Hükümeti askeri darbeyle devirmek isteyen FETÖ mensubu askerlerin darbe teşebbüsü vatandaşın kararlı duruşuyla engellendi. Olaydan sonra başlayan operasyonlarda darbeye teşebbüs eden askerlerden gözaltına alınanların sayısı 2 bin 839'u buldu.

ARALARINDA ERDOĞAN'IN YAVERİ DE VAR

Aralarında 47'ye yakın general var. Bunların birçoğu Tuğgeneral rütbesinde... İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk de gözaltına alınanlar arasında. Gözaltına alınanlar arasında dikkat çeken bir başka isimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başyaveri Albay Ali Yazıcı oldu. 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün yaveri İsmail Güneşer de gözaltına alınmıştı.

İşte başarısız darbe girişi sonrası Türkiye genelinde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınanların listesi:

İSTANBUL'DA HAREKAT VE JANDARMA KOMUTANI

Darbe girişiminden sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınanlar arasında 1. Ordu Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler ve İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Sercan Gürcan vardı. Komutanlar İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Soruşturma Bürosu Başsavcı Vekili İrfan Fidan'ın talimatıyla gözaltına alındı. 

2. ORDU KOMUTANI HUDUTİ GÖZALTINDA

Malatya'da, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Ongun gözaltına alındı. Operasyonda 2’si Tuğgeneral, 4’ü asker 10 kişi gözaltına alındı. Orgeneral Huduti, Şırnak, Cizre ve Silopi ile Diyarbakır'ın Sur ilçelerindeki yürütülen operasyonları yöneten komutandı. 

GENELKURMAY DAİRE BAŞKANIYDI

Darbe girişiminin ardından hakkında yakalama kararı çıkartılan 3. Kolordu Komutanı Korgenaral Erdal Öztürk dün öğle saatlerinde, Bursa'nın İnegöl ilçesinde yakalandı. Darbecilere kışlalarına dönme çağrısı yaptığı ileri sürülen Korgeneral Öztürk'ün eşi ile birlikte köfte yerken polislerin gözaltına alındı Korgeneral Erdal öztürk gözaltına alındıktan sonra polis eşliğinde İstanbul'a götürüldü. Öztürk, dün bir TV kanalında "Askerlere kışlalara dönmeleri emri veriyorum" demişti. 

Ankara'daki operasyonlarda gözaltına alınan üniformalı askerlerin rütbeleri sökülerek yere atıldı. 

ANKARA:

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında, vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı. Gözaltına alınanlar arasında Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu, 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar, Hatay'daki 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ve 58. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün'ün de bulunduğu öğrenildi. Safranbolu 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı İstihkam Kurmay Albay Sedad Arıcan yakalandı. Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper, Muğla'nın Marmaris ilçesinde gözaltına alındı. Etimesgut'taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığında darbe girişimine katılan askerler, karargahta görevli diğer askerlerce polise teslim edildi. Gözaltına alınarak sivil polis aracına konulan üniformalı askerlerin rütbeleri sökülerek yere atıldı.

Polatlı’da 58. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün ve 118 rütbeli personel ile Tümgeneral Suat Murat Semiz, 1. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Dursun Pak ile JFAC Komutanı Tuğgeneral Recep Ünal gözaltına alındı.

İZMİR:

İzmir’de darbe girişimi kapsamında İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato’nun başlattığı soruşturma kapsamında Ege Ordusu Komutanlığı'nda görevli Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Çiğli 2. Hava Jet Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas, Tuğamiral Yaşar Çamur, Tuğamiral Erdal Ergün, Albay Ramazan Gencer, Albay Ali Can Özcan, Albay Oksal Çelik, Albay Yener Karaduman, Komando Tugayı Kurmay Başkanı Yarbay Bülent Eryılmaz, Eski İl Jandarma Komutan Yard. Yarbay Faik Baran, Kurmay Pilot Binbaşı Fatih Sarıçay, Yüzbaşı Eser Birgül, Yüzbaşı Kadir Silay, Deniz Yüzbaşı Haldun Gülmez, Üsteğmen Yasin Yılmaz, Teğmen Rıdvan Mecnur, Astsubay Mehmet Doğru, Astsubay Cihangir Özcan ve Astsubay Taner Çakal gözaltına alındı. 

İSTANBUL:

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında Tümgeneral Özkan Aydoğdu gözaltına alındı. Fenerbahçe Orduevi'nde darbeci 40 asker teslim oldu. Polise teslim olan biri teğmen 40 asker, otobüslerle Üsküdar'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Kuleli Askeri Lisesi'nde darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle 80 öğrenci gözaltına alındı. Eski İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Mithat Aynacı da gözaltına alınlar arasında. Esenler Topçu Kışlası 47. Motorize Alay Komutanı Albay Sadık Cebeci, polis tarafından gözaltına alındı.

ESKİŞEHİR:

Eskişehir'de Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Kurmay Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Suat Murat Semiz, 1'inci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve JFAC Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal ve 1'inci Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Dursun Pak savcılığın talimatıyla polisler tarafından gözaltına alındı. 

MERSİN:

Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Eski Müdürü Hasan Basri Dağdelen.

DİYARBAKIR: 

Diyarbakır 8'inci Jet Ana Üs Komutanlığında görevli aralarında 2 general ile askeri savcı ve hakimlerin de bulunduğu 100'e yakın askeri personel gözaltına alındı.

ŞIRNAK: 

Şırnak'ta Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan ile 2'si binbaşı 3'ü yüzbaşı 309 asker gözaltına alındı.

ŞANLIURFA: 

20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Alpcan ve 1 subay gözaltına alındı.

BURSA: 

Bursa'da da kendisini sıkı yönetim komutanı ilan eden İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş ile 8 asker gözaltına alındı.

