Kış aylarında trafik güvenliğini sağlamak için özellikle kritik yol kesimlerinde oluşan buzlanmayı engellemek, en önemli hususlardan biridir. Kar ve buz mücadelesinde en sık kullanılan yöntemler tuzlama ve kimyasal madde kullanımıdır. Ancak bu yöntemler kar yağışı veya buzlanmadan sonra uygulandıklarında, kaplama-buz arasındaki bağın çözülebilmesi için daha çok madde gereksinimine, trafik akış hızında yavaşlamaya neden olmaktadır. Kimyasal madde ve tuz kullanımı, görünüşte düşük maliyetli bir çözüm olarak görülse de; köprülerin ve araçların metalleri üzerinde hızlı okside etkisi nedeniyle kullanımı belli şartlara bağlanmıştır.

Köprülerde, özellikle taşıyıcı elamanlarda korozyona sebep olduğundan; geleneksel uygulamaların yerini, buzla mücadelede farklı yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu yeni yöntemlerden biri de İletken Asfalt Betonu (İAB)’dur. Asfalt betonun iletkenliği, karışım içerisine iletken materyaller katılarak elde edilmektedir. Elektriksel direnci nedeniyle iletken beton, bir güç kaynağına bağlandığında yüzeyde buz oluşmasını önlemek için yeterli ısı üreterek, buzlanma daha oluşmadan önlenmektedir.

Günümüzde özellikle soğuk iklimli bölgelerde örnekleri mevcut olan bu sistemlerin iletkenlik özellikleri ile birlikte mekanik özellikleri, uzun vadede performans özellikleri ve onarım teknikleri üzerine geniş çaplı araştırmalar yapılarak hayata geçirilmesiyle viyadük ve köprü gibi, amortisman bedeli yüksek olan yapılarda, buzla mücadelede kimyasal veya tuz kullanımının azaltılmasını, bu yapıların daha uzun ömürlü ve durabil olmalarını sağlamaktadır.

İlimiz Nevşehir'deki metal taşıyıcılı köprü ve geçitlerde, buzlanmaya bağlı kazaların çok olduğu noktalarda, İAB kullanılabilir.

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği   –   Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi