Gençler çocuklar / anneler babalar / nineler dedeler, hepsi de baharın güneşli günlerinde dışarıya çıkmak, gezmek istiyordu.

Ama Aralık 2019’dan itibaren Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkileyen virüs salgını sebebi ile evden dışarıya çıkmak riskli hale geldi.

Okulların zorunlu ara vermesi ile çocukların / gençlerin evde uzaktan eğitim alması, ev içi yaşamı daha önemli bir hale getirdi.

Büyüklerimiz; bizlerin varlık sebebi, “üf” bile denmesi yasaklanmış başımızın tacı, şefkat gösterdiğimiz ninelerimiz dedelerimizdir.

Çocuklarımız; neslimizin devamı / gözümüzün nuru / cennet kokusu olan geleceğimiz yavrularımız, gençlerimizdir.

Virüs salgını, yaşlı - genç adres sormadan toplumu etkisi altına alarak, sosyal ve ekonomik hayatın normal akışını değiştirmiştir.

Kâbe, müminlerin güvenli bir toplanma yeri olan, namaz ve hac ibadetinin merkezi, müminlerin kıblesi / tavaf alanı bile ibadete sınırlandırılmıştır.

Minarelerden yükselen ezan sesleri, sadece vaktin girdiğini haber vermekte; müminlerin haftalık bayramı Cuma Namazı bile evde öğle namazı olarak kılınır hale gelmiştir.

Salgın istatistiklerine bakıldığında, çocukların ve gençlerin taşıyıcı olarak etkilendiği, büyüklerin ise kronik rahatsızlıklarına bağlı olarak hayati boyutta etkilendiği görülmektedir.

Kâbe’nin, Camilerin bile ibadete sınırlandırılmak zorunda kalındığı bir salgında; bireysel ve toplumsal sağlık için, evden çıkmak sınırlandırılmıştır.

Büyüklerin / gençlerin / çocukların, evde sıkıldım gerekçesine sığınarak dışarı çıkması uygun değildir. Haberlerde; İtalya / İspanya / İran ile ilgili yaşananlara bakıldığında, durumun ciddiyeti daha iyi görülecektir.

Ailenin geçimini sağlayan birey, işe gitmek / evin ihtiyaçlarını karşılamak zorunda olduğundan dışarı çıkması bir zorunluluktur.

Soru: Salgın riski; büyükler / gençler / çocuklar için var da; evin geçimini sağlayan kişi için yok mu?                                 Cevap: Risk herkes için vardır; ancak dışarı çıkmak birinde keyfiyet, diğerinde mecburiyettir.

Evden dışarı çıkmak mecburiyetinde olanlar;

-Sosyal mesafe,

-El hijyeni,

-Eve geldiğinde kıyafetlerini izole gibi gerekli tedbirleri almalıdır.

Yapılması gerekenler;

-Sağlıklı kalabilmek için,

-Virüs taşıyıcısı olmamak için,

-Sevdiklerimizi sıkıntıya sokmamak için,

-Tedbirler alınmalı, takıntılı davranılmamalı,

-Keyfi gerekçelerle evden dışarı çıkılmamalıdır.

-Toplumsal Farkındalık-