Kahvaltılı Toplantıda NTSO Meclis Başkan Adayı İş Adamı Musa Ertaş,NTSO Meclis Başkanı ve İş Adamı Sacit Uzer,İş Adamı Ersan Erdoğan,Sedat Doğan ve Basın Sözcüsü Mehmet Ali Varol ile çok sayıda basın mensubu yer aldı.

NTSO Başkan Adayı Yakup Zağlanmış seçim sürecini değerlendiren konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı..
Zağlanmış Biz NTSO Odamızın üyelerine birer bir yerinden hizmet vererek Birlik beraberlik içerisinde Nevşehir iş dünyasının önünü açmak için ne gerekiyorsa yapacağız.Biz Belediye Başkanımız Milletvekilelrimizle birlikte uyumlu olaraktan İş dünyasına önemli katkılar sağlayacağımıza olan inancımız tam zaten bu nokta itibarıyle Şahsım ve ekibim adına büyük teveccüh olduğunu görüyoruz.Bizde kişiler önemli değil önemli olan hemşerilerime hak ettikleri hizmetin getirilebilmesi. Hala hazırda Mevcut NTSO Yönetiminin eksikliklerini gördüğümüz için bunu eleştirmekten öte çözüm üreterekten talip olduk.Biz buna inandık üyelerimizin samimiyetine güvendik ve bu yola çıktık...dedi..


TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKAN ADAYI MEHMET YAKUP ZAĞLANMIŞ’TAN

SEÇİM SÜRECİ ÜZERİNE…

Büyüdükçe Güçlenen Bir Nevşehir Planlıyoruz…

Ülkemizin 2023 vizyonuna layık, kentsel dönüşüm ve sosyal yatırımlar ile fiziki değişimi, ticaret ve sanayi dünyasındaki ekonomik büyüme ile buluşturarak yeni ve güçlü bir Nevşehir planlıyoruz. Yıllardır klişeleşmiş yönetim tarzı, olumsuz ve heyecansız yönetilerek unutturulan büyüme planlarımızı, tekrar harekete geçirerek uygulamak istiyoruz. Güvenilir, yenilikçi, planlı ve vizyonu 2023 olan stratejilerimizle tekrar geleceğe umutla ve güvenle bakmak istiyoruz.

Ticaret ve Sanayi odaları içe kapanmış her türlü sıkıntısını ve zorluğu tek başına aşmak zorunda kalarak yalnızlaşmış iş adamlarının, birlik olup güçleneceği yerlerdir.

Yalnızlaşan iş adamı, cesaretini kaybeder, ayakta kalacak kadar mücadele eder. Belki şehrin kaderini değiştirecek planları, fikirleri vardır ama bunlardan vazgeçer. Ve O vazgeçer, Şehir Kaybeder…

Ticaret ve Sanayi odamızın üzerindeki ölü toprağını kaldırarak, Anadolu’nun bağrında binlerce yıllık tarihe sahip bu şehrin şahlanmasını istiyoruz. Zaman hep aleyhimize işledi, Kayseri aldı başını gitti, Aksaray Mercedes fabrikası ile sanayi de kümelenme ile ciddi bir ivme kazandı. Ülke genelinde bir çok şehir son 10 yılda yapılan yatırımlar ve yakaladıkları fırsatlar ile büyüdüler, geliştiler. Ama Biz, Nevşehir Ticaret ve Sanayisi, elimizdeki hiçbir potansiyeli değerlendiremediğimiz, yönlendirilemediğimiz için hiçbir nokta da değiliz. Yıllardır bir küçük sanayi bölgesinde tıkılıp kalmış cefakar iş adamlarının emekleri ile var olma mücadelesi veriyoruz. Turizmde konaklama süreleri kısa ve katma değersiz. Destinasyon genişletilmemiş, hizmet kalitesi düşük… Tarım ve hayvancılık kaderine bırakılmış durumda. Bir sezon çiftçimizin yüzü gülse başka bir sezon kan ağlıyor. Tarım şehriyiz ancak tarıma dayalı ulusal bir sanayimiz yok. Tarım zarar etse şehirde dükkânlar aylarca siftahsız kapatıyor günü. Ulusal ve uluslararası markamız yok, sanayimiz ve sanayinin gelişmesini sağlayacak destekleyici faaliyetlerde hizmet veren Kobiler yok. Sanayi yok, Nüfusta yok. Nüfus olmadığında büyümekte yok. Gelişmiş Bölgeler göç vermez, göç alır. Ama biz Nevşehir olarak Şehrimizde öğrenim görmekte olan yetişmiş iş gücünü ilimizde tutamadığımız gibi, kendi çocuklarımız dahi büyük şehirlerdeki iş fırsatlarını değerlendirmekteler.

