Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı Karaburna köyünde evinin bahçesinde ebabil kuşu bulan genç, kuşu insanların olmadığı alanda doğaya saldı.

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı Karaburna köyünde Anıl Gökpınar isimli bir genç evlerinin önünde ebabil kuşu buldu.

Neye benzediği konusunda şaşkınlık yaşayan ve daha sonra ebabil kuşu olduğunu öğrenen duyarlı genç Anıl Gökpınar, Aşırı sıcaklıklardan bitkin düşen kuşu kutu içerisine alarak ona su verdi, karnını doyurduktan sonra evin çatısından doğaya saldı.

Hatırlanacağı üzere Koronavirüs sebebiyle Kâbe kapalıyken Ebabil kuşlarının Kâbe'yi tavaf ettiği görüntüler sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

EBABİL KUŞU NEDİR?

Kuran-Kerim'de de yer alan kuş Ebabil kuşları Kabe'yi yıkmak için gelen; dönemin en acımasız ve İslam düşmanlığı yapan Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır.

Dini hikayelere konulan ebabil kuşu, Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler. Fil suresinin anlattığı ebabil, diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramaz.

Ebabil Kabe'yi yıkmaya giden Ebrehe ordusunu ayak ve gagalarından attıkları taşlarla bozguna uğratan kuşlar olarak bilinir.

Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir. Onları beslenirken ya da yerde yürürken görmeniz mümkün değildir denilemez ancak çok da nadirdir.

Ebabil, sağangiller familyasından 16–17 cm boyunda, kentler ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türü.