Sokak ve caddelerin ücretli otopark olarak kullanılması artık yada dışı. Mahkeme Burdur Belediyesi'nin yolları otopark işletmelerine tahsis etmesi hakkında yurttaşlardan yana karar verdi “Yolların amacı dışında kullanımı şehircilik ilkelerine aykırıdır” dedi. Karar 81 ilin belediyesi için de emsal niteliğinde.

Danıştay’ın ’Otopark Kararı’ Türkiye Genelinde Tüm İllere Örnek Olmaya Devam Ediyor.  Paralı Otopark Uygulaması birer birer Kaldırılıyor. En son Şereflikoçhisar Belediyesi , Kırşehir Belediyesi, Beypazarı Belediyesi,  Çorum Belediyesi, Paralı Otopark Uygulamasını Kaldırdılar...

Cadde ve sokakların belediyeler tarafından ücretli otopark ilan edilerek kiraya verilmesini yargıya taşıyan Burdur Tüketicileri Koruma Derneği’ni haklı bulan Danıştay, “yolların amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etmesinin ardından şimdi Nevşehir Belediyesi tarafından caddelerde uygulanan ücretli park uygulamasının akıbetinin ne olacağı merak konusu oldu.

Ülke genelindeki benzeri uygulamalara emsal nitelikteki kararla ilgili açıklama yapan davayı açan derneğin başkanı Kemal Arslan, kişi ve kuruluşların talep etmeleri halinde ellerindeki bilgi ve belgeleri paylaşabileceklerini söyledi.

Burdur Hasta ve Tüketicileri Koruma Derneği (BURTUKODER), dönemin Burdur Belediyesi’nin 8 Nisan 2010 tarihinde aldığı kararla kent merkezindeki bazı caddelerin ücretli otopark ilan edilip kiraya verilmesini öngöre düzenlemenin iptali istemiyle Isparta İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Ancak Mahkeme derneğin bu talebini reddetti. Mahkemenin red kararını temyiz eden derneği haklı bulan Danıştay 8. Dairesi, Burdur’daki kimi caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilmesinin yolunu açan belediye kararını, “yolların asıl amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle iptal etti.

KARAR, ÜLKE GENELİNDEKİ UYGULAMALARA EMSAL NİTELİĞİNDE

Ülke genelindeki benzeri uygulamalara emsal teşkil edecek nitelikteki yargı kararını değerlendiren BURTUKODER Başkanı Kemal Arslan, Burdur Belediyesi’nin kararı temyiz etme isteminin de Danıştay tarafından reddedildiğini belirterek, “Burdur Belediye Başkanlığı, Danıştay kararına, ‘karar düzeltilmesi’ talebiyle yine itiraz etmiş, Danıştay bu istemi de yerinde görmeyerek itirazı reddetmiş, karar kesinleşmiştir. BURTUKODER olarak 5 yılı bulan bir hukuk mücadelesi sonucu, sadece Burdur’daki uygulamayı değil, tüm Türkiye’de cadde ve sokaklardaki ücretli otopark uygulamasını durduracak emsal bir kararı çıkartmış bulunmaktayız” dedi.

Nevşehir Belediyesi tarafından saat başına alınan park ücretinin devam edip etmeyeceği kararı merak konusu olurken, Nevşehir’de yaşanan otopark sorunu da giderek içinden çıkılmaz hale geldi.

PARASIZ OTOPARK SORUNU DAHA DA İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GETİRECEK

Nevşehir’de araç sayısı 106 bin 920’ye çıkarken, Belediye’nin bu konuda şimdiy kadar kalıcı hiçbir çalışma yapmaması şehirde yaşanan otopark sorununu da giderek ciddi boyutlara ulaştırdı.

Türkiye’de olduğu gibi ilimiz Nevşehir’de de hızla artan araç sayısı şehir içinde hem otopark sorununu hemde trafik çilesini beraberinde getiriyor.

Özellikle hafta içi Nevşehir’in ana caddelerinde ve çarşıya yakın mahallelerde araç parkı neredeyse imkansız hale geliyor. 10 yıl öncesine göre Nevşehir’de otomobil sayısı belirgin oranda artmış durumda.

İnsanlar kısa mesafede bile yürümek yerine arabalarını kullanınca Nevşehir trafiği ve otopark sorunu içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu durum vatandaşları adeta çok zor durumda bırakıyor. Bazen acil durumlarda bile arabayı park etmek neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. 5 yıl sonra Nevşehir’de bırakın arabaların rahat hareket etmesini insanlar bile yürümekte güçlük çekecekler.

Mevcut soruna çözüm olarak bilinen en etkili yöntem çok katlı bir otoparkın olması. Vatandaşlar, başarılı çalışmalarıyla Türkiye’de adından sıkça söz ettiren Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’den bu soruna bir an önce çözüm üretmesini bekliyor.

Otomobil sahipleri Belediye Başkanı Ünver’in bu konuda artık gereken çalışmaları yaparak otopark sorununu bir şekilde çözümlemesi gerektiğini belirterek şunları söylediler:

“Nevşehir kent merkezinde park sorunu had safhaya ulaştı. Gelişigüzel park edilen araçlar trafiğin felç olmasına neden olmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Nevşehir’de araç sayısı 106 bin 920’ye yükseldi. Buna göre Nevşehir’in en işlek caddelerinden biri olan Atatürk Caddesinde, Nar ve Lale Caddelerinde, Belediye Caddesi, Lise Caddesi, Valilik civarı başta olmak üzere tüm cadde ve sokaklarda araç yoğunluğu nedeniyle otopark sıkıntısı sürücülerin duyarsızlığı da eklenince Nevşehir’de trafik işkence haline gelmektedir. Araç yoğunluğunun fazla olması nedeniyle yaşanan otopark sıkıntısına Nevşehir Belediyesi tarafından yeni yapılan Kapalı Pazar Yeri otoparkı da çare olamadı. Bu nedenle bizler nerde bir boşluk varsa araçlarımızı oraya park etmek durumunda kalıyoruz. Otoparkları kullanmak yerine yol kenarlarında bulunan alanları kullanıyor. Zaman zaman ikili veya üçlü şekilde yapılan parklar yüzünden trafik akışı sağlanamazken, vurdumduymaz sürücülerin bu davranışları da zaman zaman tepki topluyor.
“İlimizde araç sayısı artıyor. Bizler araçlarımızı park etmekte zorlanıyoruz. Allah korusun bir yangın çıksa, itfaiye aracının müdahale etmek için geçebileceğini boş yol yok. Belediye ve Valilik vatandaşa yapacağı en büyük yatırım ücretsiz ya da ucuz otopark yapmasıdır.