Kökü oldukça derinlerden gelen bir geleneğin yeryüzüne filiz vermiş gönüllü kuruluşlarından biri olan, Mimar Sinan Mühendisler Birliği Nevşehir Temsilciliğinin düzenlemiş olduğu Mimar Sinan’ı Anma ve Osmanlı döneminde mimarlık ve mühendislik eğitimi konulu etkinlik Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesinin katkı ve destekleriyle, Üniversite konferans salonunda 26.04.2017 tarihinde gerçekleştirildi.
Etkinlikte açılış konuşması yapan Mimar Sinan Mühendisler Birliği Nevşehir İl Temsilcisi Seyfullah DURAN şunları söyledi; “Mimar Sinan Mühendisler Birliği; cami, mescit, medrese, türbe, şifahane, tabhane, köprü, hamam, su kemeri ve sıbyan mektebi gibi 400’den fazla eseri medeniyet tarihimize kazandıran bir büyük ustayı anmanın onuru ve gururu içerisindedir.
Dünyayı anlamlı ve güzel kılmak adına ortaya koyduğu çabalarının birer ürünü olan ve günümüzde hâlâ işlevini sapasağlam sürdüren bu şaheserler, onun mazhar olduğu, Cihan mimarlarının ve devrin mühendislerinin başı övgüsünü sonuna kadar hak ettiğinin en önemli kanıtıdır.
Kayseri’den İstanbul’a, Mekke’den Vişegrad’a kadar geniş bir coğrafyada, büyük bir özveri ve disiplinle, sürekli yenilik peşinde koşan, bilim ve tekniğe her daim önem vererek insanî ölçekte ufkî şehirler kuran Mimar Sinan, ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen taraflı tarafsız bütün otoritelerin beğeni ve takdirini kazanmaya devam etmektedir. Dünyanın saygın mimar, mühendis, gazeteci ve bilim insanları tarafından Koca Sinan için Dünyanın İlk Yıldız Mimarı yakıştırmasının dile getiriliyor olması, Mimar Sinan’ın evrensel nitelikte bir değer olduğunu bizlere apaçık ifade etmektedir.
Köklü medeniyetlerin yaşadığı Anadolu coğrafyası bizlere güçlü bir yaşam kültürü ve sağlam bir mazi sunmaktadır. Bir milletin geçmişinden kopuk olarak geleceğini inşa etmesi teknik olarak mümkün değildir.
Ayrıca geçmişte yaşanmış tecrübelerden istifade etmek geleceğin sorunlarına çözüm bulma gayretlerini kolaylaştıracaktır. Bu açıdan bakıldığında, özellikle devşirme sistemi ve hassa mimarlar ocağındaki usta-çırak ilişkisine günümüz eğitim sisteminde mutlaka yer verilmelidir.
Orta öğretimde öğrencinin karakter analizine göre yönlendirilmesi, insan kaynağımızı daha verimli değerlendirme adına faydalı olacaktır.
Hassa Mimarlar Ocağı ve Ahilik geleneğinin günümüz eğitim sistemine uyarlanması, şüphesiz ki mentörlük, koçluk, daha doğrusu hamilik ile sağlanabilmektedir. Bu sayede üniversite öğrencisinin kariyer planını erken dönemde yapması ve üniversite yıllarını daha verimli değerlendirmesi söz konusu olacaktır.” Dedi. Sonrasında katılımcılara “Mimar Sinan ve Osmanlı döneminde mimarlık ve mühendislik eğitimi konulu” belgesel gösterimi izlettirildi. Program bu şekilde sona erdi.