'Fakirin eti" olarak nitelendirilen ve hemen hemen her evin tenceresinde kaynayan kuru fasulye Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde başlayan zahmetli bir yolculuğun ardından sofraya geliyor.

Nevşehir'in Derinkuyu İlçesinde patates üretiminden sonra önemli bir tarımsal gelir kaynağı olan kuru fasulye hasadı tamamlandı.

Derinkuyulu üreticiler üretilen fasulyenin Türkiye'nin en lezzetli kuru fasulyesi olduğunu iddia ederek lezzetin kıraç toprağı ve yüksek rakımdan kaynaklandığını söylediler.

Peki, sofraların vazgeçilmezi kuru fasulyenin tarlalardan sofraya ne kadar zor ulaştığını biliyormuydunuz...

Derinkuyulu kuru fasulye üreticilerinin titizlikle hasat ettiği fasulyeler, traktör römorklarına yüklendikten sonra kabuklarından ayrılmak üzere harman yerleri veya evlerin bahçelerine getiriliyor.

İlkel yöntemlerle kabuklarından ayrılan fasulyeler çuvallara konulduktan sonra kurutma işlemi için yere serilen kilim, halı ve naylonların üzerine serilerek 3 gün boyunca güneşin altında kurutuluyor.

Kurutulan fasulyelerin bir kısmı satış için çuvallarla depolara konuluyor, bir bölümü de üreticilerin kışlık besin ihtiyacını karşılamak için ayrılıyor.

Hasat işlemleri tamamlanan kuru fasulye, Nevşehir'de ki tandırevlerinde çömlekte pişirilerek tüketiliyor. Adına da Nevşehir çömlekte ağpakla deniyor...

 Gadasını aldıklarım yiğin gayri...

Yetiştirmesi, bakımı ve hasadı oldukça zor olan fasulyeyi Derinkuyulu bir yetiştiricisi şöyle anlatıyor: “Topladık, yolduk ve kurumaya bıraktık. Fasulyelerin kökleri kuruyunca bir araya toplayıp harman yaptık. Bazıları batöz ile bazıları da tırpanlarla harmanları döverek tanelerini ayırıyor. Ondan sonra tüm fasulyeler kadınlar ve çocuklar tarafından evde tek tek seçilecek, ayrılıyor. İşte ekiminden hasadına, evlerimizde sofralarımıza gelene kadar büyük emek ve meşaggatli bir yolculuğu olduğunu unutmayınız. Şükredip afiyetle yiyiniz. ”