EŞLERİN ELBİSESİ

Yüce yaratıcımız insanı Eşrefi mahlûk(yaratılanlar arasında en şerefli, saygın) olarak yaratmış, bizleri de dünya hayatına erkek ve kadın olarak farklı cinsiyetlerde yollamıştır. Bize tanınan şu kısacık hayat süresinde erkek ve kadını birbirine eş kılmış huzurlu bir yuva kurmaları için aralarında kuvvetli bir sevgi ve merhamet bağı var etmiştir. Rabbimizbu konuda şöyle buyurmuştur: ”Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için, türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun varlığının ve kudretinin delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.” (Rum Suresi 21)

EŞLER BİRBİRLERİNE KARŞI HOŞGÖRÜLÜ AFFEDİCİ VE SABIRLI OLMALILAR

Aileye sahip her fert aileyuvasını tehdit eden hata ve kusurları terk etmelidir. Kişi ailesi içinde hoşgörülü ve affedici olmaya, sabırlı ve samimi davranmaya gayret etmelidir. Zira Sevgili Peygamberimiz (sav) bizlere şöyle nasihat etmektedir: “Mümin bir kimse mümine olan eşine nefret beslemesin; çünkü onun bir huyunu beğenmezse de hoşlanacağı bir huyu mutlaka vardır.”(Müslîm, Radâ’,61)

Aile bireyleri arasında kin ve nefrete sebep olacak, kusurlarıörtmeli güzel huyları ön plana çıkartmalıyız.Sevgili Resulümüz(sav) bir başka hadis-i şeriflerindede şöyle buyuruyor: “Sizin en hayırlınız ailesine en güzel şekilde davranandır. Ben, aranızda ailesine en güzel davranan kişiyim.”(Tirmizi,Menakıb.63)

EŞLER BİRBİRLERİNİ İHMAL ETMEMELİLER

Eşler, her hal ve şartta birbirlerini ihmal etmemeliler. Peygamber Efendimiz(sav) bir Hadis-i şeriflerinde: “Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi kişiye günah olarak yeter.”(Ebu Davut Zekat 45) buyurarak aile bireylerinin yükümlülüklerinin yerine getirmesi konusunda çok hassas olmaları gerektiğini izah etmişlerdir.

EŞLER BİRBİRİNİN ÖRTÜSÜ OLMALI

Ailesinin değerini bilmek ve kurduğu yuvayı korumak, kadın-erkek her insanın vazifesidir. Aile müessesesi, eşlerin birbirini örtü misali setretmesi, her türlü kötülükten muhafaza etmesi, ilgi ve sevgiyle bütünleştirmesi demektir. Cenabı hak(cc)Kuranı Kerimde şöyle buyurur: ”Onlar(eşleriniz) sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz…”(Bakara,187)

-Burada elbiseden kasıt, barınaktır.

Ayet-i kerime çok zarif bir ifadeyle; karı koca arasındaki ilişkinin karakterini ortaya koymaktadır.

İbn Abbas (R.A.) söz konusu ayetin tefsirinde elbise kelimesini “Onlar sizin için, siz de onlar için birer meskensiniz. Mesken nasıl insanın barınağı ise, kadın erkek için, erkek de kadın için karşılıklı bir barınak gibidir. Birbirlerini korurlar.” şeklinde yorumlamıştır.(Hak dini Kuran dili tefsiri cilt,1 shf,529)

-Bu elbise, kişinin eşini haramdan koruyan ve onu helâl sınırları içinde barındıran bir örtüdür.Eşlerden her biri ötekisini günahların peşinden gitmekten alıkoymalı ve her türlü olumsuzluğun yayılmasının önünü almalıdır.

-Nasıl ki elbise vücudu örtüyorsa, eşler de birbirlerinin eksikliklerini örtüp karşılıklı birbirlerini tamamlamaktadırlar.

-Elbise ve örtü nasıl soğuk ve sıcaktan korur, sırları ve kusurları örterse, eşler de aynen böyle olmalılar.”Birbirinizin sırlarını, kusurlarını, ayıbını, açığını deşifre etmeyin, aksine birbirinizi gece karanlığı gibi örtün” anlamını taşımaktadır.

İnsan elbisesiyle çok yakındır, karı-koca da birbirleriyle çok yakın olmalıdırlar. Başkaları aralarında olup bitenden haberdar olmamalıdırlar.

-Elbise insanın vücudunu sıcak tuttuğu gibi, eş te evi sıcak tutmalı, onun bulunmasıyla aile sıcak bir yuvaya dönüşmeli.

-Elbisenin insan için süs ve ziynet olması gibi eşler de birbirleri için ziynet olmalıdırlar.

-Mevsimlere göre insanın elbisesi de değişmektedir. Soğuk havalarda kalın, sıcak havalarda ince elbise giyilir. Eşler de birbirlerinin değişen psikolojik durumlarına göre kendileri de değişmelidirler, biraz da görmezden gelmeli, anlayışlı olmalı ve üzerine gitmemeli. Eğer erkeğin psikolojisi bozuk ve çok sinirliyse kadın sakin davranmalı, eğer kadın çok yorgunsa erkek anlayış göstermelidir.

Sevgi,saygı,sadakat,samimiyyetvesabırla bezenmiş, üzüntü keder ve kaygının olmadığı bir aileortamına sahip olmak için gayret edelim. Yavrularımızı ailenin güçlü ve samimi ruhuyla tanıştıralım. Çocuklarımıza ve eşlerimize huzur ve sükûnet veren bir aile ortamı hazırlayalım. Ailemizin kıymetini bilelim. Eşlerimizin ve yavrularımızın Yüce Rabbimizin bizlere emaneti olduğunuunutmayalım.

HÜSREV ÖNDEGELEN