Ahiler Kalkınma Ajansı Aylık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı 24 Temmuz 2019 Çarşamba günü Ahiler Kalkınma Ajansı Merkez Binası’nda yapıldı.

Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Kırşehir Valisi İbrahim Akın başkanlığındaki toplantı Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illeri Valilerinin yanı sıra Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Bekir Varol’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Ahiler Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Kırşehir Valisi İbrahim Akın toplantının açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Değerli Basın Mensupları, Ahiler Kalkınma Ajansı’nın Temmuz Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı’na hoş geldiniz. Toplantımız, bir önceki Yönetim Kurulu Toplantısı’nda alınan kararlarla ilgili çalışmaların değerlendirilmesiyle başlayacaktır.            

Geçtiğimiz ay içerisinde öne çıkan çalışmalardan biri; Kırşehir’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına müzik alanından dâhil olabilmesine yönelik olarak Kırşehir Belediyesi işbirliğiyle yapılan proje başvurusudur.İlgili başvuru UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından uygun bulunarak UNESCO’nun merkezine nihai değerlendirme için gönderilmiştir.

Geçtiğimiz dönemin önemli gelişmelerinden bir diğeri ise    2019 Yılı Fizibilite Destek ve Teknik Destek Programların ilan edilmesi olmuştur. İlgili programlar kapsamında bölge illerinde tanıtım ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca bu dönemde;Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve ülkemiz eş-finansmanıyla oluşturulan Rekabetçi Sektörler Programına “AHİKA İş Mükemmeliyet Merkezi” projesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi işbirliğiyle “Niğde Fotovoltaik Test ve Karakterizasyon Merkezi Projesi” hazırlanarak sunuldu.

2019 yılı “Mesleki ve Teknik Eğitim Teması” çalışması kapsamında bölge illerinin Milli Eğitim Müdürleri ile gerçekleştirilecek faaliyetlerin tespit edilmesine yönelik toplantı gerçekleştirildi. Yine aynı tema kapsamında Niğde ilindeki meslek lisesi öğretmenlerine yönelik Proje Planlama ve Hazırlama Eğitimi verildi.

Öte yandan Bugüne kadar Güdümlü Proje Desteğinden faydalanmayan Aksaray, Kırşehir ve Nevşehir illerinde güdümlü proje geliştirebilecek kurum ve kuruluşlarla toplantılar gerçekleştirildi.          

Ayrıca, Verimlilik çalışmaları kapsamında pilot il olarak belirlenen Aksaray’da 16 - 17 Temmuz tarihlerinde Veri Analitiği Eğitimi düzenlendi.

Nevşehir sanayisinin mevcut durumu, sorunları ve gelecek beklentileri konusunda karşılıklı bilgi alışverişi yapmak amacıyla Nevşehirli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (NESİAD) üyeleri ile istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Horizon 2020 Programı “Yenilikçilik Çalışmaları” türünde “İklim Değişikliği ve Kaynak Verimliliği çağrısı altında, ülkemizden Ajansımız ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve çeşitli kamu ve özel kurum/kuruluşun dâhil olduğu toplam 25 ortaktan oluşan bir konsorsiyumla Yeraltı Mirasının Yön Verdiği Topluluklar için Girişimcilik Merkezleri” projesinin başvurusu yapıldı, iki aşamalı değerlendirme sürecinin ilk aşaması başarı ile tamamlandı ve ikinci aşama için gerekli çalışmalara başlandı.

Türk Hava Yolları işbirliği ile Fransa Seyahat Acenteleri Birliği’nin bu yıl Kapadokya’da düzenledikleri 2019 Yılı Kongresi’nde Ajansın faaliyetleri, Ajansın turizm sektörüne vermiş olduğu destekler, gerçekleştirdiği projeler ve Ajans tarafından hazırlanan tanıtım filmleri aracılığı ile TR71 Düzey 2 Bölgesi illerinin tanıtımı gerçekleştirildi.

            Kapadokya Bölgesi'nin tanıtımını İran’da gerçekleştirmek amacıyla Türk Hava Yolları Nevşehir Satış Müdürlüğü işbirliğinde 25-26 Mayıs tarihlerinde İranlı sosyal medya fenomenlerine yönelik Kapadokya tanıtım organizasyonu gerçekleştirildi.

            Kırıkkale’nin savunma sanayi potansiyelinin ve Silah Sanayi İhtisas OSB’nin yatırımcılara tanıtımı amacıyla,  TÜYAP’ta, 30 Nisan-03 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen IDEF 2019-14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarına stant ile katılım sağlandı.

            Ajansımızın yürüttüğü Coğrafi İşaret Projesi kapsamında projenin ikinci ayağı olan Coğrafi İşaret Arama Çalıştayları bölge illerinde düzenlenerek illerimizde coğrafi işaret tescili için uygun olabilecek ürünler belirlendi.

“Mentör Yetiştirme Programı” kapsamında mentörlerden (rehber) destek alacak olan mentilere (girişimci) mentörlük-mentilik eğitimi verildi ve mentör-menti eşleştirmesi gerçekleştirilerek görüşmelere başlamaları sağlandı.

            Kanada Hükümeti tarafından yürütülmekte olan CanadaFundforLocalInitiatives programına Niğde Belediyesi ve Niğde Kadınlar Derneği ile işbirliği halinde “Kadınlar Haklarını Savunuyor” projesi hazırlanarak sunuldu.

Bakanlık tarafından oluşturulan Ajans Eşleştirme Programı kapsamında Zafer Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ajansımızın da dâhil olduğu Yaratıcı Endüstriler İşbirliği Toplantısına katılım sağlandı.

Bugünkü toplantımızın gündem maddeleri arasında ise;2019 yılında tüm illerde uygulanacak olan Sosyal Destekleme Programı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Yerleşim Merkezlerinin Kademelenmesi Çalışması hakkında Yönetim Kurulu’na bilgi sunulması yer almaktadır. Ayrıca- 23 – 27 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Yöresel Ürünler Fuarına (YÖREX) katılım hususunun görüşülmesi de bugünkü toplantının gündem maddeleri arasındadır.

Toplantımız diğer konuların görüşmesiyle sona erecektir.

Hepinize değerli katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.