Art arda patlayan bombalar, Doğu ve Güneydoğu'da 100 günü aşan sokağa çıkma yasakları, Rusya'nın Türkiye'ye turist göndermemesi nedeniyle Turizm sektörü adeta can çekişiyor. Ülke gündeminde yaşanan sıkıntılı olayların turizm sektöründe ilk yansıması da otellerin boş kalmasıyla kendini gösterdi. 

TURİZM ZOR DURUMDA

Türkiye genelinde Turizm sektöründe etkisini sürdüren kriz, Nevşehir Kapadokya bölgesinede büyük darbe vurdu. Art arda gelen iptaller yüzünden bölgedeki otellerde doluluk oranı yüzde 30’lara kadar geriledi.

Kapadokya Bölgesinde 52 otel satılığa çıktı
Türkiye nin emlak konut satışında önemli portallarından Sahibinden.com’da Nevşehir Kapadokya bölgesinden 52 tane satılık otel ilanı bulunuyor.
Kapadokyada turizm esnafı kötü geçen turizm sezonunun ardından bu yılda işlerin iyi olmadığını belirtiyor. Uçhisar’da hediyelik eşya dükkanı sahibi Mehmet yedekçi, 10 tane elemanı işten çıkarmak zorunda kaldığını dile getirerek işlerin çok kötü olduğunu ve her yerin kapanacak durumda olduğunu kaydetti. Yedekçi, satılık yüzlerce yer olduğunu belirtti. Restoranların otellerden daha zor durumda olduğunu kaydeden Sedef Restoran sahibi Mesut Kalamış, şunları anlattı: “Gelen ziyaretçiler çoğunlukla otel restoranlarını kullanıyor. Artık işler eskisi gibi değil. Yaz Kapadokya’nın mevsimi değil. En çok ilkbahar ve sonbaharda ziyaretçi gelir ama önümüzü göremiyoruz.”

İşletmeler kapanıyor, işsizler artıyor 
Avanos’ta turistik tesis işletmeciliği yapan Ahmet Kılıç, bölgeye Japonya’dan gelen turistlerin yanı sıra Fransa, Almanya ve İtalya’dan gelenlerin de eskiye oranla çok azaldığını söyledi. Kılıç, “Kapadokya’da irili ufaklı 300 tesis, bu tesislerde 25 bin dolayında turist yatağı var. Otel, butik otel, motel pansiyon ve kamping türü bu tesislerde 2015 yılı öncesine kadar 2 milyondan fazla turist ağırlayan bölge, şu sıralar maalesef turist yüzüne hasret. İptaller nedeniyle bazı oteller kapandı. Bazıları satışa çıkarıldı. İflas ertelemeleri duyuyoruz. Krediyle çalışanlar çok zorda. Bunların bankalardan hacizli olduğu söyleniyor. Bölgede üç tesisi olan tanınmış bir holding bile otellerinden ikisini kapamak zorunda kaldı. Sadece oteller değil, restoranlar, kafeler, turistik eşya satıcıları da zor durumda. Çok sayıda işletme kapandı. İstihdamda da durum aynı. Gecen yıl başlayan daralma artarak bu yıla da sarkınca bölgede işsiz kalanlar nerede ise 4 bine ulaştı” diye konuştu. 

Farklı alanlara gidiliyor 
Turizmde yaşanan olumsuz gelişmeler, işinden ayrılmak zorunda kalan sektör çalışanlarını farklı işlere yöneltiyor. Evinin geçimini, Japon turistlere rehberlik yaparak sağlayan, ancak kriz nedeniyle para kazanamaz hale geldiğini söyleyen 39 yaşındaki Mustafa Donan, çiçek yetiştiriciliği işine başlamış. Donan, “Küçük yaştan beri sektörün içindeyim. İşim rehberlik. Hem turist gruplarını gezdiriyor, hem de bir halı mağazasında Japoncam sayesinde halı satışı yapıyordum. Ancak aylardan beri bölgeye turist gelmeyince işten ayrılmak zorunda kaldım. Şimdi babadan kalma evimin bahçesinde fidan yetiştiriyor, çiçekçilik yapıyorum” diyor.

Ajanslar