Evlerde kış için hazırlık başladı. Nevşehir pazarında şu günlerde turşuluk, konservelik ve kurutmalık sebzeler ilgi görüyor. Kışın GDO (Genetiği Değiştirilmiş Oraganizmalar) lu sebzeleri ve sağlıksız gıdaları tüketmek yerine mevsiminde bolca alarak kışa hazırlamak isteyen vatandaşlar pazarın yolunun tutuyor.

Ağustos sıcaklarının hızla artmasının ardından Nevşehirli hanımlar kışlık hazırlamaya başladı. Kış için kurutulan sebzelikler için çarşı pazara akın eden Nevşehirliler uzun süredir durgun olan pazarlara az da olsa canlılık getirdi.

Yaz mevsiminin son dönemlerinde vatandaşlar, gerek kurutmak gerekse turşu yapmak için sebzelerini almaya başladı. Vatandaşlar, kış dönemi için aldıkları sebzeleri ya geleneksel yöntemle kurutup kışa yiyecek hazırlıyor ya da sirke veya limonla turşusunu yapıyor.

Nevşehir pazarında kurutmalık ve turşuluk sebzeler tezgahlara dizildi.
 

Dolmalık biber, domates, patlıcan, salatalık ve fasulye gibi kurutulan ve turşusu yapılan ürünler, pazar tezgahlarında yer alan aldı.

Konuyla ilgili konuşan Nevşehir Sebzeciler Meyveciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Selim Özmen, gerek düşük fiyat gerekse kış hazırlıkları sebebiyle pazarda işlerin hareketli olduğunu söyledi. Özmen, “Kurutmalık olarak, sivri ve dolmalık biber, patlıcan var. Salçalık domatesler var, Turşu için de yeşil domates, acı biber, fasulye var. Bunlara çok talep var. Sebze fiyatlarının değişiklik gösterdiği pazarda dolmalık biber ,Patlıcan ve salatalık 1, 5 ila 2 liradan, salçalık domates 60-80 kuruştan satılıyor" ifadelerini kullandı.

Mevsim sebzeleriyle kışa hazırlanan turşu ve salçalar mutfaklardaki yerini almaya başladı. Pazardaki tezgahlar da turşu ve salçalarla donatılmış durumda.
Ailelerin kışa hazırlık olarak turşu ve salça aldığını belirten esnaflar, müşterinin kaliteli ürünleri alması gerektiğini belirtiyor.

"Evde yapılan salça ile fabrika ürünü salçalar arasında bariz bir fark var. Evde elle yapılan salça, fabrika ürünü salçalara oranla daha lezzetlidir. Kaliteli bir salça; kuruluğundan ve koyuluğundan anlaşılır. Evde yapılan salça güneşte kurutulduğu için salça kıvamını daha iyi alıyor. Fabrika ürün salçalar evde yapılan salçalar göre daha sulu olurken koyu olmaz. Ayrıca insanlar salça almadan önce tatlarına bakmaları gerekiyor. Eğer salça kıvamını tutmamış ise yemeğin tadını bozar. Yine evde yapılan salçadan fabrika salçalarına göre daha az kullanılması aynı tadı verecektir".