Hazır Beton Endeksi 2017’ye hareketli girdi 
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği “Hazır Beton Endeksi”nin 2017 Ocak ayı Raporu’nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi, aralık ayına göre yüzde 1,2 oranında artarak ocak ayında 99,78 seviyesine yükseldi.

Güven Endeksi sınırlı bir artış gösterdi
Ocak ayında Güven Endeksi aralık ayına göre yüzde 0,8’lik bir artış gösterdi. Ancak, Güven Endeksi’nin değeri, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin oldukça sınırlı olduğunu göstermeye devam etti. Ankete katılanların yüzde 77’si yeni yatırım yapmayı düşünmediğini belirtirken, yeni bir istihdamı düşünenlerin oranı yüzde 3’te kaldı. Ayrıca katılımcıların yüzde 29’unun istihdamda azalma yaşanacağını düşünmesi aralık ayına oranla Güven Endeksi’nin yükseldiğine işaret etti.

Faaliyet Endeksi kısmi artış gösterdi 
Faaliyet Endeksi’ndeki yüzde 0,4 oranındaki sınırlı artış, ocak ayında inşaat faaliyetlerinde ve hazır beton üretimindeki çok kısmi bir harekete işaret eti. Ankete katılan firmaların yüzde 80’i ocak ayında satışlarının azalmış olduğunu ifade ederken, yüzde 10’u satışlarının arttığını ifade etti. Bir önceki aya göre yükseliş gösteren Faaliyet Endeksi’nde satışlarının azaldığını söyleyenlerin oranının çokluğu, sektördeki üretimin hala istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu.

Geleceğe yönelik beklenti tavan yaptı
Önümüzdeki dönem gidişatını göstermesi açısından büyük önem taşıyan Beklenti Endeksi ise ocak ayını yüzde 2,4 oranında yükselerek, ocak ayının en çok artış oranına sahip göstergesi oldu. Anket katılımcılarının yüzde 61’inin satışların artacağını düşünmesi, yüzde 16’sının ise azalacağını belirtmesi önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin, geçen aya kıyasla önemli ölçüde iyimserlik içerdiğini ortaya koydu.

Hazır Beton Endeksi ocak ayını artışla kapattı
Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden olumlu yönde etkilenerek ocak ayını yüzde 1,2 oranında artışla kapattı. Eşik olarak kabul edilen 100’ün altında seyreden Hazır Beton Endeksi 98,57 seviyesinden 99,78’e çıktı. 
Hazır Beton Endeksi Ocak Ayı Raporu sonuçları ile ilgili görüşlerini açıklayan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, ocak ayında 3 endeks değerinin eşik değer olan 100’ün altında kalmış olmasının, hazır beton sektöründeki mevcut ve beklenen gelişmelerin halen istenilen düzeyden uzak olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
Yavuz Işık, 2016 yılı aralık ayına göre daha iyimser olan raporla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Raporda, son çeyrekte düşüş gösteren Hazır Beton Endeksi’nin kısmi bir toparlanma yaşadığını görüyoruz. Ocak ayında Hazır Beton Beklenti Endeksi dışında diğer 3 endeks değerinin 100 eşik değerin altında kalmış olması, hazır beton sektöründeki faaliyet düzeyinin istenilenden uzak olduğunu göstermektedir ancak karamsar bir durum değildir. Hazır Beton Faaliyet, Güven ve Beklenti Endeksleri’nde de yeni yılın ilk ayında, bir önceki aya göre bir toparlanma görülmüştür. Sektördeki mevcut aktivitenin düzeyini gösteren Faaliyet Endeksi, endeksler içerisinde halen en düşük olanıdır ve aralık ayına göre oldukça sınırlı bir toparlanma göstermiştir. Aralık ayındaki en düşük değerden sonra inşaat ve hazır betonda ocak ayında minimal bir hareket gözlemlenmiştir.  Ancak söz konusu kısmi artışlar, hazır beton ve inşaat sektörlerindeki toparlanmanın bir sinyali olarak görmek şu aşamada olası görülmemektedir.
Ocak ayında tahsilat sürecinde bozulma yaşandığını dile getirenlerin oranı yüzde 48 oldu. Aralık ayındaki yüzde 50 oranından sonra ocak ayında bu oranın yüzde 48’e gerilemesi, sektör açısından olumlu kabul edilebilecek bir gelişmedir.” 

Hazır Beton Endeksi hakkında
Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 10 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.
Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, standartlara uygun beton üretilmesi, standartlara uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) de tam üyesi olan THBB’ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur.

Bilgi İçin: 
Türkiye Hazır Beton Birliği 
Kurumsal İletişim
Hakan Zengin / 0216 322 96 70 / [email protected]
Hale Karakaş Keskin / 0216 322 96 70 / [email protected]
Hakan Zengin