İstiklal Madalyası sahibi olan Adnan Menderes, 27 Mayıs Darbesi'nin ardından 17 Eylül 1961 tarihinde asılarak idam edildi. Aradan tam 56 yıl geçti ve Merhum Adnan Menderes'i saygı sevgi ve dualarla yad ediyoruz.

Nevşehir'in Menderes'e Vefa Borcu Var...
27 Mayıs darbesinin ardından asılarak idam edilen Demokrasi Gazisi ve Dönemin Başbakanı Merhum Adnan Menderes'in darbeden 4 ay önce gerçekleştirdiği Hacıbektaş ziyaretinin görüntüleri ortaya çıktı.

Nevşehirin kurucusu Sadrazam Damat İbrahim Paşa nın en büyük hayalini gerçekleştirerek 20 Temmuz 1954 de Nevşehir'in il oluşunu sağlayan Adnan Menderes Nevşehir Hacıbektaş ziyaretinden sadece bir kaç ay sonra Darbe sonucu 17 EYLÜL 1961 asılarak şehit edilmişti. Tüm Nevşehirliler olarak Demokrasi Şehidi dönemin Başbakanı Adnan Menderes'i Şehadetinin Yıldönümünde Rahmet ve Minnetle Anıyoruz.

20 Temmuz 1954 senesinde Adnan Menderes'in talimatıyla Nevşehir İl olmuştu. Nevşehirliler olarak Dönemin Başbakanı ve Demokrasi Şehidimiz Mendere'e ne kadar dua etsek ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu vesile ile www.fibhaber.com Ailesi oalrak  Demokrasi şehidimiz, Merhum Adnan MENDERES'i,  Vefatının sene-i devriyesinde, Rahmetle, Şükranla Yad Ediyoruz.

Not: Yine Dönemin Cumhurbaşkanı bulunan Celal Bayar’ı, Kırşehir ilçe yapılmadan önce, Nevşehir ilçesinin Belediye Başkanı bulunan Av. Kemal Dedeoğlu’nun başında bulunduğu “Nevşehir heyeti ” ziyaret etmiştir. O zamanlar Nevşehir, Niğde iline bağlı bir ilçe iken. Nevşehir heyeti Cumhurbaşkanı Celal Bayar’a “Bizler Niğde’ye bağlı olmaktan memnun değiliz. Niğde ile ekonomik ticari münasebetlerimizde fazlaca yok. Daha çok Kırşehir’e gelir gideriz. Kırşehir’le iç içeyiz bu bakımdan Kırşehir’e bağlanmak istiyoruz.” demişler, ancak Celal Bayar “Ne münasebet Kırşehir kaza Nevşehir il olacak, onlar size bağlanacak” diyerek daha o günlerde niyetini ortaya koymuştur. (Daha geniş bilgi için bakınız “Hatıralarım” Hayri Çopur oğlu 1999 Ank.)

27 Mayıs darbesinin ardından asılarak idam edilen Başbakan Adnan Menderes'in darbeden 4 ay önce gerçekleştirdiği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi  ziyaretinin görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde 1 Şubat 1960 tarihinde Hacıbektaş’ı ziyaret eden Menderes'e ilçe halkının büyük ilgi gösterdiği dikkat çekiyor.

Evlerin çatılarına, balkonlara, ağaçlara ve yollara doluşan binlerce vatandaş, Başbakan'a yoğun sevgi gösterisinde bulunuyor. Adnan Menderes'i taşıyan aracın tezahüratlarda bulunan kalabalık sebebiyle ilerlemekte bir hayli zorlandığı görülüyor.

Sessiz kaydedilen görüntü üzerine yapılan seslendirmede Başbakan Menderes'in halka şöyle seslendiği ifade ediliyor: "Sizlerin itimadı ve muhabbeti sayesindedir ki memlekete hizmet için hiçbir engelin bizi hedefimizden döndürmesine müsaade etmeyeceğiz.

Hiçbir kuvvet bizi size hizmet etmekten alıkoyamaz."  27 Mayıs 1960'da yapılan darbe sonrasında yönetime gelen ve darbeci askerlerin oluşturduğu Milli Birlik Komitesi (MBK), Menderes'i öven tüm görsel dokümanların imha edilmesi için bir dizi kararlar almıştı. Bu nedenle 53 yıl önce kaydedilen görüntülerin bugüne kadar yayınlanması da mümkün olmamıştı...

Menderes'in saklanan Kırşehir ve Hacıbektaş gezisinin görüntüleri gün yüzüne çıktı 1 Şubat 1960 tarihinde Kırşehir'i ziyaret eden Menderes'e bölge halkının büyük ilgi gösterdiği dikkat çekiyor. Evlerin çatılarına, balkonlara, ağaçlara ve yollara doluşan binlerce vatandaş, Başbakan'a yoğun sevgi gösterisinde bulunuyor. Takların kurulduğu şehirde, Adnan Menderes'i taşıyan aracın tezahüratlarda bulunan kalabalık sebebiyle ilerlemekte bir hayli zorlandığı görülüyor.

Sessiz kaydedilen görüntü üzerine yapılan seslendirmede Başbakan Menderes'in halka şöyle seslendiği ifade ediliyor: "Sizlerin itimadı ve muhabbeti sayesindedir ki memlekete hizmet için hiçbir engelin bizi hedefimizden döndürmesine müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir kuvvet bizi size hizmet etmekten alıkoyamaz." 27 Mayıs 1960'da yapılan darbe sonrasında yönetime gelen ve darbeci askerlerin oluşturduğu Milli Birlik Komitesi (MBK), Menderes'i öven tüm görsel dokümanların imha edilmesi için bir dizi kararlar almıştı. Dönemin Hükümet Konağı'nın bulunduğu Ankara Caddesi'nde toplanan büyük kalabalığın arasında vatandaşlara el sallayan Adnan Menderes, daha sonra burada Kırşehirlilere hitap ediyor.

Adnan Menderes, Kırşehirlilere, Hükümet Konağı'nın balkonundan yaptığı konuşmada yoğun ilgiden dolayı teşekkür ediyor ve bu ilgi karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini anlatıyor. Adnan Menderes konuşmasında, "Sizlere kavuşma heyecanım çok büyüktür. Görüyorum ki siz de bize kavuşmaktan, bizleri bağrınıza basmaktan büyük bir heyecan ve bahtiyarlık duymaktasınız. Bu ne kadar manalı bir kavuşmadır. Güzel Kırşehirlimizin şehir olarak ihtiyaçlarını, meselelerini gözümüzle görmek, yerinde ölçmek, hesap etmek ve sizlere faydalı olabilmek ve de Kırşehir'e hizmet etmek için aranıza gelmiş bulunuyorum." diyor. Kırşehir'in şehir olarak birçok ihtiyaçları olduğunu açıklayan Menderes, şunları söylüyor: "Bu asil şehrin şanlı şerefli tarihine yakışır bir şekilde süratle imara ve unvana kavuşturulması davasıdır. İşte bunu en kısa sürede tahakkuk ettirmek için Kırşehir'e geldim. Biliyorum Kırşehirliler mektep işleriniz var, su işleriniz var. Bana bırakın her şeyi aziz Kırşehirliler. Sizin vekiliniz olarak, size hizmet edeceğim. Huzurunuzdan ayrılırken sizlere minnetlerimi ve sonsuz şükranlarımı bir daha sunuyorum. Hepinizin ayrı ayrı gözlerinden öpüyorum."

"HİÇBİR KUVVET BİZİ HİZMET ETMEKTEN ALIKOYAMAZ"

Kırşehir merkezi ziyaretinin ardından Mucur ilçesine giden Adnan Menderes, yoğun kar yağışına rağmen burada da halkın büyük sevgi gösterisiyle karşılanıyor. Mucur'da da bir konuşma yapan Menderes, ilçe halkına, "Gönül isterdi ki güneşli ve açık havada bir program yapalım." diye sesleniyor. Menderes, yağan karın memleket için hayırlı olmasını ve halkın da bu konudan dolayı memnun olmalarını istiyor. Adnan Menderes'in bu konuşmada en dikkat çekici cümleleri şunlar oluyor: "Sizlerin itimadı ve muhabbeti sayesindedir ki memlekete hizmet için hiçbir engelin bizi hedefimizden döndürmesine müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir kuvvet bizi size hizmet etmekten alıkoyamaz.

