İsmin çoğulu olan “esmâ” kelimesi ile “en güzel” anlamındaki “hüsnâ” Kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan “esmâ-i hüsnâ”, “en güzel isimler” anlamında Yüce

Allah’ın bütün isimleri için kullanılan bir terimdir. Kur’an-ı Kerim’de, “Allah, kendisinden başka ilâh olmayandır. En güzel isimler O’na mahsustur.” (Taha, 20/8); “...En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şanını yüceltmektedirler. O galiptir, Hikmet sahibidir.” (Haşr, 52/24) mealindeki ayetlerde ifade edildiği gibi en Güzel isimler Allah’a mahsustur.

Kur’an’da, “En güzel isimler Allah’ındır. O hâlde O’na o güzel isimlerle Dua edin...” (A‘raf, 7/180) buyrularak, esmâ-i hüsnâ ile dua ve niyazda bulunulması İstenmiştir. Esmâ-i hüsnânın birden fazla olması, işaret ettiği zâtın birden çok olmasını gerektirmez, bütün isimler o tek zâta delalet eder: “De ki: İster Allah deyin, ister Rahman deyin, hangisini deseniz olur. Çünkü en güzel isimler O’na aittir.” (İsra, 17/110)

 Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadislerinde, Yüce Allah’ın 99 isminden Söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini Haber vermiştir (Buhari, Da‘avat, 68; Tevhid, 12; Muslim, Zikr, 2; Tirmizi, Da‘avat,82).

Hadislerde geçen “saymak” (ihsâ) ve“ezberlemek” (hıfz) ile maksat Allah’ı güzel isimleriyle tanımak ve O’na iman, ibadet ve itaat etmektir. Allah’ın isimleri 99 ile sınırlı olmayıp bunların dışında başka isimleri de vardır. Söz konusu hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamında değil, bu isimlerin Allah’ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir.

Tirmizî ve İbn Mâce’nin rivayet ettikleri hadiste bu doksan dokuz İsim tek tek sayılmıştır (Tirmizi, Da‘avat, 87; İbn Mace, Dua, 10).

Bu isimler şunlardır:

Allah, Rahman (esirgeyen), Rahim (bağışlayan), Melik (buyrukları tutulan), Kuddus (noksanlıklardan arınmış), Selam (yarattıklarını selamette kılan), Mü’min (inananları güvenlikte kılan), Müheymin (hükmü altına alan), Aziz (ulu, galip), Cebbar (dilediğini zorla yaptırma gücüne sahip olan), Mütekebbir (yegâne büyük), Halik (yaratıcı), Bari (eksiksiz yaratan), Musavvir (her şeye şekil veren), Gaffar (günahları örtücü, mağfireti bol), Kahhar (isyankârları kahreden), Vehhab (karşılıksız veren),

Rezzak (rızık veren), Fettah (hayır kapılarını açan), Âlim (her şeyi bilen),Kabız (daraltma gücüne sahip, ruhları kabzeden, can alan), Basıt (rızkı genişleten, ömürleri uzatan), Hafıd (kafirleri alçaltan), Rafi` (müminleri yükselten), Muizz (yücelten, aziz kılan), Müzill (değersiz kılan), Semi`(işiten), Basir (gören), Hakem (hükmedici, iyiyi kötüden ayırt edici),Adl (adaletli), Latif (kullarına lütfeden), Habir (her şeyden haberdar),Halim (yumuşaklık sahibi), Azim (azametli olan), Gafur (çok affedici),

Şekur (az amele bile çok sevap veren), Ali (yüce, yüceltici), Kebir (büyük),Hafiz (koruyucu), Mugît (bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratıpveren), Hasib (hesaba çeken), Celil (yücelik sıfatları bulunan), Kerim (çok cömert), Rakib (gözeten), Mücib (duaları kabul eden), Vasi` (ilmi ve rahmeti geniş), Hakîm (hikmet sahibi), Vedud (müminleri seven), Mecid (şerefi yüksek), Bais (öldükten sonra dirilten ve peygamber gönderen), Şehid (her şeye şahit olan), Hak (hakkın kendisi), Vekil (kulların

işlerini yerine getiren), Kavi (güçlü, kuvvetli), Metin (güçlü, kudretli),Veli (müminlere dost ve yardımcı), Hamid (övgüye layık), Muhsi (her şeyi sayan, bilen), Mübdi‘ (her şeyi yokluktan çıkaran), Muid (öldürüp yeniden dirilten), Muhyi (hayat veren, dirilten), Mümit (öldüren), Hayy (diri), Kayyum (her şeyi ayakta tutan), Vacid (istediğini istediği anda bulan), Macid (şanı yüce ve keremi çok), Vahid (bir), Samed (muhtaç olmayan), Kadir (kudret sahibi), Muktedir (her şeye gücü yeten), Mukaddim (istediğini öne alan), Muahhir (geri bırakan), Evvel (başlangıcı olmayan), Ahir (sonu olmayan), Zahir (varlığı açık olan), Batın (zat ve mahiyeti gizli olan), Vali (sahip), Müteali (noksanlıklardan yüce), Berr (iyiliği çok), Tevvab (tövbeleri kabul edici), Müntakim (asilerden intikam alan), Afüvv (affedici), Rauf (şefkati çok), Malikü’l-mülk (mülkün gerçek sahibi), Zü’l-celali ve’l-ikram (ululuk ve ikram sahibi), Muksit (adaletli), Cami‘ (birbirine zıt şeyleri bir araya getirebilen), Gani (zengin, kimseye muhtaç olmayan), Muğni (dilediğini muhtaç olmaktan kurtaran), Mani` (istediği şeylere engel olan), Darr (dilediğini zarara sokan), Nafi` (dilediğine fayda veren), Nur (aydınlatan), Hadi (hidayete erdiren), Bedi` (çok güzel yaratan), Baki (varlığı sürekli olan), Varis (mülkün gerçek sahibi), Reşid (yol gösterici), Sabur (çok sabırlı).(Diyanet Fetvalar Kitabı İtikad bölümü)

Hüsrev ÖNDEGELEN