2010 yılından bu yana vatandaşlarımıza tüm platformlardan kolay randevu alma imkanı sunan Merkezi Hekim Randevu Sistemi projemiz, Londra’da düzenlenen Contact Center World Awards’ın (Dünya Çağrı Merkezi Ödülleri) finallerinde  “Dünyanın En İyisi” seçildi.
Konuya ilişkin il sağlık müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Türkiye'nin kendi kaynakları ile hayat bulan ve hastanelere tek merkezden randevu alma imkanı sunan MHRS, kazandığı uluslararası başarılarda zirveye tırmandı. Dünyada, ülke çapındaki tüm hastaneleri tek merkezde buluşturan ilk ve tek randevu sistemi MHRS, tescillenen başarısı ile ülkemizi bir kez daha gururlandırdı. Londra'da düzenlenen, çağrı merkezi sektörünün en saygın yarışmalarından olan Contact Center World Awards organizasyonunda; Avrupa, Amerika, Orta Asya ve Afrika bölgelerinin birincileri yarıştı. Daha önce EMEA (Avrupa, Orta Asya ve Afrika) bölgesinin "Best Outsourcing Partnership" (En İyi Dış Kaynak Ortaklığı) kategorisinde 2017 yılı birincisi olan MHRS, şimdi de bölgesinde birinci seçilen diğer kurumları geride bırakarak kıtalar arası dünya birincisi oldu. Ayrıca MHRS, Sağlık Bakanlığı ile birlikte, projenin teknik alt yapısını yürüten AssisTT A.Ş.’ye de iki ödül getirdi. Türk Telekom iştiraki AssisTT A.Ş., “Büyük Ölçekli En İyi Çağrı Merkezi” ile “En İyi Teknoloji İnovasyonu” dallarında da birincilik ödülü almaya layık görüldü.
Kamudaki En Büyük Çağrı Merkezi
MHRS sayesinde vatandaşlar, Türkiye’deki 829 kamu hastanesi, ağız ve diş sağlığı merkezleri ile aile hekimlerinden7/24 mekan bağımsız randevu alabiliyor. ALO182 ile çağrı merkezi üzerinden, mhrs.gov.tr ve e-nabiz.gov.tr web portalleri üzerinden, mobil uygulamaları ile akıllı telefonlar üzerinden, yani birden çok kanaldan randevu alabiliyor, değişiklik yapabiliyor ya da iptal edebiliyorlar. AB’nin kabul ettiği 20 temel kamu hizmeti arasında yer alan MHRS, randevuların canlı operatörler aracılığı ile verildiği ALO182, kamudaki en büyük çağrı merkezi durumunda. Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastanesi ve aile sağlığı birimlerine verilen randevu hizmeti yaklaşık 3 bini çağrı operatörü olmak üzere toplamda 3495 çalışan tarafından sağlanıyor. Çağrı Merkezi Derneği’nin 2016 verilerine göre Türkiye’deki kamu projelerinde toplam yaklaşık 10.000 çağrı merkezi çalışanı istihdam edildiği göz önüne alındığında MHRS’nin istihdam büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor. MHRS, 3500’e yakın personeli ile kamudaki toplam çağrı merkezi istihdamının üçte birini tek başına üstlenmiş durumda. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği “hekim seçme hakkı” nı da vatandaşlara sunuyor.
490 milyon randevu
MHRS’den bugüne kadar 53 milyon vatandaş, 490 milyon randevu aldı. MHRS’nin hizmete girdiği günden bugüne kadar toplam 489 milyon 240 bin çağrı yanıtlandı. Tüm zamanlarda toplam 490 milyon randevu verildi. Verilen bu randevuların yüzde 63,42’si ALO182 hattından oluşturuldu. 2017 yılının ilk 9 ayında alınan toplam 56 milyon 519 bin 660 randevunun ise yüzde 64,13’ü alo182’den oluşturuldu. MHRS’nin randevu kanalları içinde halkın en çok tercih ettiği ALO182 kanalının kullanımı yıllar içinde önemini korumaya devam etti. ALO182 üzerinden ortalama randevu alma süresi ise yalnızca 2 dakika 21 saniye olarak gerçekleşti. MHRS’nin bir diğer önemli özelliği ise bu geniş kapsamlı çağrı hizmetlerini Adıyaman, Ankara, Bingöl, Bitlis, Edirne ve Erzurum’daki alo 182 çağrı merkezi lokasyonlarında yürütüyor olması. Gelecek ay ise Samsun’da açılması planlanıyor. Çağrı Merkezi Derneği’nin 2016 istatistiklerine bakıldığında Türkiye’deki diğer çağrı merkezlerinin yüzde 40’ı İstanbul’da yoğunlaşmış durumda.
MHRS’nin örnek bir başarı hikayesi olmasının arkasında, Bakanlığımızın sistemleri ve e-Devlet ile bütünleşmiş halde çalışması da var. MHRS;  e-Devlet, e-Nabız, Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri, Aile Hekimi Bilgi Sistemi, Halk Sağlığı Bilgi Sistemi ve Sağlık.Net Online gibi birçok sistemle eşgüdümlü çalışıyor” ifadelerinde bulunuldu.