" HACI BEKTAŞ-I VELİ'NİN TÜRBESİNİ GEZİYOR

Mucur'dan sonra Nevşehir'in Hacı Bektaş ilçesine geçen Adnan Menderes, burada da sayıları binleri aşan yöre halkını selamlıyor. Kalabalıklar tarafından karşılanıyor. Daha sonra kendi döneminde restore edilen Hacı Bektaş-i Veli'nin türbesini de ziyaret eden Menderes, burada yanındaki görevlilere direktifler veriyor. Ziyaretin ardından tekrar Kırşehir'e dönen Adnan Menderes, trafo merkezinin temel atma törenine katılıyor.

İşte Menderes'in Nevşehir Hacıbektaş ve Kırşehir Ziyareti..

Tarih 1 şubat 1960 başbakan Adnan Menderes sıra ile önce Kırşehir .sonra .3.18 den itibaren Kırşehir in ilçesi Mucur ziyareti burda yoğun bir kar yağışı altında miting yapılıyor .4.48 den itibaren Nevşehir in ilçesi Hacıbektaş ziyareti .burdada şiddetli bir kar yağışı altında miting yapılıyor .5.42 den itibaren başbakan restarasyonu süren Hacıbektaş türbesinde inceleme ve denetlemelerde bulunuyor .6.17 den itibaren tekrar Kırşehir e dönüş ve burdaki yapılacak trafo merkezinin temel atma töreni .burda Etibank umum müdürü Burhan Ulutan tesisin önemi hakkında bir konuşma yapıyor .6.53 den itibaren Kırşehir in bir başka ilçesi Kaman ziyareti .8.11 den itibaren tekrar başken Ankara ya dönüş .filmi çeken kurum basın yayın ve turizm vekaleti film servisi .

Kaynak Kırşehir milletvekili Abdullah Çalışkan .Kendisine bu değerli belge için çok teşekkür ederim .

Menderes döneminde Kırşehir Nevşehir'e bağlanarak ilçe yapılmıştır .

1867 yılında bucak, 1869 yılında ilçe, 1870 yılında sancak olmuş, Avanos, Keskin ve Mecidiye (Çiçekdağı) ilçeleri Kırşehir'e bağlanmıştır. 1921 yılında bağımsız mutasarrıflık, 1924 yılında il olan Kırşehir'e Avanos, Çiçekdağı, Hacıbektaş, Mucur ilçeleri bağlanmıştır. 1944 yılında ilçe olan Kaman, Kırşehir'e bağlanmıştır.

20 Temmuz 1954 tarihinde Osman Bölükbaşı'yı tekrar milletvekili seçtiği için Kırşehir ilçe yapıldı (Adnan Menderes konuyla ilgili mecliste 'Türkiye’nin hiçbir vilayetinde yüzde 3’ten fazla oy almayan bir partiye mensup milletvekilini iki seçimde de seçen Kırşehir’in, bir içtimai ve siyasi bünye itibariyle anormallik göstermekte olduğunu inkár etmek mümkün değildir, evet biz açık konuşuruz’ şeklinde konuşmuş ve Osman Bölükbaşı da cevaben; "Vilayeti kaldırdınız, bizi de kaldırın da zulmünüz tamam olsun" demiştir.) Nevşehir il, Kırşehir de Nevşehir iline bağlı bir ilçe haline getirilmiş Çiçekdağı ilçesi Yozgat'a, Kaman Ankara'ya, Hacıbektaş, Mucur ve Avanos da Nevşehir'e bağlanmıştır.

Kırşehir, 1 Temmuz 1957'de yine Adnan Menderes hükümeti tarafından tekrar il hâline getirilmiş ve Yozgat'ın Çiçekdağı, Ankara'nın Kaman ve Nevşehir'in Mucur ilçeleri tekrar dâhil edilmiştir. 2010 TUIK verilerine göre ilimizde merkez ilçe ile beraber 7 ilçe, 23 belde ve 234 köy vardır.