Neden?

Girişimcimiz mi, sanayicimiz mi Yok? Var…

Turizmci mi yok? En ala en iyileri var…

Tarım mı yok? Taşı toprağı altın memleket biziz, %66’ımız kırsal alanda yaşıyor, Kapadokya’mız, ponzamız, patatesimiz, doğal depolarımız, Ulaşım alt yapımız her şey mevcut…

Hayvancılık mı yok? Var…

Burada Sıkıntı, varlık yokluk meselesi değil, sıkıntı sektörel büyümeyi sağlayacak olan girişimcilerin önünün açılmaması, onlara rehber olunmaması, cesaretlendirilmemeleri, Teşvik edilmemeleri, doğru verileri, bilgiyi elde etmelerini, güçlü bağlarla bağlantılar kurmalarını, fırsatları fark etmelerini ve yakalamalarını sağlayamamak

Çözüm, İş adamlarını dinlemek, dinlemek, dinlemek… Çalıştaylar yapmak, bu çalıştaylar da kalem kâğıt saatlerce sektörleri ve sektörlerin sorunlarını rapor etmek, sonra bu sorunları çözmek için sormak, araştırmak, öğrenmek, ehil insanlardan destek almak, sektör uzmanlarını davet etmek, iş adamımızı fırsatlar ile zamanında buluşturmak, ihtiyaç duydukları bilgiyi temin etmek. Üniversiteyle bir araya gelmek, kim bilir ki bir sektörümüzün sorunun çözümünün genç bir bilim insanında olmadığını…  Yani çözüm; bilginin ve iletişimin, dayanışmanın koordinasyonunda saklı…

Sonra ulaşılabilir olmak, telefonları kapatıp gezmek değil mesele, mesele Nevşehirli hemşerim bak nerelerde fotoğraf çektiriyor kimlerle birlikte diyerek fors atmak değil! Önemli olan sahip olduğun kariyeri, çevreyi, koltuğu, imkânları Nevşehir’e nasıl kazandırdığındır… Sen görevler aldın, kariyer yaptın, koltuklara sahip oldun peki ne kazandı Nevşehir? Bu dur!

TSE, K belgesi, iş makinesi tescili, ruhsat işlemlerini gerçekleştirmek başarı, artı hizmet değildir. Bu zaten kurumun vazifesidir. Bunları yapmak kurumun varlık sebebidir. Her hangi bir kamu kurumu işini düzgün yaptığı zaman başarılı bir kurum mu oluyor? Hayır, Görevini layıkıyla yapıyor sadece.

Ticaret ve Sanayi odaları bulunduğu ilde; organizasyonu sağlar, koordine eder, liderlik yapar; girişimcinin, ticaret erbabının, sanayicinin ufkunu açar, fırsat araştırması yapar ve bunları müteşebbis ile buluşturur, finansal kaynaklar ile yatırımcıyı buluşturur, bilgi merkezli olarak her geçen gün kendini günceller, üyelerini bu hizmetlerle buluşturarak geleceğe taşır. Sektörel planlamalar yapar, bu planları geçmiş dönem araştırmaları, güncel tespitleri ve üyelerinin gelecek ile ilgili fikirleri ile birleştirir. Kadrosunda her dönem konusunda tecrübeli bilim insanları vardır ve bunlara danışarak kararlar alır.

