Gurbette yaşayan bir Nevşehirli hemşehrimiz; FİB Haber WhatsApp İhbar Hattımıza gönderdiği yazısında ilimize yapılması planlanan "Millet Bahçesi" konusunu kaleme aldı.

Dünyanın özellikle büyük şehirlerini, diğer şehirlerden farklı kılan bir özellik te bu şehirlere kurulmuş parklardır. Bu parklar hem insanların dinlenme alanları hem turistik merkezleri hem de hava temizliğini sağlayan akciğerleri olarak yıllar boyunca şehrin atmosferini değiştiren bir simge olarak öne çıkmıştır.

Bu parklarının genel özellikleri;

- geniş arazilere kurulması,

- ağaçlar ve yeşil alanlarla kaplı olası,

- havuzların bulunması,

- bisiklet ve yürüyüş parkurlarının bulunması,

- bölgeye özel arkeolojik ve tarihsel özellikler taşıması,

- anıtsal eserlerin bulunması,

- sigarasız alanların bulunması,

- toplu olarak yapılan gösterilerin merkezi olması,

- 365 gün halka açık, girişin ücretsiz ve güvenli olmasıdır.

Dünyanın belli başlı kentlerinde, milyonlarca kişinin yararlandığı böyle yerlerin; Ülkemizin tüm illerinde olmasının planlanması, mükemmel bir uygulamadır. Yılın yaklaşık 6 ayını Türkiye’de geçiren, bir Nevşehirli olarak, böyle parkların yapılması insanları mutlu kılmaktadır.

Park alanının yapılması planlanan, yer seçiminin uygunluğu büyük önem arz etmektedir. Seçilen yerlerin; şehir plancılarının ve STK’larının da yer aldığı istişareler ile belirlenmesi ve hatta İlde anketlerin uygulanması çok isabetli bir karar olacaktır. Seçilen yerlerin şehrin doğal görüntüsünü, yaşantısını olumsuz etkilemeden, doğal boş arazilere ya da yapılması planlanan, projelendirilen modern tesislerin, eski yerine yapılması doğru bir karar olacaktır.

Nevşehir için düşünüldüğünde;

İlk seçenek; Nevşehir kentsel dönüşüm sürecinde olan bir şehirdir; yapılacak planlamalarda istenilen büyüklükte, istenilen arazi şekillerinde yerler rahatlıkla seçilebilecektir. Hem kentsel dönüşüm işlemi başlamış olacak hem de İl merkezinde çok görsel bir parka kavuşulmuş olunacaktır.

İkinci seçenek; iki yıl önce yapımına başlanılan ancak bitirilemeyen, Nevşehir Külliyesinin hemen üstünden başlayan ve karayolu kavşağına kadar devam eden park alanı olabilir. Yeni Belediye binasına 100 m uzaklıkta, anayol kenarında, doğal ağaçlı, herhangi bir tadilat gerektirmeyen, kısa sürede hizmete sunulabilecek bir alandır.

Üçüncü seçenek; İlimizin mevcut futbol sahasının bulunduğu bölge olabilir. Bu alan şehrin merkezinde, otopark sorunu bulunan bir mevkide bulunmaktadır. (Yeni bir spor kompleksinin İlimize kazandırılacağı haberleri ve hatta proje resimleri görsel basında paylaşılmıştır. İlimiz spor severleri bu konudaki yeni haberleri merakla beklemektedir.) Herhangi bir kapsamlı tadilata gerek duyulmadan, sadece kod farkı biraz düşürülerek, genişçe ve şehrin merkezinde bir alan kazanılacaktır. Bu alanın alt kısmı; bölgedeki kurumsal yapıları ve yerleşim yerlerini rahatlatan geniş bir otopark; üst kısmı ise çok görsel bir park olarak İlimize kısa zamanda kazandırılabilecektir.