Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı sarımsağıyla ünlü Topaç köyünden Sarımsak üreticleri Adnan Yıldız, Şaban Yıldız ve Mehmet Erdaş FİB Haber Merkezini ziyaret ederek Genel Koordünatör Fikret Çapacı'ya çiçek yerine sarımsak buketi takdim ettiler.

Bizim için çiçek kadar güzel bir gül kadar değerli olan Nevşehir'in Topaç Sarımsağını tanıtmak için elimizden ne gerekiyorsa yapıyoruz diyen Topaçlı sarımsak üreticilerinden Adnan Yıldız , Gittiğimi tüm ziyaretlerimizde mevsimine göre taze yada kuru olarak hazırlattığımız meşhur Topaç Sarımsağı hediye götürüyoruz dedi.

Bu kapsamda Nevşehir'in en çok takip edilen www.fibhaber.com u ziyaret ederek Topaç sarımsağımızın tanıtımına destekleriniz için size hem teşekkür etmek hemde Topaç Sarımsağımızdan yeni mahsul taze sarımsağımızdan bir buket sunmak istedik afiyetle yeyin dedi.

Sarımsak üreticilerinden Adnan Yıldız, Topaç Sarımsağının tanıtımı için köyümüz üreticileri olarak bir takım hazırlıklar içerisindeyiz. İlerleyen günlerde Nevşehir'in Topaç köyüne özel Sarımsak Parfümünü üretmeyide düşünüyoruz. Ayrıca Topaç Sarımsak şenlikleri yapmayıda planlıyoruz dediler.


Topaç sarımsağı başka yerlerde de yetiştirilmek istenmiş maalesef Topaç toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır. Burada yetişen sarımsakların büyük kısmı ilaç fabrikalarına antibiyotik imalatı için verilmektedir. Raf ömrü çok uzun olan Topaç sarımsağı bir yıl süreyle soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulmaksızın saklanabilmektedir. 

Raf ömrü uzun tadı ve kokusu keskindir.

Topaç sarımsağı gerginlik (stres) tedavisinde kullanılan magnezyum ve potasyom ile saç dökülmesi, boy kısalığı, kısırlık gibi rahatsızlıklara iyi gelen çinkoyu bol miktarda bulundurmaktadır. Bilim adamları, sarımsak yiyenlerin yemeyenlere göre mide kanserine yüzde 50 daha az yakalandıklarını tespit etmişlerdir. "Ak Altın" tabii antibiyotiktir. Antibiyotiğin babası Pastör bile sarımsağın penisilin kadar etkili olduğunu kabul etmiştir. Çeşitli bakterilere karşı, reçeteyle satılan ilaçların
etkisini gösterdiği bilinmektedir. Mantar önleyici ve antiviral etkiye de sahip olduğu bilinmektedir.
 
Topaç sarımsağı kendine özgü kokusu ve aroması ile dünya çapında bir üne sahip. Selenyum maddesi ile kükürt ve fosfor oranı oldukça yüksek olan Topaç sarımsağı, özellikle ilaç firmaları tarafından tercih edilmektedir.
 

BESİN DEĞERİ
 
Nevşehir Topaç Sarımsağı: Pembe beyaz kabuklu, acı, kışa da dayanıklı olan sarımsak ihracata elverişlidir. Orta Anadolu'da, özellikle Nevşehir'in Topaç köyünde çok üretilir. iç ve dış piyasada en fazla aranan bir türdür.

 "Meşhur Topaç Sarımsağı"

