Kapadokya bölgesinde ilk etapta Göreme ve Ürgüp ilçelerinde başlayan ve daha sonra da Avanos, Uçhisar, Ortahisar, Mustafapaşa, İbrahimpaşa, Çavuşin ve Ayvalı gibi merkezlerde de butik otel düzeyinde 1990’lı yıllarda yaygınlaşan yumuşak tüf kayalara oyulu mağara evler, yerli ve yabancı turistlere verilen nitelikli hizmet ve daha da uzman hale gelmiş turizm çalışanı ile bölge turizminin de Avrupa standartlarını da aşan bir düzeye getirdi.
Bölgedeki turistik konaklama tesislerinde konaklama ücreti 25-50 Avro arasında değişirken, mağara evlerde konaklamanın sadece bir gece konaklama bedeli 1500 Avro düzeyine kadar çıkabiliyor.
İlk çağın mistik tüm değerlerini oldukça rahat bir şekilde turistlerin bulabileceği mağara evlerde her türlü konfor düşünülmüş.
İnternet sisteminden yararlanmadan tutun, Jakuziye varana kadar her türlü konforun en ince bir şekilde dizayn edildiği mağara evlerde de genellikle organik tarım ile elde edilmiş tüm tarımsal ürünleri bulabilmekte mümkün.
Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz,  Kapadokya bölgesinde turistler tarafından mağara evler olarak da nitelendirilen bu tip butik otellerde turizmin daha da kaliteli hale geldiğini söyledi.