GENÇLİKTE İNANÇ KRİZİ DÖNEMİ 
                                                           
İslam inancı ,insanınmükelleflik çağını ergenlik dönemi olarak belirlemiş ve insan ergenlik dönemiyle birlikte:farzlarda, vaciplerden orumlututulmuştur.ergenlik dönemiyle birlikte çocukluk devreleri bitmiş,artık sorumluluk devresi başlamıştır. 
 Bu dönem , gençlikte ve ruh yapısındaki barizdeğişikliklerde hem çevrenin,hemdeaile ve okulun çok dikkatli olması gerekien dönemdir. 
Gencin bu dönemlerinde psikolojik sıkıntılarının en yoğun olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.   D uygusallıkları had safhada olan gençlik, her konuda şüpheci davranışlar içerisinde olmaktadır. Bu şüpheciliğin sınırı olmaz. Hata  inanç açısından şüpheler döneminin başlangıcı da bu devreler olmaktadır.  


Ergenlik dönemi  gençliği kendi iç dünyasını keşfetmeye başlar. Kendi özelliğini kazanmak ister. Bağımsızlık onun için en iyi  ideal olur. Bu idealinin önündeki en büyük engel olarak aile bağlılığını görür. Koruyucudan kurtuluş, bağımsızlık ve özgürlük için ilk adım olarak görülmeye başlar. Aile bağımlılığı, aile otorisine karşı oluşun ardından, tüm otoritelerin ve ahlak kaidelerinin kendine dayandığı bir otorite daha vardır ki, inanç otoritesidir. Hayatın eleştirel sentezi ilk kez ergenlik döneminde  oluşur ki, Bu eleştirel yaklaşım her alanı etkilediği gibi onun dini alanınıda etkiler. Ergenlik dönemine gelen gencin bağımsızlık isteği, onu, dini otoriteyi reddetmeye de sevk ede bilir veya bu otoriteye başkaldırı şekline de bürüne bilir. Artık ergenin çocukluk döneminde olduğu gibi saf bir inancı yoktur. Bu hal, gencin inanç dünyasına ve inancını yaşayışına ( iyi bir rehberlik yapılmadığı takdirde  ) olumsuz  etki edebiliyor. 


‘’Ben kimim?’’ Soruları ergenlik dönemi gencinin iç alemindeki savaş meydanında acımasızca bir mücadelenin , hemde bitmeyecek sandığı bir mücadelenin başlamasına sebep olur. 


‘’ Gerçek nedir.?’’ Soruları ardı ardına gelir. Gerçeği aramak bazen iç aleminde öyle yorgun düşürür ki, onu kalabalıklarda yalnız başına bırakır. Eğlenceler, arkadaş çevresi, gençlik aşkları, bu gerçeği aramaktan onu hiçbir zaman alıkoyamaz..hayata bakışı iyi bir rehber eşliğinde olumluya doğru şekillenmeyen genç,  kendini dün anlamayanların,  bugün yalnız bıraktığı ve yarında sisli bir ufkun kendini beklediği düşüncesi,  genci, uyuşturucunun her türlüsü deneyerek geçeci hülyalara dalmanın yoluna sevkeder..kurdun sisli havaları sevmesi gibi, pusuda bekleyen terör,mafya, uyuşturucu tacirleri yalnızlaştırılan,  yalnızlığa itilen bu insana sahiplenerek , uyuşturucu, mafya veya terör yada çete toplumuna  dahil olmanın  güvencini verir.. 


Ergenlik, inanç krizi dönemidir . Çocuğun gençlik  dönemine geçişinde  İç barışı savaş alanına dönderir. Kendisini canından çok seven ailesi, ona sevgisini ispat edemez olur.arkadaşlarının sevgisine karşı şüphe duymalar başlar. Anlamsız bir yaşamın kendini kuşattğı inancı ile serseri bir mayın gibi günlerini geçirir. Anlamsız dünya hayatı ve bazı kaygılar ümitle bağlanılacak bir yer arattırır. İşte bu noktaya gelen gencin elinden tutmak, yardımcı olmak, krızden onu kurtarmaklazımdır..Tek başına , çok nadir insan, ümitle bağlanılacak yegane varlığın Allah(cc) olduğunu bulabilir. Ama çoğunlukla bu dönemde bir yol göstericiye mutlaka ihtiyaç vardır. 


Artık kimlik arayışı kasıp kavurur genci.ne ailede, nede okulda sistemli bir şekilde yarınlara hazırlanmayan gençlik: idealin ve ibadetin bulunmadığı eğitim sistemleriylepek çok olumsuzlukları yaşamak zorunda kalır. Kimlik arayışı devresinde bulunan gençlik için lise yılları çok önemli yıllardır. bu yıllar ya dine karşı, yada dindar olunacak kimlik kazanımının tohumunun atıldığı yıllardır. Yine diyebiliriz ki, lise yılları gençlik için inanç konusunda ciddi adımların atılması gereken yıllardır. Yani inanç krizi dönemdir. Ergenlikle başlayan bu dönem, fıtratta var olan dinin değişim veya yönelim zamanıdır..işte bu gençlerin hayatını etkileyecek en kritik dönemdir.elinden tutup, onun psikolojisi kavranarak sabırla ve yılmadan sağlıklı bir şekilde yardım edilirse, o zaman sağlıklı bir dini gelişim elde edilebilir. 


Aileler ve eğitimciler dikkat!! 


Elinizdeki yanı başınızdaki gençte ideal ve ibadet bulunsun..böyle eğitim verin. Faaliyet ve sosyal içerikli her alanda  büyüklerle birlikte olan genç, inanç krizi dönemini rahatlıkla atlatan ve yarınlara ümit bağladığımız genç olacaktır.. 
 A.Baki Öncel