İşte Nevşehir Topaç Sarımsağının Özellikleri
1-Topaç Sarımsağına Kokusunu Veren Kükürtlü Ve Eterli Yağlardan Oluşan Allylpropyldisülfid (C6H12S2) Miktarı Ülkemizde Yetişen hemen hemen Bütün Sarımsaklardan Fazladır.
2-Topaç Sarımsağı Diğer Çeşitlerden Baharat Oranı Yüksek, Keskin Kokulu Ve Aromalıdır. Bu Özellikleri Nedeni Ile Pastırma,Sucuk, Tursu, Konserve, Baharat V.B Sanayi Kollarında En Çok Aranılan Çeşittir.
3-Topaç Sarımsağı Bileşim Öğeleri, Mineral Madde Ve Vitaminler Yönünden En Zengin Çeşittir.
4-Topaç Sarımsağı Kuru Madde Oranı % 33 – % 37’Ler Arasında Olduğundan Fazla Bir Ağırlık Kaybına Uğramadan Ve Soğuk Hava Deposuna Gerek Kalmaksızın Normal Depo Koşullarında Yılın 10 -11 Ayı Muhafaza Edilebilmektedir.
5-TopaçSarımsağı Iklim Koşullarına Toleranslı, Kaliteli Ve Baslarının Iri Olması Nedeni Ile Ihracata, Kuru Madde Oranının Yüksek Olusu Sebebi Ile De Sanayiye En Elverişli Çeşittir.
6-Topaç Sarımsağı Diğer Sarımsak Çeşitlerine Nazaran Daha Acı Ve Keskin Kokuludur.
7-Kanser Önleyici Ve Risk Azaltıcı Kimyasal Bir Madde Olan SELENYUM Elementi Ülkemizde Taşköprü Sarımsağı Hariç, Diğer Bölgelerde ,Üretilen Sarımsaklarda Bulunmamaktadır.

İşte ziyaret ve yeni başlayan sarımsak çapasından özel Topaç Sarımsak  tarlalarından o görüntüler...







Sarımsak ve Sağlık
 
Sarımsak, antibaktriyel özelliği yanında, antifungal ve antiviral etkiyede sahiptir. Günlük bir diş sarımsağın tüketilmesi ile bakterilere karşı antibiyotik etki yapacağı ve insan sağlığını olumlu yönde etkileyeceği çok eskilerden beri bilinmektedir.
 
Sarımsaktan beklenen yararın tam olarak görülebilmesi için sarımsak çiğ olarak yenilmelidir. Böylelikle sarımsağın bünyesinde bulunan alliin allicin’e dönüşmekte ve sarımsağın etkisi daha da artmaktadır. Eğer bu yeme şekli her zaman uygulanıyorsa çiğ yada pişmiş olarak tüketilmeside yararlı olacaktır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirime yardımcı olur.
  • Kolestrolü, kan basıncını ve kan pıhtılaşmasını düşürür.
  • Hücre yaşlanmasını yavaşlatır.
  • Sigaranın zararlı etkilerini azaltır.
  • Toksit etkilerini engeller.
  • Tansiyonu, kan dolaşımını ve sinir sistemini düzenler.
  • Kanseri önler.
  • Hücre yenileyici, iştah açıcı ve damarları genişletici özelliğe sahiptir.
  • Romatizma ve akciğer hastalıklarını tedavi eder.
  • Cinsel gücü arttırır.
  • Beyin hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır.
  • Saç dökülmesini önler.
  • Çiğ olarak tüketiliğinde; Hemororid, akciğer, safra kesesi, kulunç, kasık ağrısı ve unutkanlığa iyi gelmektedir.
  • AIDS tedavisinde kullanılır.
  • Diabet (şeker hastalığı) tedavisine yardım eder.
  • Solunum yolunu açar ve astım hafifletir. Bronşit, öksürük, verem gibi hastalıklarda çok faydalıdır.
  • Kalbi kuvvetlendirir.
  • Mide ülserinde mikropları temizleyerek iyileşmeyi hızlandırır.
  • Ateş düşürücü etkisi vardır. Zehirlenmelerde sarımsaklı yoğurt panzehir vazifesi görür.
  • Sarımsak bu özelliklerinin yanında bünyesinde çeşitli olarak organik ve mineral maddelerde bulundurmaktadır.
  • Bağırsak solucanlarına,
  • Tüberküloza,
  • Menenjit hastalığına,
  • Viral enfoksiyonnlara karş olumlu etkileride görülmüştür.
Sarımsağın Antimikrobiyal Açıdan Önemi
 
Sarımsak, antibaktriyel özelliği bünyesinde bulunan “allicin”den almaktadır. Sarımsak yumrusu “alliin” adı verilen kokusuz bir aminoasit türevine sahiptir. Alliin kendi başına antibaktriyel özellik taşımazken sarımsak toprak altındayken veya ezildikten sonra alliin “allinaz” (alliin alkil sülfinat liyaz) adı verilen enzimle reaksiyona girerek allicin’e dönüşmektedir.Böylelikle oluşan alicin ise oldukça kokulu ve çok güçlü antıbaktriyel bir madde haline gelmektedir.
 
