UCLG (MEWA) tarafından düzenlenen Aracı Şehirler: Sürdürülebilir Kalkınmanın Kilit Aktörleri başlığı ile Aracı Şehirler Ortadoğu ve Batı Asya (MEWA) Bölgesel forumu Nevşehir’de çalışmalarına başladı.

UCLG Dünya Teşkilatı Başkanı Parks  Tau ve Asya, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu temsilcilerinin katılımı ile Nevşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı uluslararası toplantıya Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Nevşehir Milletvekilleri Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, dünyanın çeşitli ülkelerinin yanı sıra, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 200’ ü aşkın belediye başkanı, yerel teşkilat temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Türkiye’nin yanı sıra 13 ülkeden 200 e yakın belediye başkanı, yerel yönetim temsilcisi ve akademisyenin katılımı ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan Aracı Şehirler: Sürdürülebilir Kalkınmanın Kilit Aktörleri başlığı ile Aracı Şehirler Ortadoğu ve Batı Asya (MEWA) Bölgesel forumunun açılışında konuşan UCLG (MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, böyle önemli bir organizasyonun gerçekleşmesine ev sahipliği yapmasından dolayı Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e teşekkür etti.

Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu MEWA bölgesindeki tüm Müslümanların bugün başlayan Hicri Yeni yıllarını tebrik etti. Kültürel, tarihsel ve doğal açıdan mükemmellik taşıyan bir bölgede böyle bir forumun yapılmasından duyduğu sevinci yaşadıklarını dile getiren Duman, UCLG-MEWA’nın kuruluşu ve ortaya konulan çalışmalara ilişkin katılımcılara bilgiler aktardı.

Vali İlhami Aktaş yaptığı konuşmasında;
“Türkiye olarak özellikle milyarlarca dolar harcasa da yapamayacağımız reklamları ve bu gibi faaliyetleri bu kuruluş sayesinde yapmaktayız ve yapmaya da devam ediyoruz bizler yöneticiler olarak belediyeler olarak mevzuatın verdiği yetki ve görevler çerçevesinde mali imkânlar çerçevesinde şehirlerimizi palanlarız, programımızı önümüze koyarız ve vatandaştan aldığımız belediye adına söylüyorum güç ve desteklerimizi yatırım programları çerçevesinde maddi imkânlar ölçüsünde imar ederiz.

Bu form da 2 gün tartışacağınız konuşacağınız hizmetlerde belli bir etkinliğin, verimliliğin ortaya çıkması için ortak karar alacağınız konu.
İçin de 50 Bin Belediyenin üye olduğu bir birlik varken İslam coğrafyasına hitap eden bu gücü kullanarak, bugün maalesef kuruluş amacını yerine getirmeyen Birleşmiş Milletlerin
yapmadığını, özellikle bölgemiz için, özellikle Müslümanlar için, özellikle zalimlerin yönetimi altında kurulan ülkelerde tir tir titreyen masum insanlar için bu gücümüzü kullanmalıyız.

Her gün haberlerde seyrediyoruz, dinliyoruz yüzlerce binlerce insan Avrupa’ya geçeceğiz diye Akdeniz sularında boğulup ölmekteler.
Bu toplantıda özellikle sonuç bildirgesinde buradaki katliamların, buradaki mazlumların ağlamalarını, seslerini dünyaya duyuracak şekilde dikkat çekilmesini istiyorum.

Dün Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi yüzümüzün rengi, gözümüzün rengi ne olursa olsun akan gözyaşı hep aynı. Bunlara sahip çıkmamız lazım. Dünyada bu kadar erişmişlik, bu kadar zenginlik içinde insanların silah altında ölen insanların sadece zalim ve gaddar ve zalim yöneticilerin sahsı kapris ve iş bilmezliklerin den dolayı ölen insanlara, ölen çocuklara dikkat çekmemiz lazım.

Ben bu vesile ile çalışmanın ilimize, ülkemize ve MEWA Bölgesine hayırlı uğurlu olmasını diliyor, tekrar bu konferansın ilimizde düzenlenmesinde emeği geçen başta Nevşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum”. dedi.

Daha sonra forumun düzenlenmesine yaptığı katkılardan dolayı Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e, UCLG (MEWA) Başkan ve yöneticilerince çeşitli hediyeler takdim ederken, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de forum organizasyonuna katkıda bulunanlara çeşitli hediyeler takdim etti.

Forumun ilk günü “Aracı şehirlerde Göç Yönetimi,   ve Aracı şehirlerin ulusal düzeyde kalkınmaya katkısı” başlıkları altında tematik oturumlar düzenlenecek.

Çeşitli üniversitelerden de akademisyenlerin katıldığı uluslararası forum yarın yayımlanacak deklarasyonun yayımlanması ile sona erecek.