Kapadokya bölgesi ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri. Yıllardır bölgeye ne kadar turist geldiğinin tartışması bile sürerken, geçtiğimiz yıl ülkemizin içerisinde bulunduğu olumsuz koşullar nedeniyle 1 Milyon turist kaybı yaşandı. Peki Kapadokya bölgesi yurt içi ve yurt dışı fuarlarda ne kadar etkin tanıtılabiliyor, o fuarlara kimler ne amaçlarla katılıyor, o fuarlardan bölge turizmi ne kadar faydalanabiliyor?.

Turizmcilerin ölü sezon olarak adlandırdıkları sezon Kış aylarında ağırlıklı olarak gerçekleştirilen yurt içi ve yurt dışı fuarlara Nevşehir Valiliği, Kapadokya Turizm Hizmet Götürme Birliği, bölgedeki bazı Sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin katıldıkları görülüyor.

Son yıllarda Kapadokya bölgesinin merkezi konumundaki Nevşehir’deki belediyelerin bir bütün halinde bölgeyi tanıtma çabası verdikleri gözlenirken, bu oluşumda kurulan Kapadokya Turizm Hizmet Götürme Birliğinin önemli ölçüde etkin olduğunu görmek mümkün.

Ancak, fuarlara katılan bazı isimlere bakıldığında ise ilk akla gelen soru “Bu adamların orada ne işi olur?” sorusu oluyor. Keza o isimlerin turizmle yakından uzaktan alakası bile bulunmazken, amatör, flu fotoğraf karelerinde herkesten daha çok gülümsedikleri de gözlerden kaçmıyor. O isimler adeta fuarlarda çekilen o fotoğraf karelerinin gülümseyen, neşe saçan, biz buraya fuara değil eğlenmeye geldik edasındaki bu isimlerin tanıtım için gidilen fuarın gerçek mahiyetinden de uzak kaldıklarını görebilmek hiç zor değil.

Fuarlara neden yerel gazeteciler götürülmez …

Göreve başladığı ilk aylarda düzenlediği basın toplantısında Nevşehir Valisi İlhami Aktaş’a gazeteciler tarafından iletilen taleplerden biri de ilimizin tanıtıldığı fuarlarda ilimizde görev yapan gazetecilerin de götürülmesi idi.

Hem bölgenin tanıtımının yapıldığı o fuarlarda olan bitenleri tüm yalınlığıyla kamuoyuna aktarılması, hem de gelişi güzel, flu fotoğraf karelerinin yerine adam akıllı fotoğraflarla, görüntülerle ve haber metinleriyle bölge insanına ve kamuoyuna bilgilendirmelerde bulunulması için bu talebin ne kadar elzem olduğu Emitt fuarında bir kez daha gündeme geldi.

Yerel gazetecilerin fuarlara ve il dışındaki bu tür etkinliklere götürülmemesinin altında aranan onlarca soru işaretine de Nevşehir Valisi İlhami Aktaş’ın en azından bundan sonraki fuarlarda bir son vermesi bekleniyor.