1 Ocak'tan itibaren çalışanlar için yeni bir dönem başlayacak. 45 yaşını doldurmamış tüm ücretli çalışanlar, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılacak. Çalışanlar, işverenin yasa hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek. Çalışanın maaşından her ay prime esas kazancının yüzde 3'ü tutarında katkı payı kesilecek. İsteyen, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek; sistemde kalan ise hem sağlanacak devlet katkılarından yararlanacak hem de yaşlılıkta ikinci bir emekli maaşına kavuşacak.

MECLİS'TEN GEÇTİ

Düzenleme, geçtiğimiz günlerde Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onaylamasının ardından yasa Resmi Gazete'de yayımlanacak ve 1 Ocak'tan itibaren de yürürlüğe girecek. Çalışanlar yeni sistemin getirilerini merak ediyor. Ödenecek ikinci emekli maaşı, kesintinin süresine ve tutarına göre farklılık gösterecek. Örneğin; bugün itibariyle asgari ücretli 32 yaşındaki bir çalışan, her ay 50 lira düzeyinden yani alt limitten katkı payı yatırır ve 65 yaşında sistemden emekli aylığı bağlanırsa, hesabında birikecek rakam devlet katkılarıyla birlikte 43 bin lirayı bulacak. Bu kişi, normal emekli aylığına ek olarak ortalama 250 lira tutarında bireysel emeklilik aylığı alabilecek.

SİSTEMDE KALANA 3'LÜ KAZANÇ

Mevcut BES'te bulunan yüzde 25 devlet katkısı yeni sistemde de olacak. Buna ek olarak 2 destek daha var. Çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin lira ilave devlet katkısı sağlanacak. Ayrıca emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.
Otomatik katılım uygulaması, mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi'nden daha fazla avantaj içeriyor.