Sarımsak doğal antibaktriyel etkinliği bakımından üzerinde en çok çalışılan kültür bitkilerinden biridir. Yaklaşık % 1-2 düzeyindeki sarımsak özünün mikroorganizma gelişimini durdurması ve daha yüksek miktarlarının ise mikroorganizmalar üzerinde öldürücü etkiye sahip olması nedeniyle bir çok bakteri ve küfün gelişmeleri engellenmektedir.
 
Sarımsağın içerdiği alicin’in 60 çeşit mantar ve mayaya, 23 çeşitten fazla bakteriye karşı gelişim engelleyici etkisinin olması yanında solunum enfeksiyonuna neden  olan virüsleri de yok ettiği bilinmektedir.
 
Sarımsak doğal bir antibiyotikdir
 
Sarımsak aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren bir antibiyotiktir. Antibiyotiğin babası olan Louis Pasteur bile sarımsağın pensilin kadar etkili olduğunu kabul etmiştir. Günümüzde sarımsağın Stophylococcus, Esherichiacoli, Salmonella enteriditis ve diğer bakterilere karşı pensilin, eritromisin, streptomisin ve tetrosilin gibi reçete ile satılan ilaçların etkisini gösterdiği bilinmektedir.
 
Kanser Tedavisinde Sarımsak
 
Sarımsağın kansere karşı güçlü etkilerinin olduğu yapılan pek çok araştırmalarla kanıtlanmıştır
  • Kurutulmuş sarımsağın bünyesinde bulunan “Kylonic” adı verilen maddenin kanserli hücrelerin çalışma hızının % 70 azaltığı saptanmıştır.
  • Bilim adamları çiğ veye pişmiş sarımsak yiyenlerin, sarımsak yemeyenlere oranla mide kanserine % 50 daha az yakalandıklarını saptanmıştır.
  • Sarımsak düzenli bir biçimde tüketildiğinde rektum kanseri riskini de 2/3 oranında azalttığı belirlenmiştir.
Yapılan araştırmalar sarımsağın ezilmesiyle açığa çıkan diallil disülfit’in vücuda enjekte edilmesiyle tümörü hücrelerin yarı yarıya azaldığını ve tümörlü hücrelerin yayılmasını önlediği bilinmektedir. Sarımsağın anti-kansorejen olarak hem engelleyici hem de tedavi edici özelliği insan vücudu incelenerek kanıtlanmıştır.
 
Önemli Bilgilendirme
 
Taşköprü Sarımsağının tohumunu alarak farklı ülkelerde yetiştirilmesi sonucunda elde edilen ürün yada mahsul Taşköprü sarımsağı ile bire bir özelliğe sahip değildir! Kastamonu ili Taşköprü ilçesinde üretilen sarımsağın oranları tüm dünya litaratürüne geçmiş bircok bilim insanı tarafından araştırılıp kanıtlanmıştır. Çin sarımsağı ile Taşköprü sarımsağı arasındakı farkı kullanmadan bır amatör dikkatli bakmadıkca bilemez.
 
En kaliteli ve en yüksek depolama özelliğine sahip Taşköprü Sarımsağı olmasına rağmen yinede kalitesiz ve üretiminde hangi maddeler kullanıldığı belli olmayan Çin Sarımsağını vatana getirip pazarlıyorlar. Buna kendi gözlerimizle şahit olduk.
 
Sarımsak Mahsulünü Kullanım alanlarında Tercihen Taşköprü sarımsağı seçilmelidir. Bazı firmalar 1 Tonluk malzemede 950 kilo Çin sarımsağı 50 kilo Taşköprü Sarımsağını karıştırarak kullanıyorlar. 50 kilo Taşköprü sarımsağı bile yeterli geliyorki tamamını Kendi ürünümüz olan Taşköprü sarımsağı kullanılsa Tat ve lezzet bakımından Bambaşka olucak. Maliyetten kaçmak kazandırmaz bu arada Müşterilerinden de uzaklasırlar. 
 
İnanıyoruz ki Ürünlerimizi Aldığınızda Farkı Sizlerde Diğer Müşterilerimiz Gibi Görüceksiniz.