Bu Fotoğraflar FİB Haber Merkezi tarafından Nevşehir'in il oluşunun 64. yıl dönümünde ilk defa yayınlanıyor:  İşte, “Yiğidin harman olduğu yer’’ Nevşehir'in kuruluş yıllarına ait özel görüntüler ilk kez www.fibhaber.com da...

“Yiğidin harman olduğu yer’’ Nevşehir...

FİB Haber Merkezi olarak Anadolu'nun kadim kenti Nevşehirin il oluşunun 64. yıl dönümü dolayısıyla öncelikle Nevşehirli olmaktan duyduğumuz büyük mutluluğumuzu ifade ederek, şehrimizin İl olmasında büyük emekleri olan,

Torunu olmakla gurur ve onur duyduğumuz büyük devlet adamı Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'yı,

Yine Nevşehirin kurucusu Sadrazam Damat İbrahim Paşa nın en büyük hayalini gerçekleştirerek 20 Temmuz 1954 de Nevşehir'in il oluşunu sağlayan dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes'i, Rahmet ve Minnetle Anıyoruz.

Yine Dönemin Cumhurbaşkanı bulunan Celal Bayar’ı, Kırşehir ilçe yapılmadan önce, Nevşehir ilçesinin Belediye Başkanı bulunan Av. Kemal Dedeoğlu’nun başında bulunduğu “Nevşehir heyeti ” ziyaret etmiştir. O zamanlar Nevşehir, Niğde iline bağlı bir ilçe iken. Nevşehir heyeti Cumhurbaşkanı Celal Bayar’a “Bizler Niğde’ye bağlı olmaktan memnun değiliz. Niğde ile ekonomik ticari münasebetlerimizde fazlaca yok. Daha çok Kırşehir’e gelir gideriz. Kırşehir’le iç içeyiz bu bakımdan Kırşehir’e bağlanmak istiyoruz.” demişler, ancak Celal Bayar “Ne münasebet Kırşehir kaza Nevşehir il olacak, onlar size bağlanacak” diyerek daha o günlerde niyetini ortaya koymuştur. (Daha geniş bilgi için bakınız “Hatıralarım” Hayri Çopur oğlu 1999 Ank.) 

Nevşehir'in il oluşunda görev yapan ilk Belediye Başkanı Azmi Durukanlı

Nevşehir 20 Temmuz 1954 tarihinde il olduğunda görev yapan Eski belediye başkanlarından (1951 – 1955) Azmi Durukanlı’nın kente kazandırdığı Atatürk Bulvarı halen bu işlevini yerine getirmeye çalışıyor. Kendisini rahmetle yad ediyoruz.

Ve yine 1954'te Nevşehir'de görev yapan Valimiz: Fazıl Aybadin


FAZIL UYBADIN
21.07.1954 - 26.11.1955

Nevşehir 64.Yaşında...!

Nevşehir’in il olmasının 64.kuruluş yıldönümünü kutluyor, Nevşehir’li tüm hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz."