Nevşehir semalarında 12 Nisan'da ses hızını aşan, vatandaşları korku ve paniğe sürükleyen, camların kırılmasına yol açan F-16'nın uçuşuyla ilgili olarak Emniyet müdürlüğünün o tarihte Valilik ve Garnizon komutanlığına yazdığı yazıya yanıt verilmediği ve örtbas edildiği ortaya çıktı.

Hatırlanacağı üzere Nevşehir'de 12 Nisan 2016 Salı günü akşam Saat 19:00 sıralarında güçlü bir patlama sesi duyulmuş ve vatandaşları korkutan bu ses büyük endişeye sebebiyet vermişti. 


12 NİSAN'DA SES DUVARINI AŞAN F-16 OLAYI DA ARAŞTIRILIYOR

Öte yandan, Nevşehir ve Kayseri'de 12 Nisan gecesi ses duvarını aşan, camların kırılmasına, vatandaşların korku ve paniğe kapılmasına yol açan bir F-16 'nın uçuşunun da darbe hazırlıkları çerçevesinde bir deneme olduğu yolundaki şüphelerde, 15 Temmuz'da meydana gelen kalkışma sonrası yeniden araştırmaya başlandı.

Kayseri Emniyet Müdürlüğünün, bu tür uçuşlar konusunda kendilerinin önceden bildirilmesine ilişkin olarak 14 Nisan'da Valilik ve dün tutuklanan Kayseri Garnizon komutanı Hv.Plt. İsmail Yalçın'a gönderdiği yazının örtbas edildiği ve yazıya yanıt verilmediği gibi İçişleri bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına gönderilmediği belirlendi.

DHA'nın ele geçirdiği, Kayseri Emniyet Müdürlüğünce ilgili makamlara yazılan ve yanıtsız kalan tutanakta şu ifadelere yer verildi: 

VALİLİK VE GARNİZON YAZIYI YANITLAMAMIŞ

" 12 Nisan'da akşam saatlerinde Kayseri şehir merkezi semalarında duyulan şiddetli bir patlamaya benzeyen ses duyulmuş bunun üzerine vatandaşlar 155 polis imdat telefonuna çok sayıda ihbarda bulunmuştur. Kentin farklı noktalarında polis ekipleri tarafından kontroller yapılmış ancak patlama dair bir bulgu ve bilgiye ulaşılamamıştır. Günün ilerleyen saatlerinde yapılan araştırmalarda sesin Nevşehir'de de duyulduğu öğrenilmiştir.

Kayseri ve Nevşehir'de duyulan yüksek gürültülü patlama sesine benzer bir sesin bu illerin üzerinden geçen bir uçağın ses duvarını aşmasıyla oluşan gürültü olduğu bilgisine ulaşılmış ancak konu ile alakalı asli sorumlu olan kurumdan kamuya aydınlatıcı kesin ve net bir açıklama yapılmamıştır. Ülkemizin son dönemlerde içerisinde bulunduğu hassas gündemden dolayı meydana gelebilecek bu tür yüksek gürültülü sesler vatandaşlarımızda korku ve panik oluşturmakta ve korku ve paniği tırmandıracak şekilde sosyal medyada paylaşımlar ve yanlış haberler yapılmaktadır. İl Emniyet Müdürlüğüne ilgili kurum tarafından bu tür bir faaliyetin yapılacağı bilgisi önceden verilmediğinden, Emniyet Müdürlüğü 155 polis imdat hattına iletilen çok sayıda ihbarla vatandaşlara ve ekiplere doğru ve açıklayıcı bilgi verememiş, neticesinde vatandaşlarımızda korku ve panik meydana gelmiştir. Vatandaşları ve polis ekiplerini doğru bilgilendirerek halk arasında meydana gelebilecek korku, panik ve belirsizlik durumunun kısa sürede önlenebilmesi için konuyla ilgili olarak belirtilen şekilde yüksek gürültülü seslere neden olabilecek faaliyetler yapılmadan önce ilgili kurumların İl Emniyet Müdürlüğüne yazılı olarak veya 155 polis imdat telefonla bilgi vermeleri gerekmektedir??