Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu Toplantısı ile Kent Diplomasisi ve Yerel Yönetişim Komitesi yan etkinliği Nevşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Nevşehir’de gerçekleştiriliyor.

Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu ve Batı Asya’nın çeşitli ülkelerinden 100’e yakın belediye başkanı, yerel yönetim birlikleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantı öncesinde Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, UCLG-MEWA Başkanı Mohamad Saadie ve UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Toplantı da konuşan Belediye Başkanı Rasim Arı, dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda belediye başkanını Nevşehir’de ve Türkiye’de ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Nevşehir Belediye Başkanı görevine seçilmesinin ardından katıldığı ilk UCLG-MEWA toplantısında Sayman Yönetim Kurulu Üyesi görevinin yanında Denetleme Kurulu Başkanlığı ve Kültür ve Turizm Komitesi Eşit Başkanlığı görevlerine getirildiğini hatırlatan Arı, Nevşehir ve Türkiye’yi böylesine önemli bir platformda temsil etmekten dolayı onur duyduğunu kaydetti.

UCLG-MEWA çatısı altında yerel yönetimlerin karşılıklı işbirliği ve diyalogları güçlendirmek için çalışmalar yürüttüğünü belirten Arı, “Geçtiğimiz yıl Ürdün’de gerçekleştirmiş olduğumuz genel kurulda Türkiye’den bu toplantıya ev sahipliği yapmak istediğimizi belirtmiştik. Bu beyanımızın üzerine orada oy birliği ile bir karar alındı ve toplantıya bugün Nevşehir Belediyesi olarak ev sahipliği yapıyoruz. UCLG-MEWA, BM’den sonra dünyadaki en büyük teşkilatı. Bizim ülkelerimizin arasında nasıl ki ülkeler arasında var olan diyalogları, birliği, beraberliği, işbirliğini gerçekleştirmek için liderlerimiz, hükümetlerimiz gayret sarf ediyor ise bizim de UCLG-MEWA olarak temel maksadımız; yerel yönetimlerde bu işbirliğini tesis etmek ve ülkelerimizin birlik ve beraberliğini, işbirliğini güçlendirmek için gayret sarf etmektir.” dedi.

Teşkilatın Genel Sekreterliği görevini üstlenen Mehmet Duman’ın başarılı çalışmaları ile Türkiye’yi ve yerel yönetimleri uluslararası arenada en iyi şekilde temsil ettiğini söyleyen Arı, “Mehmet Duman bey Türkiye’nin tanıtımı açısından, lobicilik açısından bu işte elini değil, adeta bedenini taşın altına koymuş bir insan. MEWA’nın dünyanın en iyi yerel yönetimler teşkilatı olabilmesi için gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Ülkemizin dünyada daha fazla gündeme gelmesi açısından ciddi lobi faaliyetleri yürütüyor. Sizin elinizde ne kadar imkânlar olursa olsun, ne kadar iyi işler yaparsanız yapın lobicilik faaliyeti olmazsa bunları dünyaya yansıtmanız çok zor. Aslında bizim ülke olarak beceremediğimiz en temel işlerden bir tanesi bu. Aslında bizim Türk milleti olarak temel sorunlarımızdan bir tanesi bu. Yerel yönetimlerde de bu durum böyle. Birçok güzel şeyler yapıyoruz ama bunu gerektiği gibi anlatamıyoruz, tanıtamıyoruz. Bizlerin elindeki işler başkasının elinde olsa o kadar güzel tanıtır ve anlatır ki.2002 yılından beri AK Parti İktidarları döneminde Türkiye’de o kadar çok güzel iyi işler yapıldı ki ama bunu yeterince halka yansıtamıyorsunuz. İşte bizim en büyük eksikliğimiz lobi faaliyeti. Yurt dışındaki insanlarımızda da en büyük eksikliklerden bir tanesi bu. Avrupa’da 5 milyon insanımız yaşıyor ancak başkalarının göstermiş olduğu lobicilik faaliyetini biz yeterince yapamıyoruz. O yüzden buna daha fazla önem göstermemiz gerekiyor. İşte MEWA aracılığı ile ülkemizi yerel yönetimler manasında daha fazla tanıtacağız.” diye konuştu.

 UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, ise göreve gelmesinin ardından 1 yılı geçmemesine karşın Belediye Başkanı Rasim Arı’nın Nevşehir’de önemli projeleri hayata geçirmesinin yanında UCLG-MEWA çatısı altında Nevşehir’i ve Türkiye’yi tanıtmak için büyük çaba gösterdiğini söyledi.

Duman, “Sayın Rasim Arı, teşkilat içerisindeki Sayman Yönetim Kurulu Üyesi ve Denetleme Kurulu Başkanlığı gibi aktif görevlerinin yanında Kültür ve Turizm Komitesi Eşit Başkanlığı görevi ile birlikte Kapadokya’nın turizm potansiyelini dünyaya ulaştırmak bakımından çok önemli bir misyonu yerine getiriyor. “ dedi.

Toplantıya çeşitli ülkelerden belediye başkanlarının katılacağını belirterek toplantı gündemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Duman, “Bu toplantımızda teşkilatımızın dünya teşkilatımızdan da eş başkanımız bulunuyor. Burada teşkilatımızın yönetim kurulu 2020 yılının bahar dönemi toplantısını gerçekleştirecek. Önce mali yönetim komitesini toplayacağız ve Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Rasim Arı’nın başkanlığında gerçekleştirilecek olan bu toplantıda teşkilatımızın mali yapısı ile ilgili raporları ele alacağız. Ardından UCLG-MEWA’nın 6 komitesinden biri olan Kent Diplomasisi ve Yerel Yönetişim Komitesi’nin başkanlık divanını toplamak suretiyle gelecek 3 yıl içerisindeki yol haritamızı başkanlık divanı üyeleri ile birlikte çizeceğiz.” şeklinde konuştu.

Belediyelerin ‘Kardeş Şehir’ ilişkileri ile ilgili yaptıkları çalışmalardan da bahseden Duman sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ülkemizdeki birçok şehir başka ülkelerdeki kentler ile kardeş şehir ilişkileri içerisine giriyor. Bunun içini iyi doldurmamız gerekiyor. Kardeş Şehir dediğimiz zaman sadece bir belediye ile diğer belediyenin kardeşliğini düşünmememiz gerekir. O kentteki üniversite ile karşı taraftaki kentte bulunan üniversitenin bir araya gelmesi, turizmcilerin, ticaret erbaplarının bir araya gelmesi ve dolayısıyla kentteki tüm dinamiklerin, tüm katmanların bir araya gelmek suretiyle gerçek manada kardeşliğin tesisi ile ilgili çalışmalar yapması gerek. Bunla ilgili olarak Türkiye Belediyeler Birliği’nin ciddi çalışmaları var ve bizde UCLG-MEWA olarak bu konunun takipçisiyiz. Kurmuş olduğumuz komiteler vasıtasıyla bu konu ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.

Toplantıda son olarak konuşan UCLG-MEWA Başkanı Mohamad Saadie ise ‘ikinci ailem’ dediği Türkiye’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Mohamad Saadie, “Burada aranızda bulunmaktan memnun olduğumu söylemek istiyorum. Çünkü siz benim ikinci ailemsiniz. Öncelikle basın mensuplarını selamlıyorum. Sizlerin önemli rolünü biliyorum. Geçmişte bu alanda çalışmalar yaptım. Siz hem yerel yönetimlerin başarısını yansıtıyorsunuz hem de başarısızlıkları da bize aktarıyorsunuz ki biz onları başarıya dönüştürelim. Maalesef ki Türkçe bilmediğim için bugün Arapça konuşuyorum. Ama yakın zamanda Türkçe öğreneceğim. Çünkü Türkçe hem sevdiğim insanların hem de sevdiğim ülkenin dilidir. Buradaki toplantımıza ev sahipliği yapan Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’ya çok teşekkür ediyorum. Allah işini özenle yapan kulunu sever. Belediye Başkanı Rasim Arı’da bunu uyguluyor.  Şunu da göz ardı etmemeliyiz. Rasim Arı tüm uluslararası etkinliklere elinde geldiği kadar katılım sağlıyor. Orada da hem Nevşehir’i hem Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil ediyor. Dünyadaki tüm insanları buraya çekmeye çalışıyor. Biz UCLG-MEWA olarak Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın her zaman arkasındayız.  UCLG-MEWA olarak Mehmet Duman’ın da söylediği gibi yerel yönetimlere elinden gelen her türlü sağlıyor.  Mehmet Duman’a da çalışmalarında teşekkür ediyorum.  UCLG-MEWA Birleşmiş Milletler ’den sonra en büyük ikinci kuruluştur.  UCLG-MEWA’nın öncelikli hedefleri sürdürülebilir kalkınma amaçlarını yerelleştirmektir. Biliyoruz ki her şehrin her belediyenin farklı özellikleri var. Biz elimizden geldiği kadarıyla benzerlikleri belediyeler arasında ayarlamaya çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla belediyelerde ki sosyalleşmeleri de destekleyeceğiz. Emin olun aramızdaki dil bize engel olmayacak. Çünkü bizim duygularımız dilden e sözlerden daha güçlüdür. Nevşehir’de düzenlenen toplantı için Belediye Başkanı Rasim Arı’ya yeniden teşekkür ediyorum. Lübnan’dan 20 kişinin üzerinde katılım sağlamak istiyorduk. Ama maalesef Lübnan’da yaşanılan iflastan dolayı ve Korona virüsünden dolayı 20 kişi rezervasyon yaptırmalarına rağmen gelemediler. Beni bir uçak getirmeseydi ben başka bir yol bulup gelme şansımı deneyecektim.” diye konuştu.