Üyelerinin hepsini dinler 7/24 her soruya vereceği “doğru” cevapları vardır. Sohbet edip konuları geçiştirmez. İş olsun diye fuarlara gitmez. Üyeleri için sadece kredi anlaşmaları yapmaz, üyelerine elinde olan sermayeyi ve çekeceği kredileri en etkin nasıl kullanacağını öğretir, yol gösterir. Yatırım fırsatları üretir,  Üyelerinin katma değeri yüksek üretim yapmalarını sağlar…

Sayın İş adamı arkadaşlarım,

Yıllarca içinde bulunduğumuz ticaret ve sanayi odamızın, gözlemlediğimiz sorunlarını bir bir listeleyerek, tartışarak ürettiğimiz ve üreteceğimiz çözümler ile talip olduk bu göreve… Yeni yönetim, yeniden yapılanma ve Güçlü büyüme diyerek şehrimize inandık, inanıyoruz. Yılların tecrübesini gençlerin enerjisi ve bilim insanlarının bilgisi ile birleştirerek şehrimiz ticaret ve sanayisini 2023 vizyonuna yakışır noktaya getirmeyi hedefledik. Sizlerle, seninle birlikte, hep birlikte omuz omuza çalışarak, mücadele ederek gelecek nesillerimize güçlü ve çağdaş bir Nevşehir bırakmak istiyoruz. Biz bu göreve liyakatimizin olduğuna inandık aday olduk. Bu gün içimizden biri çıkmasa korkarız bu gidişat bu boş vermişlik üç beş kişiye fayda sağlarken yüzlerce üyenin, ticaret insanının adım adım sonu olacak. Birlikte, Hep birlikte bu yola çıkalım, ardımıza bakmadan geleceğimizi planlayıp aydınlık ve tertemiz günlere, bereketli günlere yelken açalım…

Birlik ve beraberlik içinde çağın modern koşullarına uygun, fırsat dolu bereketli bir ticaretimiz olsun diliyoruz…

Selamet ile… Allah’a Emanet olun…

Saygılarımla…

Mehmet Yakup ZAĞLANMIŞ

Seçim Projemiz ve Çıkış Noktası

            Seçim projesi kapsamında çalışmalar yapılırken bir sürü olur olmaz vaadler, afaki söylemler, iki gün sonra unutulacak yatırım projelerinden uzak durduk. Gerçek piyasa koşullarında, sanayici ve ticaret erbabının sorunlarına birebir cevap verebilecek çözüm arayışına girdik. Bu çözüm aynı zamanda bölgemizdeki yatırımları arttırabilecek, sektörel gelişimi tetikleyecek ve yönlendirecek, şehrimizdeki ticaret kapasitesini yükseltebilir olmalıydı. Bu kapsamda danışmanlar ve çekirdek ekip ile birlikte uzun soluklu bir çalışma yaptık. Bölgemizin bu zamana kadarki sürecini, eksikliklerini ve fırsatlarını tartışarak seçim projemize karar verdik. Öncelikle Ticaret ve sanayi odasını tekrar tanımladık, çünkü ticaret ve sanayi odamız uzun zamandır gerçek tanımından uzak, yapabilecekleri kısıtlanmış ve durağanlaşmıştı… Daha sonra bir slogan, bir ana hedef, bir temel strateji ve bunların uygulamaya dönüşebilmesi için bir yöntem belirledik. Bu 4 temel ayağın uygulanması için de somut bir oluşum ve hizmet birimini projemiz haline getirdik. Bu seçim projemiz olan hizmet birimi de “Koordinasyon ve Danışma Merkezi” dir.

 

Bu 4 temel unsur ve seçim projemizi detaylı tanıyalım;

 

 

SLOGANIMIZ;

 

“ Yeni Yönetim, Yeniden Yapılanma, Güçlü Büyüme”

 

Ticaret ve Sanayi Odaları; bulundukları bölgenin gelişme ve büyümesinde lokomotif konumda olup, bu konum aynı zamanda,   o bölgenin sanayi ve ticaretle uğraşan şirketlerinin de büyüme ve gelişiminde temel itici güç olmasını gerektirmektedir.  Ticaret ve Sanayi Odalarının bu görevlerini gerçekleştirmeleri, ancak üyelerinin sorunlarına odaklanıp bu sorunlarını çözüme kavuşturarak onları güçlü kılmaları ile mümkün olmaktadır.

