İnsanların vicdan duygularını çeşitli yöntemlerle sömüren ve bu uğurda her türlü düzenbazlığı yapabilen dilenciler, birbirinden ilginç yöntemlerine her gün bir yenisini daha ekliyor.

Dilenmenin ve dolandırıcılığın yeni modeli...

Manevi değerlerine bağlı olan vicdanın şehri Nevşehir'de vatandaşlar, her aman dileyenin imdadına koşuyor, darda kalana yardım ediyor, düşmüşün elinden tutup kaldırıyor. Nevşehir genelindeki birçok yardım derneği, bu faaliyeti en güzel şekliyle yerine getirirken, zaman zaman bireysel olarak da yardımlar yapılıyor. Ancak bazı kötü niyetliler, Nevşehir halkının bu vicdani yapısını istismar etmek için türlü türlü yollara başvuruyor. Sokaklarda kapı kapı dolanan dilencilere ve trafikte ışıkta beklerken araçların yanına yaklaşarak el açanlara alışılmışken, şimdi de yeni bir yöntemle insanların vicdan duygusu adeta sömürülüyor.

Bugün yaşanan olayda Çöp kenarında oturup dilenen bir kadının poşet içinde bulunan kuru ekmeği, çöpten çıkarıp yiyormuş gibi yapması gözlerden kaçmadı.

Bu sabah saatlerinde Nevşehir merkez Güzelyurt mahallesi Kocaçay mevkiinde bir çöp konteniri yanında kaldırıma tezgah açan bir yetişkin bayan ve yanında bir kız çocuğu yere koydukları ekmek ve poşet içindeki ekmekleri yiyormuş gibi yaparak dilenirken oyunlarını çevredeki vadandaşlar bozdu. Kadın da sözde çöp poşetini sırtına vurup insanların duygularını sömürmek için başka bir yere gitti.

Görüntüler oskara aday...

Dilencinin 'Oscarlık' duygu sömürüsü performansı bir vatandaşımızın dikkatini çekti. 

Çektiği görüntüleri FİB Haber Merkezi whatsapp ihbar hattına gönderen bir vatandaşımız, aracıyla bir süre uzaktan takip ettikten sonra yaşadıklarını  şöyle anlattı; "Görüntüler sakın sizi yanıltmasın. Aslında aç değiller... O ekmekleri çöpten de toplamadılar... Çöplerin yanına oturup oluşturdukları sözde trajik sahneyle insanları sömürüyorlar ekmekleri aslında yanlarında getirip yiyormuş gibi yapıyorlar...Yoksa bu şehir kimseyi açta açıkta bırakmaz" dedi ve ekledi; Lütfen bu konuda Nevşehirli vatandaşlarımızı uyaralım. Yardıma muhtaç gerçek ihtiyaç sahibi dışında bu tür duygu sömürüsüyle dilenenlere ve özelliklede böylesi bir pandemi döneminde fırsat vermeyelim. Özellikle bunu kendisine bir kazanç olarak gören, bu tür duygu sömürülerine karşı uyanık olmalı ve aldanmamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Halkın vicdani duygularını istismar etmek için adeta gözlerini budaktan sakınmayan ve türlü yöntemlere başvuran dilencilerin yeni yönteminin gidip istemek değil, dikkat çekip insanları kendilerine yardım etmeye zorlamak olduğu algısı oluşuyor. Dilencilerin bu yeni yöntemle daha çok para kazandıkları iddia ediliyor.