HATAY: 

9’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ile Kayseri’den Hatay Havaalanı’na gelen kargo uçağındaki 6 askeri personel.

ADANA: 

TÜRK-ABD Ortak Savunma Tesisi olan Adana’daki İncirlik Hava Üssü’ndeki 10’uncu Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van tutuklandı. Topçu Kurmay AlbayTurgut Çelebi, 1 albay, üsteğmen rütbesinde 2 askeri hakim gözaltına alındı.

KARS: 

14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, Sarıkamış 9’uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetkin gözaltına alındı. Kazım Karabekir Kışlası’ndan çıkan askerlere halk engel oldu. 31 asker gözaltına alındı.

SAKARYA: 

69 asker gözaltına alındı. Askerler, Asayiş Şube müdürlüğüne getirilirken halk tarafından linç edilmek istendi. 

KOCAELİ: 

Donanma Komutanlığı Harekat Başkanlığı görevlisi Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Tuğamiral Sinan Azmi Tosun, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda görevli Tuğamiral Hayrettin İmral ve İstihbarat Albay Muharrem Asan hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildi. 34 asker gözaltına alındı. Tanklar kışlalardan çıktı. Polis müdahale ederek durdurdu ve el koydu.

KARABÜK:

125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı İstihdam Kurmay Albay Sedad Arıcan ve 2 polis şube müdürü gözaltına alındı. 

HAKKARİ: 

Bolu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Hakkari İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Demiray Demirci gözaltına alındı.

BİTLİS: 

Bitlis 10. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Arif Settar Afşar gözaltına alındı.

BİNGÖL: 49’uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman gözaltına alındı.

BOLU: 

2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer

MARDİN: 

70. Mknz Tugay Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan.

ARDAHAN: 

2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın gözaltına alındı.

MALATYA:

2. Ordu Komutanlığı Karargahı'nda darbeye kalkışan 2'si general 11 subay ile 118 asker, Erhaç Havaalanı'nda ise 39 asker gözaltına alındı. 

AĞRI: 

1’inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan ve Kurmay Başkanı Yarbay İlksem Görkem ile birlikte 18 asker gözaltına alındı.

KAYSERİ: 

Hava Pilot Albay Erhan Baltacıoğlu izinsiz 6 uçak kaldırdığı için gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Kurmay Başkanı Kurmay Albay Emre Fırat da vardı.

KONYA: 

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Haluk Şahar için yakalama kararı verildi; Şahar İstanbul'da gözaltına alındı. Ayrıca Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Mustafa Sakaoğlu ve 7 asker de gözaltına alındı. 

ZONGULDAK:

Kurmay Albay Kamil Günler, Kilimli İlçe Emniyet Müdürü Soner Durgun.

TRABZON: 

4. Piyade Tugay Komutan Vekili Kurmay Albay Bahadır Dalgıç gözaltına alındı.

ERZİNCAN: 

3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar gözaltına alındı.

MANİSA: 

Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan ve Merkez Komutanı Albay Murat Yıldız gözaltına alındı.

IĞDIR:

Iğdır Garnizon ve 5. Hudut Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Ekrem Küçükberber ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Ulus gözaltına alındı.

ÇANAKKALE: 

Boğaz ve Garnizon Komatanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu gözaltına alındı.

KIRKLARELİ: 

55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak ve Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğun yanı sıra 130 asker gözaltına alındı. 

BALIKESİR: 

Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek gözaltına alındı.

MUĞLA: 

Aksaz Demiz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper gözaltına alındı.

AMASYA: 

15’İNCİ Piyade Eğitim Tugay Komatanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz gözaltına alındı.

ANTALYA:

Burdur Garnizon Komutanı ve 58’inci Piyade Alay Eski Komutanı Albay Metin Karagöz Antalya’da gözaltına alındı.

TOKAT:

Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PYD silahlı terör örgütü ve devlete isyan kapsamında yapılan soruşturmada darbe teşebbüsü ve diğer illegal faaliyetlerine katıldığı değerlendirilen Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan ve diğer iki sivil kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı.

SİVAS: 

5’inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır 7 hakim üsteğmen gözaltına alındı.

VAN: 

Operasyonlar kapsamında eski Van 6'ncı Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Ali Yalçın, Van'a yeni atanan 6'ncı Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Salih Ataman ile Çaldıran İlçe Jandarma Komutanı ve Komanda Bölük Komutanı gözaltına alındı.

EDİRNE: 

54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı gözaltına alındı.

KASTAMONU:

Kastamonu Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal hakkında gözaltı kararı verildi. Kastamonu İl Jandarma Komutanlığında görevli Kurmay Albay İrfan Kızılarslan da gözaltına alındı.

DÜZCE:

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada Çilimli İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli emniyet amiri komiser Efrahim Acaboğa ile komiser yardımcısı Bayram Gökhan Şen gözaltına alındı.

GAZİANTEP: 

5.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal ve 33 personel gözaltına alındı

TUNCELİ:

Tunceli'de Kurmay Yarbay Cömert Boncuk, Kurmay Yarbay Eyüp Şengöz, Kurmay Binbaşı Oğuz Ünal, Albay Suat Erdoğmuş ve Yüzbaşı Erdem Çalışkan gözaltına alındı.

MUŞ:

Muş Garnizon Komutanı Kurmay Albay İsmail Işık gözaltına alındı.

ISPARTA: 

Eğirdir Dağ Komando Tugayı Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya ile Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz gözaltına alındı.

YALOVA:

Yalova Hava Meydan Komutanı Kurmay Albay Yıldırım gözaltına alındı.

NEVŞEHİR:

Kırşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Ömer Kulaç, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde gözaltına alındı.

SAMSUN:

Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken gözaltına alındı