Nevşehir ve köylerinde ev hanımları, yaklaşan kış öncesi komşuları ile birlikte imece usulü kışın tüketecekleri yufka ekmeği hazırlıklarına başladı. Kışın yiyecekleri ekmeği şimdiden hazırlayan ev hanımları, aynı zamanda aile bütçelerine de katkı sağlıyor. Sabah erken saatlerde bir araya gelen kadınların bazıları hamur yoğurup bezeler hazırlıyor bazıları da oklava ile yufka açıp tandırda yufkaları pişiriyor. Akşam geç saatlere kadar hazırlanan yufka ekmekler, kış boyu tüketilmek üzere evlerde muhafaza ediliyor.

Nevşehir'de ev hanımları yaklaşan kış öncesi komşuları ile birlikte kışın tüketeceği yufka ekmeği hazırlığına başladı.Hemen her mahallede komşular ve akrabalar arasında toplanan kadınlar kışa hazırlık için yufkalarını yapıyor.

Sabah erken saatlerde ocak başına geçen kadınlar, hamurlarını yoğurarak yufkalarını pişiriyor. Yufka yapan Raziye Atak, “Bezi açıyoruz. Ateşin üzerindeki geniş saca serilen yufkaları dikkatlice pişiriyoruz.

Ateşi yakan ile hamuru açan kişinin çok dikkatli olması gerekiyor. Bu günde komşularla ve gelinlerim ile beş kişi toplanarak sırası ile her gün bir kişiye yufka ekmek yapmaya başladık. Bu işimiz bir hafta sürer. Ekmekler, yufkalar, gözlemeler ikram ediyoruz. Kışa saklanan yufkalar ise tandırlıkta ve mutfakta yerini alır” dedi.

Genelde bu aylarda yoğunluk kazanan yufka ekmeğini, köyde kadınlar tandırda yaparken, şehirlerde ise apartmanın bodrumları yada çatı katları tercih ediliyor. İmece usulü yapılan yufka ekmekler hem ailelerin bütçesine katkı sağlıyor, hem de yöresel yemeklerin tüketilmesine öncülük ediyor. Özellikle köylerin vazgeçilmezi tandırda yufka ekmeği, imece usulü ile pişirilip soğuk kış günlerinde ev hanımlarının işini kolaylaştırdığı için büyük ilgi görüyor.

Nevşehir'de yaşayan ev hanımı Ayşegül Açık, komşuları ile birlikte kışın tüketeceği ekmeği hazırlığına başladıklarını belirterek, “Yufka ekmeğini her yıl bu aylarda tandırda yapıyoruz. Yufka her yemekle terih ediliyor. Özellikle Nevşehir'imizin yöresel yemeği olan bulgur pilavıyla yanında turşu daha fazla tercih ediliyor. Evde 6 kişilik bir aileyiz, bu yüzden fırından aldığımız ekmekten daha ucuza geliyor. Eskiden köyde yapardık ve şehirdeki evimize getirirdik. Getirirkende yufka ekmeği kuru olduğu için kırılır bir kısmı zarar görürdü. Şimdi ise evimizin yanındaki tandırda yaptığımız için zarar görmeden evimize getirerek kış boyu tüketiyoruz.”dedi.
Nuriye Uysal’da aynı ifadeleri kulanarak, yufka ekmeği yaparak ev ekonomisine katkı sağladıklarını ifade etti.