Erken Seçim

İster erken seçim, ister baskın seçim denilsin, sonuç itibari ile seçimin 24 Haziran'da yapılması kararı alındı.. Normalde seçimin yapılmasına daha 1 yıldan fazla kalmasına rağmen neden hükümet bu kararı aldı veya almak zorunda bırakıldı...

Olanlardan ve gelişmeleri izlerken sanki Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli bu durumu daha önce görüşmüş ve kararı almışlar.

Sonuç itibari ile bu karar sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Devlet Bahçeli tarafından alındı burada önemli olan neden bu seçim tarihi erkene alındı? AKP ve MHP'yı bu karara varılmasının nedenleri ne? bu konuda çeşitli ihtimaller üzerinde duruluyor.

Ortaya atılan başlica ihtimaller:

1: Afrin ile başlayan, Menbiç ile devam ederek tüm kuzey Suriye'de terörden temizleme harekatı, Afrin ile sınırlı kalınca bu harekattan alınması beklenen siyasi başarı ve toplumdaki yeterli etki sağlanamadı.

2: Ekonomik Sebebler: Türkiye'de terör olayları, Suriye olayları, Rusya ile yaşanan uçak düşürme sonrası gelişmeler sonucu turizme gelen ağır darbe etkileri ekonomide etkisini sürmektedir . Ayrıca bunlara ilave olarak daha önce meydana gelen Mısır olayları ve İslam ülkeleri ve orta doğuya kara yol ticaretinin kapanması, Rusya ile olan ticaretin azalması gibi değişik nedenlerde ekonomiye etkisini göstermeye başlamıştır.

Son zamanlarda bunlara ilave olarak dış etkenler nedeni ile döviz ve altın fiyatlarda yükselmeye başlamıştır. Bunun devamında yakıta zamlar ve ilerde enflasyon habercisi olmuştur. Tüm bu etkileri azaltmak için hükümet tarafından yurt dışında özellikle Amerika'da olan altınları Türkiye getirmeye başlandı ve böylece döviz ve altın fiyatları kontrol altına alınmaya çalışıldı. Ancak bu etkiler çok kırılgan olduğundan sonrası hiç tahmin edilemiyor. Ekonomide kırılmalar ve kontrolden çıkmalar seçimde AKP'yi zor duruma sokabilirdi.

3: Reza Zarrab ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla Amerika'da Mahkemesinin sonuçlanması ve buna takiben bazı kişiler, kuruluşlar ve bankalara cezalar gelmesi ve Türkiye'ye yaptırımlar gelmesi sonucunda ekonomide büyük sıkıntılar gelişebilecek.

4: MHP ile ilgili ortaya atılan iddialar: Bu iddialar son günlerde hükümet yanlısı medyada ortaya atıldı. Bu iddialara göre bir grup MHP' yi ele geçirme çabasında olduğu ifade ediliyor. Eğer bu iddialar doğru ise kaç ay sonra MHP aynı pozisyonda olup olmadığı, Devlet Bahçeli aynı konumda olup olmaması hiç tahmin edilemiyor. Böylece AKP'nin MHP desteği olmadan veya daha doğrusu MHP'yi kayıp etmesi AKP'yi oldukça zor duruma sokabilecek.

5: Cumhurbaşkanı seçmelerin, yerel seçimlerden sonra yapıldığı takdirde, yerel seçimlerde AKP'nin büyük şehirlerde kayıp etmesi durumda ayrıca HDP'nın belediyeleri tekrar ele geçirmesi sonrası Cumhurbaşkanı seçimlerde kötü etkisi yaratarak AKP'yi zor duruma sokma ihtimallerini göz ardı etmemek gerekir.

Yukarıda sayılan bazı ihtimalleri göz önünde bulundurduğumuzda görüyoruz ki bu erken seçim kararı, AKP ve MHP için istediği sonucu almak ve bu sonucu riske sokmamak için isabetli bir karardır.

Ancak neden Haziran ayında? Bu da MHP'nin isteği üzere İyi parti'yi devre dışına bırakma girişimi olarak iddia ediliyor.

Bu karara karşı CHP'nin yaptığı hareket ile İyi Partiyi seçime sokacak duruma getirmesi MHP'yi zor duruma sokabilir böylece AKP'nin istediği sonuç da riske girebilir. Bunların etkileri ileriki günlerde belli olacak.

Bekleyip görmek lağzım... Ancak bu arada AKP ve MHP'nin karşı grupta yer alan Merak Akşener'in tavırları çok önemli eğer grup harekatına uyarsa başarı şansları yüksek ancak ferdi hareket ederek egoist davranmaya çalışırsa AKP ve MHP'nin işi oldukça kolaylaşır ayrıca Koray Aydın'ın da bu süreçte sergileyeceği tavır çok önemli. Zira beklenmedik bir anda İyi parti'yi yıkabilir.

Tabiki tüm bu öngörüler bugün verileri ile ortaya koymaya çalıştığım tahminler. İleriki günlerde olaylar yavaş yavaş daha netleşir ve daha rahat ve isabetli tahminlerde bulunmak imkanı olur.

Ali Haydar

22.04.2018