Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından geleneksel olarak düzenlenen Nevruz kutlama etkinlikleri yoğun katılım ve coşku içerisinde gerçekleştirildi.  

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Halkbilimi Kulübü, Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü ile Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen etkinliğe; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdoğan Çiçek ve Prof. Dr. Fatma Karipcin, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, AK Parti Nevşehir İl Başkanı M. Rauf Yanar, MHP İl Başkanı İlhan Kaya, AK Parti Nevşehir Belediye Başkan Adayı Rasim Arı, Afrin Gazisi Zeki Didinmez, il protokol mensupları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrenciler ile davetliler katıldı.

Türk Dünyasından Ülkelerin Bayrakları NEVÜ’de Dalgalandı

Etkinlik, Nevşehir Belediyesi Mehteran Takımı ve NEVÜ’de eğitim-öğretim gören Türk Dünyasından ülkelerin vatandaşları olan öğrencilerin kendi ülkelerinin bayrakları eşliğinde Rektörlük önünden başlayarak tören alanına kadar düzenledikleri nevruz geçiş alayı ile başladı.  Ülke bayrakları ve kıyafetleri ile tören alanından geçiş yapan alay,  protokol üyelerini ve katılımcıları selamladı.

Öger: Amacımız Kültürel Miraslarımızı Gelecek Kuşaklara Aktarmak

Etkinliğin açılışında konuşan NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümü Başkanı ve NEVKAM Müdürü Doç. Dr. Adem Öger, unutulmaya ve kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerin ve kültürel mirasların yeniden canlandırılarak gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçladıklarını belirtti. Öger, “Anadolu’da yüzyıllardır kutlanan ve insanlığın ortak kültürel mirası olan Nevruz Bayramını bayram tadında hep birlikte coşkuyla kutlamak, geleneksel eğlenceleri yarınlara taşımak ve kültürel mirasımızı genç kuşaklara aktarmak en büyük amacımız. Bu münasebetle bu güzel bayram etkinliğinin organizasyonunu gerçekleştiren ve uzun zamandır büyük bir özveri ile hazırlanan Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Halk Bilimi üyelerine ve Türk Halk Bilimi Bölümü öğrencilerine, ayrıca etkinliğimize vermiş oldukları desteklerden dolayı başta Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı olmak üzere yönetimine, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığına, Nevşehir Valiliğine, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Nevşehir Belediye Başkanlığına, Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına, Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi NEVÜ TÖMER’e, ÜSET Meslek Yüksekokuluna, Gökbörü Geleneksel Okçuluk ve Atlı Savaş Sanatları Gençlik ve Spor Kulübüne, katkı sağlayan tüm uluslararası öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Nevruz Ateşi Yakılıp Örste Demir Dövüldü

Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı protokol üyeleri ve katılımcılar  ile birlikte Nevruz ateşini yakarak üzerinden atladı. Bağlı ve katılımcılar Nevruz Ateşinden sonra  örste demir dövdü. 

Türki Devletlerinin Nevruz Gelenekleri Sergilendi

Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı katılımcılar eşliğinde NEVÜ Tafana Tesisleri Büyük Otopark alanında Türk Dünyası ülkelerinin geleneksel kıyafetleriyle temsil edildiği ve  geleneksel Nevruz ikramlarının yer aldığı çadırları ziyaret etti. Her ülkenin kendi gelenekleri hakkında bilgi alarak geleneksel kıyafetlerini giyen Bağlı ve katılımcılar ülkelerin Nevruz ikramlarından tattı.  Ülke mensuplarının  Nevruz bayramını da kutlayan Bağlı ve katılımcılar ayrıca yumurta tokuşturdular.

Rektör Bağlı ve Protokol Üyeleri Ok Attı

Nevruz Bayramı kutlamalarında Gökbörü Geleneksel Okçuluk ve Atlı Savaş Sanatları Gençlik ve Spor Kulübünün gösterileri katılımcıların büyük ilgisini çekti. Ok atışlarına eşlik eden Rektör Bağlı ve protokol üyeleri ok atışı yaparak hedefi vurmak için adeta yarıştılar.

Kültür Şöleni

NEVÜ Halk Bilimi Kulübü Semah Ekibinin semah gösterisi, efeler diyarının geleneksel Harmandalı oyunu ve Azerbaycan geleneksel halk danslarının sergilendiği etkinlik,  NEVÜ Halk Bilimi Kulübü ve Türk Halk Bilimi Bölümü öğrencilerinin Nevşehir bölgesinde unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olan ‘Nahıl Övme’ ritüelini icraları, köy seyirlik oyunlarından ‘Yıldız Oyunu’ ‘Kayalar Oyunu’, ‘Sınır Taşı Oyunu’, ‘Aşık Maşuk’ oyunlarıyla devam etti.

Nevruz Bayramı kutlama etkinliği;  Rektör Bağlı’nın katılımcılara geleneksel olarak hazırlanan ‘Özbek Pilavı’ ikramının ardından katılımcıların Türk Dünyası Müzikleri eşliğinde sergilenen gösterilerine eşlik etmeleriyle son buldu.