Danıştay 10’uncu Dairesi, Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, ibadete açılması önündeki engeli kaldırdı.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz; "Elhamdulillah...!Allah’a sonsuz hamd ve şükrolsun ki, Ayasofya yeniden camiye çevrildi. Ayasofya Müzesi’ni yeniden Ayasofya Camii yapan, Milletimizin sesine, arzusuna tercüman olan bize bu sevinci, gururu ve onuru yaşatan Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan, Rabbim sizden razı olsun. Ülkemize ve Milletimize hayırlı olsun" dedi...

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz açıklamasında; "Danıştay 10.Dairesi,Ayasofya’yı müzeyi müzeye çeviren Bakanlar Kurulu Kararını,Ayasofya’nın; Fatih Sultan Mehmed Han Vakfı’nın mülkü olduğu, vakfedenin iradesine uygun camii olarak kullanıma tahsis edilmiş hayrat olduğu, tapu belgesinde camii vasfı ile tescilli bulunduğu, vakıf senedinin; hukuk kuralı etki,değer ve gücünde olduğu, vakfedilen taşınmazın,vakıf senedindeki vasıf ve kullanım amacının değiştirilemeyeceği, vakıf senedinin devleti de bağladığı, vakfedilen varlığın vakfedenin iradesine uygun kullanmada devletin yükümlülüğü bulunduğu, vakfedilen mal ve hakların vakfedenin iradesine aykırı kullanmama ve kullandırmama konusunda negatif yükümlülüğü olduğu, vakıf senedinde tahsis edildiği camii vasfı dışında başka bir nitelikle ve amaçla kullanılamayacağı, gerekçeleriyle,oy birliği ile iptal etmiştir. Danıştay 10. Dairesi,Ayasofya’yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu Kararı’nı iptal ederek hukuka ve hakka sahip çıktı. Danıştay’ın kararıyla adalet tecelli etti, hak yerini buldu. Bu hukuî ve tarihî kararı veren Danıştay 10.Dairesi Başkan ve üyelerini, gönülden tebrik ediyorum" dedi.

Açıkgöz açıklamasının devamında; "Ayasofya; artık müze değildir, camiidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay 10.Dairesi’nin iptal kararını gecikmeksizin derhal infaz etmiş; Ayasofya Camisini Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretmiş ve ibadete açılmasına karar vermiştir.

Ayasofya’yı yeniden camiye çevirip ibadete açan Türkiye; egemen, bağımsız ve güçlü bir devlet olduğunu göstermiştir, fetih hakkına ve ruhuna; tarihine ve ecdadın mirasına sahip çıkmıştır, Fatih Sultan Mehmed Han başta olmak üzere ecdadın ruhunu şad etmiştir.

Allah’a sonsuz hamd ve şükrolsun ki, Ayasofya yeniden camiye çevrildi. Bize bugünleri gösteren Allah’ıma sonsuz şükürler olsun. Ayasofya Müzesi’ni yeniden Ayasofya Camii yapan, bize bu sevinci,gururu ve onuru yaşatan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan Allah razı olsun." dedi.

Ayasofya kararı Meclis'te ayakta alkışlandı...

Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı TBMM Genel Kurulunda okunmasının ardından AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz ve diğer Milletvekilleri kararı ayakta böyle alkışladı.

Tekbir getiren Vekiller, "Zincirler kırıldı Ayasofya açıldı" sözleriyle alkışla kararı kutladılar.