Güçlü üyeler, güçlü ekonomi bu da bölgenin gelişimi ve büyümesi anlamına gelmektedir.

Bu doğrultuda; Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin, üyelerin sorunlarına odaklanarak çözüm üretmede amacına ulaşamadığı görülmektedir. Bu çözümsüzlük sürecinin ortadan kaldırılması ve Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın bölge ve üyelerine katkılarını optimal seviyeye taşınması gerekmektedir.

Bu amacın gerçekleştirilmesi için Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeniden yapılandırılarak sorun çözmede aktif konuma getirilmesi ve hizmet kalitesini arttırarak profesyonel bir yönetime kavuşturulması zorunlu gözükmektedir. İş üreten ve iş ürettiren, üyelerine destek olan, Nevşehir’in her alanda gelişimine katkı sağlayan bir Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası için mevcut durumun yeniden yapılandırılması şarttır.

 

 

 

ANA HEDEFİMİZ;

 

“Bölgede Yatırımların Arttırılarak Üyelerin büyümesine Olanak Sağlamak”

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nı yeniden yapılandırarak; “Bölgede yatırımların arttırılarak üyelerin büyümesine olanak sağlamak” ana hedeftir. Yatırımlar yeni finans kaynakları ile profesyonel hazırlanmış güvenilir fizibilite ile mümkündür. Bu zamana kadar büyük yatırımlar ikili diyaloglar ve ahbap dost ilişkisi ile yapılmaya kalkışılmış hep yarım ve sonuçsuz kalmıştır. Bölgemizde sanayi, ticaret ve tarım erbabının kalkınması hizmet verdikleri sektörlerin şehre yatırım yapmasıyla mümkündür.

Kümelenme yaratacak sektörler diğer bir deyişle büyük ölçekli sanayi yatırımları; istihdamı, göç vermek yerine göç almayı, şehir esnafının cirolarının artmasından, yaşam alanlarının gelişmesine, belediyecilikten, kamu hizmetlerini artmasına, destekleyici sektörlerin gelişmesine kadar etki oluşturur.

Bölgede yatırımların artması bölge iş adamlarının birlik olması, onları temsil eden yetkililerin profesyonellerle yapacakları projelerle mümkündür.

TEMEL STRATEJİMİZ;

Tüm Sektörlerde Eş Zamanlı Büyümenin Desteklenmesi

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeniden yapılandırılmasında üyelerin sorunlarının çözülmesi ve optimal büyümenin yakalanarak profesyonel bir yönetime kavuşturulması için temel strateji; “Tüm sektörlerde eş zamanlı büyümenin desteklenmesi ” dir.

Eş zamanlı büyüme ancak iyi yapılmış bölgesel ekonomik bir planla gerçek olur. Sektörleri dinlemek, sorunlarını tespit etmek, küresel ve ulusal bazda durumlarını değerlendirerek eylem planı hazırlanmalıdır. Tek sektörlülük yalnız, dayanaksız ve sağlıksızdır. Uzun süre kendini koruyamaz ve büyüyemez. Bu yüzden Yeni Nevşehir Ticaret ve Sanayi odası Tüm sektörlerle toplantılar, çalıştaylar yaparak onları dinleyecek, uzmanları ve profesyonelleriyle büyüme planını çıkartacak ve Nevşehir’de ticaret erbabına derin bir soluk aldıracaktır.

Turizm sektörü büyürken aynı zamanda tarıma dayalı sanayinin gelişmesiyle hayvancılık ve tarım ile uğraşan çiftçilerimiz büyüyeceklerdir. Sanayi yatırımları artarken aynı oranda istihdam ve kalifiye iş gücünün şehre gelmesiyle birlikte şehir esnafı zenginleşecektir. Üniversitemizde eğitim alan öğrencilerimizi şehrimizde istihdam edecek, şehrimiz verdiği emeğin meyvesini toplayacaktır.

