Aile ve hanehalkı kavramları, Türkiye'de aile yapısını inceleyen sosyologlarca çok uzun zamandır birbirinin yerine kullanılmaktadır. Aile, evlilik, kan bağı ve yasal yollarla birbirine bağlı, karşılıklı hak ve yükümlülüklerle bir arada yaşayan bireyler topluluğu olarak tanımlanmaktadır. Hanehalkı ise, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı adreste yaşayan bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluktur. Hanehalkı, bir aileden oluşabileceği gibi birden fazla aileden de oluşabilmektedir. Bu çalışma ile ülkemize özel hanehalkı tipleri ilk kez idari kayıtlara dayalı olarak Türkiye ve iller düzeyinde üretilmiştir. Bu haber bülteninde Türkiye geneli ve iller için oluşturulan hanehalkı tipleri sonuçlarına yer verilmiştir.

Ülkemizdeki hanehalklarının %66,9'u çekirdek ailelerden oluşmaktadır,
Çekirdek aile; yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya yalnız ebeveyn ve en az bir çocuğundan oluşan aileler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım kapsamında, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, 2015 sonuçlarına göre, ülkemizde çekirdek ailelerden oluşan hanehalklarının oranı %66,9'dur. Tek kişilik hanehalklarının oranı ise %14,4’tür. Birden fazla çekirdek aile veya en az bir çekirdek aile ile çekirdek aile üyesi olmayan en az bir kişiden oluşan aile olarak tanımlanan geniş ailelerden oluşan hanehalklarının oranı %16,5'tir. Çekirdek aile bulunmayan hanehalklarının oranı ise %2,2'dir.
 
Nüfusumuzun %4'ü tek başına yaşamaktadır.
Hanehalklarının %7,8'inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşamaktadır.
Yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan hanehalkları en çok Tunceli'dedi.
Tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il Tunceli oldu,
Tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il %23,5 ile Tunceli oldu. Bunu %22 ile Eskişehir ve %21,9 ile Gümüşhane izledi.
 
Tek kişilik hanehalkı oranının en düşük olduğu il Diyarbakır oldu,
Tek kişilik hanehalkı oranının en düşük olduğu il %7,7 ile Diyarbakır oldu. Bunu %7,9 ile Batman ve %8,2 ile Van izledi.
 
Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranı en yüksek olan il Kayseri oldu,
Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il %72,7 ile Kayseri oldu. Bunu %72,3 ile Osmaniye ve %72,1 ile Ankara takip etti.
 
Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranı en düşük olan il Şırnak oldu,
Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranının en düşük olduğu il %53,8 ile Şırnak oldu. Bunu %57,1 ile Kastamonu ve %57,9 ile Tunceli izledi.
 
Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il Şırnak oldu. 
Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en düşük olduğu il Çanakkale oldu.