1938 yılında doğan Ürgüplü Emekli Albay Ali Akuzun Ürgüp'e olan sevdasının anne, baba ve kardeşten sonra gelen en büyük tutkusu olduğunu ifade etti.

Akuzun, Ürgüplü olmanın ayrıcalık olmadığını fakat, Ürgüp'ün kıymetini ve hasletlerini bilerek onun için çalışarak ismini yüceltmek için dünyaya tanıtmanın her bir Ürgüplünün görevi olduğunu dile getiriyor.

Akuzun, İzmir'de Üsteğmen rütbesiyle görev yaparken üniformasıyla dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Terzioğlu'nun gönderdiği Ürgüp broşürlerini Alsancak'ta vapurdan inen yabancı turistlere dağıttığını bunları yaparkende büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ediyor.

Yılların bilgi birikimini ve tecrübelerini topladığı 3 adet yayınlanmış kitabı bulunan Akuzun'un kitaplarının isimleri şöyle: "ŞEN OLASIN ÜRGÜP” ÜRGÜP SENİ ÇOK SEVİYORUM” ÜRGÜP VE KAPADOKYA’DAN ŞİİRLER”

   

ÜRGÜPLÜLER DERNEĞİ'NİN KURUCUSU

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde 31 yıl hizmet veren Akuzun, 1992 yılında kıdemli albay rütbesiyle emekli olduktan sonra 1993 yılında Ankara'da Ürgüplüler Derneği'ni kurdu ve altı yıl boyunca başkanlığını yaptı. Dernek çatısı altında 1994 yılında çıkarmaya başladığı Ürgüp dergisinin yönetimini 24. sayıya kadar yürüttü.

"HASRET" TATİL KÖYÜ KOOPERATİFİ

Ürgüp'e hasret olan hemşehrilerinin memlekete gelememelerinin en büyük nedeninin Ürgüp'te evleri olmayışından kaynaklandığını belirten Ali Akuzun'un bugünkü HASRET Tatil Köyü'nün kooperatif başkanlığını yaptığı sitenin 1997 yılında temeli atıldı, 2003 yılında da tamamlandı. Sitenin mimarının Ankara Atakule’nin de mimarı olan Ragıp Buluç olduğunu belirtti.

TARİHİ ÜRGÜP ÇARŞISI HARİTASI

Son olarak eski Ürgüp çarşısının haritasını hazırlayan Akuzun, 1955 ile 1980 yılları arasındaki Ürgüp'te ticari faaliyette bulunan tüm işyerlerini tek tek harita üzerinde belirterek ölümsüzleştirdi.

Ürgüp'e vermiş olduğu emekleri için Emekli Albay Ali Akuzun'a Ürgüp Haber olarak teşekkür ediyoruz.

Haber Fotoğrafı: Ömer Büyükakten