 

 

 

 

YÖNTEMİMİZ;

“Sektör Yatırımlarının Arttırılması İçin Yeni Stratejiler Oluşturma”

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası yeniden yapılanma sürecinde “Sektör yatırımlarının arttırılması için yeni stratejiler oluşturma”yı kendisine yöntem olarak belirlemiştir. Ticaret odaları kamu kurumu değil agresif yapıya sahip dinamik kamu tüzel kişiliğine sahip sivil toplum kuruluşlarıdır. Bundan dolayı dönemsel stratejiler oluşturabilmeli ve kendini güncelleyebilmelidir.

Bu süreçte;

Sürekli Çalıştaylar yapılarak iş adamlarının sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm üretilmesi

          Finans kaynaklarının geliştirilmesi ve koordinasyonun sağlanması

          Yeni iş alanları yaratılması

          İş gücünün nicelik ve niteliğinin arttırılması

          Kümelenme oluşturacak sektör yaratma ya da iş kolunu bölgeye çekmek

 

Temel yöntemlerdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEÇİM PROJESİMİZ

NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

“KOORDİNASYON VE DANIŞMA MERKEZİ”

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası bölgenin yeniden yapılanması ve büyüme sürecine sokulmasında ‘Koordinasyon ve Danışma Merkezi’’ oluşturmayı planlamaktadır.

Koordinasyon ve Danışma merkezi: Alanlarında uzman kadrodan oluşan merkez, ticaret ve sanayi odası hedef, strateji ve yöntemleri uygulanırken yapılacak çalışmaları planlayıp uygulayacaklardır. Ticaret ve Sanayi Odası Meclisine Danışmanlık yapmakla birlikte tüm Üyelere proje geliştirme, eğitim, finans, teknik destek, ihracat, tanıtım ve fuar organizasyonu ve hukuk bölümleri ile hizmet verecektir. Hizmet danışmanlık boyutu yanında, talebe göre uygulama safhasını da kapsayabilecektir.

Koordinasyon ve Danışma Merkezi Departmanları

1.         Proje ve Planlama departmanı

2.         Eğitim departmanı

3.         Finansal destek departmanı

4.         Teknik destek departmanı

5.         İhracat departmanı

6.         Tanıtım ve Fuar organizasyonları departmanı

7.         Hukuk departmanı

8.         Danışma Hattı ( 7/24 )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Proje Geliştirme Departmanı

• Üyelerin yeni ürün oluşturma ve yeni ürün geliştirme planlamalarının yapılması

• Yeni yatırım fizibilite çalışmaları

• Güncel Hibe, teşvik ve kredi imkânlarının kazandırılması

2. Eğitim Departmanı

İşletmelerin hızla gelişen konjonktürde profesyonel uzmanlar tarafından eğitim ihtiyaçlarının karşılanması

• KOBi Kurumsallaşma Eğitimleri

• Aile Şirketlerinde Aile Anayasası Hazırlama ve Kurumsal Yönetim Eğitimleri

• Proje Yönetimi ve Ekip Çalışması Eğitimleri

• Ar-Ge Sistematiği Eğitimleri

• Liderlik, Stratejik Planlama ve Değişim Yönetimi Eğitimleri

• İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kurum Kültürü Eğitimleri

• Pazarlama Stratejileri, Müşteri İlişkileri Yönetimi Eğitimleri

• Uluslararası Pazarlama, Dış Ticaret, Operasyon ve Mevzuat Eğitimleri

• Tedarik Zinciri, Üretim Planlama, Lojistik Yönetimi ve Kalite Eğitimleri

• Muhasebe ve Finans Eğitimleri

• Devlet Destekleri ve Hibe Projeler Eğitimleri

• İş Planı Hazırlama Eğitimleri

• Yalın Yönetim Eğitimleri

• Yalın Üretim Eğitimleri

• Makine ve İmalat Sektörü Yeni Ürün Geliştirme Eğitimleri

• Kurumsal Kaynak Planlama ve ERP Yazılımı Seçim Eğitimleri

 

 

 

 

3. Finansal Destek Departmanı           

İşletmelerin büyüme ve kriz dönemlerinde finansal analizlerini yaparak, ihtiyaçları doğrultusunda planlama yapmak ve gerekli fon desteğini yaratmak.

