Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner, 20 Şubat 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile çiftçilerin sorunları hakkındaki görüşmenin sonuçlarını açıkladı.

Başkan Çalışkaner, “Milletvekillerimiz Yücel Menekşe ve Mustafa Açıkgöz organize etmiş olduğu toplantıda görüşülen konular; Çiftçilerimizin Mazot, gübre, elektrik maliyetlerinin çok yüksek olduğunu çiftçilerimizin son gelen zamlarla ekim yapamadığını, elektrik, mazot ve gübre fiyatlarında çiftçilerimize indirimli verilmesini ilettik bu konuda çalışmalar yaptıklarını ve son aşamalara geldiğini söylediler. Bölgemize patates cips ve dondurulmuş gıda üzerine  büyük bir işletme açılması gerektiğini hem hammaddeye yakın hem de soğuk hava depolarımızın uygun olduğunu ilettik. Ürünlerimizin hasat zamanında çiftçilerimizin elinden düşük fiyatlara satıldığını tüccarların eline geçen ürünü yüksek fiyata satıldığını bunun için patates de Pancar da olduğu gibi taban fiyat belirlenmesini ve devletin şirketlerden değil köylerde bulunan çiftçilerimizden alım yapmasını istedik. Buğday Nevşehir Merkeze yakın Ofis olmadığından çiftçilerimiz tüccara ucuz fiyattan satmak zorunda kaldığını ilettik. Patateste Tarım Kredi Kooperatifi vasıtasıyla çalışma başlatacaklarını Buğday içinde Bölgemize bir seyyar Ofis açılacağının sözünü aldık. Tarımsal desteklerin arazi sahiplerine değil de üretici olan çiftçilerimize ödenmesinin üretime destek olacağını ilettik. Destekleme modelinin değiştireceklerini desteklerin üreticiye verileceğini belirttiler. TKDK gibi kırsal desteklerin çiftçilerimizin faydalanacağı şekilde basite indirilmesi gerektiğini bu desteklerden sadece şirketlerin faydalanabildiğini çiftçilerimizin de bundan faydalanarak üretimi artırmamız gerektiğini ilettik, Hayvancılıkta Yem fiyatların yüksek olduğunu çiftçilerimizin zor durumda kaldığını Süt üretimi yapan çiftçilerimiz ve Besicilik yapan çiftçilerimizin zarar ettiğini ve desteklemeler geç ödendiğinden üreticilerimizin sıkıntıya düştüğünü ilettik.

Tarım Kredi ve Ziraat Bankası Çiftçi kredi faizlerinin yüksek olduğunu, Doğal afetlerden dolayı ertelenen kredilerin faizli ertelendiğini hem faizsiz kredi kullanabilmelerini hem de borç ertelemesinde faizsiz ertelenmesi gerektiğini ilettik” ifadelerinde bulundu.