İl Sağlık müdürü Rahim Ünlübay gereksiz antibiyotik kullanımının tüm dünyada ciddi bir tehlike oluşturduğunu, mikropların var olan ilaçlara karşı direnç gösterdiğinden hastalıkların tedavisinde başarı oranlarının düştüğünü belirtti. Ünlübay gereksiz antibiyotik kullanımının önlenebilmesi amacıyla Türkiye'de ve ilimizde ciddi bir farkındalık çalışmasın başladığını dile getirdi.
 Boğaz enfeksiyonları sadece “Beta” ismi verilen mikrop tarafından oluşturuluyor. Beta dışında boğazda antibiyotikle tedaviyi gerektiren mikrop bulunmuyor. Grip veya nezleye neden olan virüse antibiyotik etki etmediği için yanlış ilaç kullanımının ardından iyileşme görülmüyor. "Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, tonsilitlerde tedaviyi garantiye almak açısından antibiyotik kullanımı söz konusu olabiliyor. Hastalar da 'Antibiyotiksiz iyileşemeyiz' inancıyla hareket ederek, hekime baskı yapabiliyor. Verilere göre, hastalıkların yüzde 94'ü viral, yüzde 6'sı beta mikrobu kaynaklı ve antibiyotik de bu yüzde 6'lık kısma gerekiyor.
 Ünlübay "Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri testlerin tanıtım  eğitiminin, ve kit dağıtım sürecinin bittiğini belirten Ünlübay ; Üst solunum yolu hastalıkları ve boğaz enfeksiyonlarında, beta mikrobunun etkili olup olmadığının tespitinin mevcut boğaz kültürü testi ile  3-4 gün gibi uzun bir sürede yapıldığını  Yeni kitlerle boğaz testinin ise sadece 5 dakika içinde sonuç verdiğini belirtti. Test, boğazdan sürüntü alınarak  laboratuvara götürülmeden ,Hastanın yanında sonuç alınıyor ve tedavi planlaması ona göre yapılıyor.Yüzde 90 doğru teşhis yapılan testle yanlış ilaç yazımının önüne geçilecek.Doktor tarafından reçete edilmedikçe antibiyotik kullanılmaması gerektiğini belirten Ünlübay, Antibiyotiklerin ateş düşürücü, ağrı kesici olmadığı sadece Bakteri kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanıldığını,virüs kaynaklı enfeksiyonlarda  antibiyotiklerin  etki etmediğini ,Hastaların doktorlara antibiyotik yazmaları konusunda ısrar etmemeleri gerektiğini  belirtti.
Toplantı sonunda Hızlı Antijen Testlerinin ilimizde çalışan hekimlere tanıtımını yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.serhat KARAAVAZ ‘a özverili çalışmalarından dolayı Teşekkür Belgesi takdim edild