• Hibe, kredi, Teşvik İmkanlarının şirketlere kazandırılması

• Belirtilen sektörler ve sektördeki şirketlerin analizlerinin yapılması ve

  yorumlanması

• Potansiyel hedef şirketlerle temasa geçilmesi

• Durum tespit hizmetleri

• Mali tabloların Uluslararası Standartlara göre düzeltilmesi ve muhasebe

  uygulamaları hakkında tavsiyeler

• Değerleme hizmetleri

• Şirketlerle yapılan görüşmelerde, genel yönlendirme veya belirli konuların

  çözülmesine yardımcı olunması

• Satış ve alım anlaşmaları ile diğer dokümanların hazırlanmasına yardımcı

  olunması veya dokümanların kontrol edilmesi

• Yatırımın sermaye yapısı ve vergi sonuçları için rehberlik hizmetleri

• Kurumsal Finansman modelleriyle ilgili raporlama ve seçim süreçlerini yönetme

4. Teknik Destek Departmanı

Kurumsal planlama ve proje geliştirme departmanını kuramamış ve kurmasına imkan bulunmayan işletmelere ortak planlama ve proje geliştirme departmanı kurulması

 

• Proje hazırlama

• Proje süreç takibi

• Raporlama

• Planlama

 

 

5. İhracat Departmanı

Ortak ihracat departmanı ile orta ölçekte ihracat yapan firmaların sabit ihracat departmanı maliyetlerinden kurtararak dinamik ve alanında uzman hızlı profesyonel kadrosuyla Nevşehirli Firmalara destek sağlanacaktır. Bu Departman başta aşağıdaki kalemlerde olmak üzere şehirdeki ihracat kapasitesini arttıracaktır.

• Ürün yelpazesi seçimi,

• Ürün – hedef Pazar eşleştirmeleri,

• Pazarlama kanalı ile hedef ülke araştırmaları,

• Web sitesi ve e-ticaret sitesi üyelik ve içerik stratejileri,

• İhracat için firmaya doğru personelin kazandırılması

•  Pazar araştırmaları

• Yurt dışı işbirlikleri kurmak

• Ürün portföyü oluşturma

6. Tanıtım ve Fuar Organizasyonları Departmanı

iş yoğunluğu nedeniyle fuar takibi yapamayan ya da yeni Pazar arayışı için doğru fuarları bulamayan iş adamları için fuarları takip eden ve ilgili şirketlere bilgiler veren, bu fuarlara katılımları için gereken temel desteği sağlayacak birim. Ayrıca firmaların tanıtımları için süreç danışmanlığı yapmak.

• Fuar araştırmaları

• Tanıtım stratejileri oluşturma

• Kurumsal kimlik danışmanlığı

• Fuar organizasyonları desteği

 

 

 

 

 

 

 

7. Hukuk Departmanı

• Türk Ticaret Kanunu uygulamaları

• Şirket ortaklarının vergisel yükümlülükleri

• Şirketlerin temettü dağıtımlarının Ticaret Hukuku ve vergi mevzuatı açısından

  kontrolü

• Şirketlerde teknik iflas durumunun tespitine ve çözümüne ilişkin tespit ve

  danışmanlık hizmetleri

• Devir, Birleşme, Nev'i Değiştirme ve Bölünme işlemlerinin vergi mevzuatının

  yanı sıra Ticaret Hukuku'na uygunluğunun değerlendirilmesi ve işlemlerle ilgili

  destek ve danışmanlık hizmetleri

• Şirketlerin genel olarak karşılaştıkları hukuki sorunlarda güncel gelişmeleri  

   yakından takip eden danışma birimi.

8. Danışma Hattı

Gün boyunca Nevşehirli girişimcilerin hizmetinde olan, her türlü bilgiye ulaşmalarını sağlayan “Call Center”. Departmanlara ait konularda ikileme düşen şirketlerin ilk danışacakları, akıllarındaki soru işaretlerine anlık cevap bulacakları merkez.

Profesyonel Uzman Personel Kadrosu

• Planlama uzmanı

• Finans uzmanları

• İhracat uzmanları

• Eğitmenler

• Sektör uzmanları

• Hukukçular

• Mali Müşavir

• Bilişim uzmanları

• Teknik Personel