Nevşehir Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ali Umutlu yılda yaklaşık Nevşehir 116 ton bal üretiliyor

Nevşehir Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ali Umutlu'nun teşviki ile hobi olarak arıcılık yapmaya başlayan Sağlık Müdürlüğü eski şube müdürü Mehmet Kömürcü, arıcılığın kurallarını değiştiriyor. Nevşehirli arı üreticisi Mehmet Kömürcü, dünyanın en meşhur ve kaliteli balının Rize Anzer balından sonra Nevşehir balı olduğunu iddia etti.

Kömürcü, arıcılık hakkında FİB Haber Merkezine önemli açıklamalarda bulundu; " İsterseniz zevk ve uğraşı olarak düşünün isterseniz ekonomik yanını düşünün. Her yönüyle arıcılık keyfekeder güzel bir hastalık.

Günümüzde son yılların en popüler iş kollarından biri şüphesiz arıcılık. Meşakkatli bir iş olmasına karşın getirisi yüksek olması yatırımcılar için cazibe unsuru. Başlangıç için büyük bir bütçe istemeyen arıcılık, aynı zamanda pazarlama sorunu yaşanmayan bir sektör. 4 mevsimin birden yaşandığı ülkemiz de arıcılık faaliyetleri için gayet uygun. Girişim uzmanlarına göre bal pazarı önümüzdeki yıllarda ciddi büyüme potansiyeline sahip, üstelik devlet de girişimciyi destekliyor. 

Şimdi gelelim arıcılık konusunda ince detaylara;

Hazır satılan arı bezlerinin arıların ayağına takılarak resimdeki gibi toplu ölümlere sebep olduğunu söyleyen arı üreticisi Mehmet Kömürcü, Kış aylarında Nevşehir bölgemiz kış şartlarının sert geçmesi nedeni ile şeker ile yapılan şerbetleme işleminde şekerlerin eksi 5 yada 10 olduğu zamanlarda arının yeterli beslenemediği ve bahara bir çok arının çıkmadığını, Yani arılar bahar yada kış aylarında bal ile şerbetlenmesi gerektiğini vurguluyor. Nevşehir il geneli dağlarında kekik başta olmak üzere 120'den fazla çiçek türünü barındırdığını ayrıca, Mersin, Adana ve Muğla arıcılarının arılarını Nevşehir'e getirerek burada çoğalttığını, Zira, polen miktarının güçlü olduğu bir bölge olduğumuzu söyledi.

Bölgemizin arıcılığa çok uygun olduğunu, anzer yaylasından sonra, Türkiye'de en güzel bal ilimiz Nevşehir'de yetiştiğini ifade eden Kömürcü, herkesi arıcılık sektörüne girmeleri konusunda davet ederek hala hazırda Nevşehir'de yaklaşık olarak yıllık 120 ton bal üretiliyor" dedi.

Haber:Mustafa Ferveren