Nevşehir'de 'Tesadüfen' Ortaya Çıkan Dünyanın En Büyük Yeraltı Şehri gizemini koruyor... 396 bin metrekarelik alanı kapsayan alanda yürütülen temizleme çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar sırasında erken Hitit dönemine uzanan, milattan sonra 600'lü yıllara ait yapılar sayesinde dünyanın en büyük yeraltı şehrinin Turizme Kazandırılması İçin Çalışmalar Sürüyor...

Videoyu izlemek için TIKLAYINIZ!

Nevşehir Kalesi çevresinde başlayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında evler yıkılınca, Nevşehir Kalesi altında 5 bin yıl öncesine ait olan 785 bin metrekare büyüklüğünde, dünyanın en büyük yeraltı şehri keşfedilmişti.

Hatta bu keşif bir çok Dünya basınında ulusal kanallarda haber olmuştu. Öyleki bu heyecan verici keşfi Dünyada ki birçok turizm kanalıda bu gelişmeyi manşetten yayınlamıştı.

Acil durum kaçış galerileri keşfedildi.
 
Nevşehir Kalesi altında bulunan yeraltı şehri içerisinde olası bir çökme, yangın ve afet durumunda kaçış galerileri keşfedildi. Oysa hatırlanacağı üzere Soma ’da 301 madencimiz kaçış galerileri olmadığı için hayatını kaybetmişti. Nevşehir Kalesi altındaki yeraltı şehrini yapanlar 5 bin yıl öncesinden kaçış galerileri yapmayı düşünmüşler. Günümüzde ki madenlerde bulunmayan kaçış galerileri, Nevşehir’de 5 bin yıl öncesinden yapılmış.

Nevşehir Yer Altı Şehrindeki Kazıdan ‘Lüle Taşından Pipo’ Bile Çıktı...
Nevşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Nevşehir’de gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm Uygulamaları esnasında rastlanan ve temizleme çalışmaları hala devam eden yer altı şehrinden şimdiye kadar oldukça ilginç tarihi eserler çıktı.

Nevşehir Kalesi altındaki yer altı şehrinde devam eden, temizleme çalışmaları esnasında idare lambaları, kandil, 12 adet İtalya yapımı Pipo çıktı.

Bulunan bu eserlerin numaralandırılıp, fotoğraflanıp saklandığı ifade edildi.

Nevşehir'deki Yeraltı Kentinde Kilise Bulundu

Nevşehir kalesi çevresinde bulunan Yeraltı kenti içerisinde bulunan resimli Kilise temizlik çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkartılıyor. Bu kilisenin Nevşehir tarihinin en eski kiliselerinden birisi olduğu tahmin ediliyor. Kilisede renkli freskler dikkat çekiyor.. Henüz tarihi hakkında net bir bilgiye sahip olunmayan kilise hakkında önümüzdeki günlerde yapılacak bilimsel çalışmalalrla daha detaylı bilgiye ulaşılacak.

Dünyanın en büyük yeraltı şehri turizme kazandırılıyor

6. yüzyıldan itibaren günümüze kadar yaşam izlerinin bulunduğu kale etrafında, 13. Yüzyılın ilk çeyreğine ait kaya kilise, bezirhane, tünel ve su yolları, kayadan oyma yaşam alanları ve erzak depolarının bulunduğunu kaydeden Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, henüz turizme açılmadan yerli ve yabancı medya organlarının dikkatini çeken ve büyük merak uyandıran Nevşehir Kalesi Yeraltı Şehrinin turizme kazandırılması ile Türk turizmine ciddi katkı sunacağını söyledi.

Arı, "Bu alanı turizme açılması için bazı projelerimiz var. En kısa sürede çalışmaların tamamlanarak alanın Türk turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Bunla birlikte Nevşehir’de ciddi bir ekonomik getiri ve istihdam olanağına kavuşacak.

İşte Dünyanın En Büyük Kaya Yerleşiminden son görüntüler...