim planına dahil edilmemiştir. Saksı elması ise spur sürgün gelişmesi ile üreyen ve kendisi bodur anaç olarak kullanılabilecek bir çeşittir. Aşılanması durumunda kendine has bodur yapıyı kaybedeceği için üretimi farklı bir yolla denenecektir.

Projemiz,  14 çeşit olmak üzere  MM106  MM111 her bir çeşit her bir anaca 35 adet olmak üzere toplam 980 adet  ve her bir çeşitten 2 şer adet M9 bodur anaç üzerine aşılanıp İl Müdürlüğümüz bahçesinde seleksiyon bahçesi kurulacaktır. Fidanlar, 2015 Eylül – Ekim aylarında seleksiyon bahçesindeki yerlerine dikimleri yapılacaktır" dedi.