Nevşehir'de faaliyet gösteren MOBESE kameraları, zanlıların inkar ettiği delilleri ortaya koyarak suçun önlenmesinde büyük bir rol oynuyor. Mahkemelerin delil olarak kabul ettiği MOBESE görüntüleri sayesinde suçu işleyip inkar eden zanlının yalanını ortaya çıkarıyor. İşte tüm ayrıntılarıyla Bursa MOBESE sistemi...

Nevşehir'de MOBESE sistemi, sadece cezai işlem yapmak için değil, suç olayları ve suç delilleri açısından önemli başarılara imza atıyor. Nevşehirdeki trafik kazalarında MOBESE sayesinde azalma meydana gelirken, mahkemelere sunulan olay görüntüleri sayesinde gerçek suçlular yakalanıp haklarında gerekli kararlar zaman uzamadan veriliyor.

155-MOBESE-EKİPLER ÜÇGENİ
"MOBESE Nevşehir'de ki olayların görüntülendiği ve polis ekiplerinin yönlendirildiği bölge. 155'e gelen ihbarlar MOBESE'ye aktarılıyor. Buradaki polisler kriz anına müdahale edilebilmesi için telsiz ile anons yapıyorlar. Burada görevli polis memurları olayın meydana geldiği bölgeye en yakın MOBESE kameralarını açıp inceliyor ve polis ekiplerini yönlendiriyor" .

ÇARŞI-PAZAR BBG EVİ GİBİ GÖZETLENİYOR

Nevşehir de trafiğin yoğun olduğu yerlerde trafiği rahatlatmak ve cezai işlemler uygulamak adına kırmızı ışık ihlal ve hız ihlal kameraları da şehrin bazı noktalarına yerleştirildi. Uygulamaya geçmesinden itibaren geçen 1,5 yılık süreçte MOBESE sisteminin suçların önlenmesi ve olayın çözülmesi açısından büyük katkı sağladığını söyleyebiliriz. Trafik ile ilgili kazalarda önemli oranda azalma meydana geldi. Bu da doğru yerlere, doğru noktalara kameraların konulduğunu gösteriyor. İlerleyen günlerde kamera eklemeleri için çalışmalar sürüyor. 

MOBESE MAHKEMELERİN DE İŞİNE YARIYOR
MOBESE kameralarının suça olan etkisinin çok önemli derecede olduğunu kaydeden Yetkililer, "MOBESE kameraları sayesinde adli olaylarda yakalamaların arttığını söyleyebiliriz. MOBESE deyince vatandaşın aklına hemen trafik cezaları geliyor. MOBESE olarak 1,5 yıllık süreçte suç tahkikatı yapan birimlere çok sayıda suç anını gösteren kamera görüntüsünü suç delili olarak iletmişiz. Bununla suç takibi yapan emniyet mensubu arkadaşların suç failini yakalaması ve suçun da delillendirilmesi anlamına geliyor. Yani MOBESE kameraları suçla ilgili mahkemelerin de işine yarıyor. Uzun uzun celseler ve ispatlama süreci işlememiş oluyor" dedi.

106 KAMERA SUÇ VE SUÇLULARIN PEŞİNDE
MOBESE kameraları araçları çalınan şahıslar için de umut oluyor. Çalınan aracın plakası sisteme girildikten sonra o araç herhangi bir MOBESE önünden geçtiği anda alarm veriyor ve polis ekiplerine konumu bildiriliyor.
Nevşehirlilerin en çok tedirgin olduğu trafik cezaları konusunda ise, Nevşehirde bulunan 106 kameradan sadece 9 tanesi hız ihlali için, 7 tanesi ise kırmızı ışık ihlali için faaliyet gösteriyor. Kalan 90 kamera sadece suç olaylarına karşı ve şehrin güvenliğini kontrol etmek amacıyla faaliyet gösteriyor.


HANGİ KAMERALAR CEZA KESİYOR?
Nevşehirdeki bazı kameralar emniyet kemeri ve hız ihlali yapan sürücüleri tespit ediyor. Bazı Kavşaklarda bulunan kameralar ise kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere ceza yazıyor.