“A’dan Z’ye” her şeyin lojistiğe bağlandığı günümüz dünyasına, Ülkemiz ‘dehızla ayak uydurmaktadır. Bu doğrultuda Türkiye’nin lojistik merkezleri belirlenmiştir; maalesef o merkezler içerisinde İlimiz Nevşehir bulunmamaktadır. Ama hemen yanı başımızda Kayseri ili Boğazköprü mevkiinde projelendirilmesi devam eden bir lojistik merkezi bulunmaktadır. Bu doğrultuda sektörün problemlerinin ve geleceğinin irdeleneceği; İlimiz Üniversitelerinin bilimsel ve teknolojik yaklaşımlarıyla, Oda’lardan STK’lara kadar lojistiğin tüm paydaşlarıyla yapılacak her türden faaliyetler ve eğitim kurumlarımızda uygulamalı lojistik eğitimlerinin verilmeye başlanması ile lojistik sektörünün parlayan merkezi İlimiz olabilir.

Tedarik Zinciri Uzmanları ’nıntanımıyla lojistik; müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda hizmetler de dahil olmak üzere tüm ürünlerin ve ilgili bilgilerin çıkış noktasından varış noktasına kadar etkili ve verimli bir biçimde taşınması ve depolanması için gerekli prosedürleri planlama, uygulama ve denetleme sürecidir. Bu tanımlamadan yola çıkarak etrafımızda gördüğümüz tüm ürünlerde lojistikten söz etmek mümkündür; fırından alınan ekmekte, manavdan alınan meyve ve sebzede, büfeden alınan gazete ve dergide, mağazadan alınankıyafette… Kısacası lojistik, hayatın istisnasız her alanında yer alan son derece önemli bir unsurdur.
Lojistik sektörünün kollarından birisi de nakliye ve dağıtımdır; bu işler taşımacılık sektörü ile sağlanmaktadır. Bu kadar önemli bir sektörde gelişmekte ve değişmekte olan ulaşım ağlarının, yeni teknolojilerin, pazarlama koşullarının yanında bu sürece ayak uydurması gereken sektörlerden biriside taşımacılıktır. Türkiye’de ulaştırma sistemleri içerisinde karayolu taşımacılığının %90gibi yüksek bir orana sahip olması bu sektöre büyük sorumluluklar yüklemektedir. Karayolu yük taşımacılığı sektörü piyasadaki bütün sektörlerle alakalı olduğundan; sektörde meydana gelebilecek problemlerin diğer sektörleri de etkilemesi kaçınılmazdır. Bu durum ekonomik olduğu kadar sosyal yapıyı da etkileyebilecektir.
İhtiyaçların bu kadar çeşitlendiği ve arttığı 21. yy ‘da, her şey her yerde üretilmediğinden / üretilemediğinden; tüm ihtiyaç yerlerine nakliye ve dağıtım büyük oranda karayolu ile yapılmaktadır. Her türlü üretimin menşei hammaddeden, gıda maddelerine, giyim-kuşam malzemelerine, ihtiyaç duyulan her ürün imal edildiği / yetiştirildiği / depolandığı,birimlerden / yerlerden, tüketim merkezlerine / noktalarına kadar ulaştırılması döngüsünün sağlıklı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu döngü sağlanırken gıda ve eczada soğuk zincirin korunması / ihtiyaç sahiplerinin ve hizmet sektörünün beklentilerinin karşılanması / trafik güvenliğine ve yoğunluğuna dikkat edilmesi / belki de en önemlisi çalışanların psikolojik ve fiziki sağlığının korunması gerekmektedir.
Günlük hayatımızda “A’dan Z’ye” her şeyin lojistiğe bağlandığı günümüz dünyasına,Ülkemiz ‘de hızla ayak uydurmaktadır. Bu doğrultuda Türkiye’nin lojistik merkezleri belirlenmiş durumdadır; maalesef o merkezler içerisinde İlimiz bulunmamaktadır.Ama hemen yanı başımızda Kayseri ili Boğazköprü mevkiinde projelendirilmesi devam eden bir lojistik merkezi bulunmaktadır.
Uluslararası Kapadokya Havalimanı, yapımı devam eden Acıgöl sınırından geçen Ankara – Adana otoyolu, yapımı öngörülen İlimiz ring çevre yolu ve projelendirilmesi yapılan Antalya – Kayseri tren hattı ile Türkiye’nin coğrafi merkezi konumundaki Nevşehir’imiz, lojistik sektörünün de parlayan bir merkezi olabilir.
Bu doğrultuda sektörün problemlerinin ve geleceğinin irdeleneceği; İlimiz Nevşehir Üniversitelerinin bilimsel ve teknolojik yaklaşımlarıyla, Oda’lardan STK’lara kadar lojistiğin tüm paydaşlarıyla yapılacak her türden faaliyetler ve eğitim kurumlarımızda uygulamalı lojistik eğitimlerinin verilmeye başlanmasıyla İlimiz ’in, lojistik pastasından çok daha fazla pay alması sağlanabilir. 

Kaynak: Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi)  
              Nevşehir’de Trafik Güvenliği Araştırma Projesi